Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP/CD 2019, Metal Blade Records / thrash metal / Německo 

Pro nové objevitele na úvod malé shrnutí historie německých thrasherů. Vznik kapely se váže až k roku 1985. EXUMER následně vydávají dvě výborná alba „Possessed by Fire“ (1986) a „Rising  from the Sea“ (1987), aby překvapivě v roce 1991 ohlásili konec kapely a na dlouhá léta ji uložili k ledu. Po nekonečných sedmnácti letech se probírají z hibernace a vrací jméno EXUMER zpět na thrashmetalová bojiště. Alba „Fire & Damnation“ (2012), „The Riging Tides“ (2016) a letošní „Hostile Defiance“ potvrzují, že jde o návrat povedený. 

S poslechy novinky německých legend jsem to měl jako na houpačce. Při jednom jsem aktuální album řadil mezi top letošního roku, při dalším mi upadalo do šedého průměru. Nakonec se mi pohled na „Hostile Defiance“ ustálil někde uprostřed. 

Na novince jsou skladby silné, které se vám zavrtají do hlavy a na koncertech budete netrpělivě čekat na jejich přehrání, ale i slabší, průměrné, které hlavou jen tak proletí a zůstanou zapomenuty. Písní patřící do první kategorie je ale přece jen většina. Největší hitovkou je pro mne „Dust Eater“. Šlapavá pecka ve středním tempu. Vůbec mi přijde, že EXUMER jsou v podobně položených skladbách nejsilnější. Jako příklad mohu uvést song „Catatonic“ z minulé fošny „The Riging Tides“. Další dozajista povedenou je palba „Raptor“. Též hodně nadupaná a dravá věc s nekompromisním tahem na bránu. Nápaditá „Descent" se střevarvoucím riffováním a zajímavými orientálními vyhrávkami. Skladba s parádní atmosférou. Vůbec bych se nedivil, kdyby po pár dalších posleších nahradila „Dust Eater“ na žebříčku oblíbenosti. „Trapper“ je kusem běžícím v klasických kolejích žánru s nakažlivě melodickým refrénem. Píseň se zajímavým začátkem a hudebním příběhem je „The Order of Shadows“.

Nejmenované skladby rozhodně nejsou žádným odpadem. Jen jsem u nich měl pocit milionkrát slyšeného, či se nesetkaly s mým momentálním rozpoložením. 

Konec alba patří dvěma bonusům v podobě skladeb „He's a Woman – „She's a Man“ od německých popmetalistů SCORPIONS a „Supposed To Rot“ od švédských ENTOMBED. Píseň z alba „Left Hand Path“, ale její stařičkou verzi najdeme už na demu „Premature Autopsy“ kapely NIHILIST, ze které se ENTOMBED zrodili. Co se mne týká, obešel bych se bez bonusů obou. SCORPIONS nemusím ani v originálním balení a u druhých jmenovaných je původní „Left Hand Path“ verze prostě lepší. 

Co se týká obalu samotného nosiče, myslím že jejich alba už zdobil povedenější cover. Letos je malinko kýčovitý a nadále u mne vítězí ročník 2016 u desky „The Riging Tides“.

A v celkovém shrnutí vítězí deska předposlední i po hudební stránce. Novinka je určitě vydařená, jen těch momentů, nutících posluchače k opakovanému poslechu, není tolik jako v minulosti. I tak je to ale kapela, kde její existence a vydaná alba dávají smysl.

Seznam skladeb:

  1. Hostile Defiance 
  2. Raptor 
  3. Carnage Rider
  4. King's End
  5. Descent 
  6. Trapper 
  7. The Order of Shadows 
  8. Vertical Violence
  9. Splinter 
  10. He's a Woman  - She's a Man (bonus)
  11. Supposed to Rot (bonus)

Čas: 41:57

Sestava:

  • Mem Von Stein – vocals
  • Ray Mensh – guitar 
  • T. Schiavo – bass
  • Matthias Kassner – drums
  • Marc B. – guitar 

http://www.exumer.de/
Facebook

 


 


Zveřejněno: 25. 09. 2019
Přečteno:
4277 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 09. 2019 20:16 napsal/a stefanos
skvěle
Třeba hned ta první skladba, nádhera, perfektní rytmus a najednou ty vole úplně normální, drtivé krásný, jednoduchý sólo