Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

14. 9. 2019, Mladá Boleslav - Farářova sluj

Mladoboleslavská Farářova sluj je vyhlášené místo. Unikátně zdobený prostor, ve kterém dle výzdoby okamžitě poznáte, že ač by mohl název klamat, mše se zde po nedělích nekonají. Několikrát jsem v tomto klubu v Mladé Boleslavi hrál, soupiska v čele s irskými MALTHUSIAN a americkými SUFFERING HOUR mě ale dokopala, abych do Sluje zavítal poprvé nezatížen kytarou. Black/deathovou dvojici doplnilo ještě black/thrashové trio z Německa MOUTH OF MADNESS.

Ve 20:00, kdy měl podle plakátu koncert začínat, naše posádka otevírala druhou desítku platících návštěvníků, postupem času se ale Farářova sluj jakžtakž zaplnila, odhadem dorazilo tak 40 fanatiků. Sluj je charakteristická nejen výzdobou, ale také zvukovými podmínkami, zvučí se v podstatě jen kopák a vokál. I tak se ale Farářovi, který je tak nějak majitelem, zvukařem a výčepákem v jednom, podařilo prvním dvěma bandám vytvořit velice solidní ozvučení, MALTHUSIAN už na tom byli hůře, ale o tom dále.

Tentokrát jsem všechny tři kapely podrobil poslechu veškerého materiálu, tudíž ani v případě MOUTH OF MADNESS, kteří mají na kontě zatím jen tři roky staré EP, jsem nešel do neznáma. Nejde o nic závratného, solidně odhoblovaný black/thrash, který takhle na rozjezd určitě neurazí. Občas se bicman trochu hledal, respektive nebyl zrovna nejpřesnější (podle zvuku na EP bych řekl, že tam šlo o programované bicí), ale jako celek působilo vystoupení sympaticky. Nechybělo asi 10krát OUGH!, takže cajk.

Od SUFFERING HOUR z USA už byla očekávaní o dost výše. Letošní EP "Dwell" se pyšní vymazlenou osmnáctiminutovou stejnojmennou kompozicí, jež i přes takovou stopáž ani chvíli nenudí. Také předchozí počiny - zatím jediná řadovka "In Passing Ascension" (2017) a debutové EP "Foreseeing Exemptions to a Dismal Beyond" (2014) stojí za to. A kromě několika skladeb z nich došlo i na lehce upravenou "Dwell", která byla naprostým vrcholem perfektního setu. Možná bych ocenil o něco hlasitěji kytaru a méně vokál, ale to byla jen drobná vada na kráse (tedy spíše hnusu). Trojice s warpaintem bez bílé barvy to tam bez příkras nasypala, zejména zaujal kytarista YhA, jenž se vyznačoval barvitou hrou a nezměrnou zručností.

Kompozice SUFFERING HOUR nejsou na jedno brdo, jsou zajímavě členité a obsahují nějaké ty zvraty... prostě je na nich poznat, že nad nimi někdo přemýšlel. Vokál borce říkajícího si DgS byl pořádně hluboký murmur, neváhal ale občas zabrousit i do blackovější a v jednom případě i výpravné polohy. Bubeník byl také řádný sypač, mnohem jistější než v případě předchozí kapely. Tohle mi skutečně sedlo a ač jsem se asi ještě o píď víc těšil na MALTHUSIAN, tak SUFFERING HOUR jednoznačně večeru kralovali. Nákup LP "Dwell" a nášivky tak byl povinností. Skvělá UG show v UG podmínkách!

Na MALTHUSIAN bylo od příjezdu poznat, že cestou z Varšavy, kde společně se SUFFERING HOUR hráli den předtím, si trochu "nakoupili". Na vystoupení samotném to ale znát nebylo, žádné přešlapy se nekonaly, naopak to bylo pořádně nadupané, bubeník JK (mimochodem také DREAD SOVEREIGN, CONAN či dříve ALTAR OF PLAGUES) do toho řezal jak hluchý do vrat... a bohužel tak přebíjel jen stěží slyšitelné kytary. MALTHUSIAN jsou hodně bahnití, dokonce každým svým počinem (demo --> EP --> full-length) hranici hnusu posouvají do vyšší úrovně, ale tady ty kytary prostě byly fakt málo.

Druhým, zásadnějším problémem bylo, že po celý set vazbily mikrofony... upřímně nevím, čím to bylo, Farář se snažil dělat, co mohl, ale nepodařilo se problém vyřešit. Možná není Sluj na tři mikrofony nasázené těsně vedle sebe stavěná a prostě se to třískalo. Každopádně jsem se za celou dobu i vinou toho nedokázal do MALTHUSIAN pořádně ponořit. Irové se vytasili třeba s "Remnant Fauna" nebo s předlouhou "Primal Attunement - The Gloom Epoch", přičemž druhá jmenovaná je v druhé polovině až příliš utahaná a naživo podle mě až tak nefunguje. Jako celek mě tedy MALTHUSIAN i vinou ztížených podmínek nedostali, nicméně pokud do ČR zase někdy dorazí, určitě jim ještě šanci dám.


Zveřejněno: 17. 09. 2019
Přečteno:
3816 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář