Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2019, PHR Records / punk / Severní Irsko

Papagáj vytahuje z klobouku další a další králíky. Tentokrát zašátral hodně hluboko a kdesi v záhybu objevil partu psanců z Belfastu, která vznikla v roce 1977, signifikantním to pro punk obecně. Nicméně začátky kapela tvořená triem bratrů a dalšími dvěma kumpány neměla lehké – během týdne se musela pakovat z pěti klubů a právě proto si zvolila název THE OUTCASTS. Brzy zeštíhlela na kvartet a začala vystrkovat růžky, nejprve na koncertech i s pomocí převzatých skladeb, v roce 1978 už debutovala sedmipalcem „Frustration“, na nějž navázaly další dva i účast v slavné show Johna Peela. Velký debut přišel v roce 1979 a postaral se o něj label Good Vibrations, později proslulý, tehdy začínající – THE OUTCAST byli první, kteří na této značce vydali full album.

„Self Conscious Over You“ je nahrávka hodně poplatná době vzniku. Ve srovnání s dalšími deskami, které Papagájův Hlasatel v posledních letech v reedicích vydal, mi kapela ze Severního Irska (mimochodem na punkové kapely poměrně chudého) přijde o něco méně interesantní. V první řadě jde o punk uhlazený, melodický, v druhé lehce neohrabaný, v třetí to ani není jen punk. Hned v první skladbě se kromě typického nástrojového obsazení objevuje i saxofon, který následně zpestřuje i několik dalších songů. Ty se většinou odvíjí ve středních až pomalých tempech, zpěv je melodický a nasranost nikde… Ono to nemusí být úplně na škodu, když kapela dokáže zaujmout něčím jiným. A THE OUTCAST se to daří tak napůl. Ke kladům bych určitě zařadil vokál (Greg Cowan disponuje hezky zabarveným melodickým hlasem), nevtíravé, ale příjemné melodie, odbočky stranou a některé refrény, které si lze po dvou třech posleších snadno uložit do paměti. A když už jsem nakousl silné stránky, tak rovnou odhalím i ty slabší – v první řadě je to instrumentální nevyspělost, která je asi nejvíce patrná u bicmena, ale žádné extra parády nepředvádí ani ostatní. Je to celé takové obyčejné, triviální, místy snad i úsměvné, ale patří to k době vzniku, stejně jako zvuk.

K utvoření obrázku o náplni alba celkem dobře poslouží hned úvodní titulní píseň. Nenápadný začátek, jednoduché kytarové linky, celkem výrazná baskytara, jednoduché bicí a saxofon coby koření. Jasným vrcholem je procítěně vyzpívaný chytlavý refrén. Z ranku poněkud netradičních skladeb lze ukázat na druhou „Clinical Love“ pojednávající o roce 2023… Muzikanti si tehdy nejspíš neuvědomovali, že přijde doba, kdy se uvedený rok neúprosně přiblíží… ale říkejte pankáčům v sedmdesátých letech, že by tady mohli strašit ještě za tolik let. (úsměv) Ale ke skladbě, která nemá daleko ke gotickému rocku – je potemnělá, nervně to v ní tepe (tady ony ubíjející bicí pasují) a opět ji zpestřuje saxík. Další songy jsou veselejší, free, prostě pohodová muzika, při jejímž poslechu si člověk oddychne a nic neřeší.

Obal je firemní tradice, přebal ctí původní vydání, nechybí vnitřní příloha s dobovými články a fotkami, nechybí texty, to vše na kvalitním papíru.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Side A
  1. Self Conscious Over You
  2. Clinical Love
  3. One Day
  4. Love Is For Sops
  5. You’re A Disease
  • Side B
  1. Love You For Never
  2. The Princess Grow Up A Frog
  3. Cyborg
  4. School Teacher
  5. Spiteful Sue
  6. The Cops Are Coming

Čas: cca 30 min.

Sestava:

  • Colin Cowan – drums
  • Martin Cowan – rhythm and vocals
  • Greg Cowan – lead vocals and bass
  • Getty – lead guitar

www.phr.cz


Zveřejněno: 27. 09. 2019
Přečteno:
3466 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář