Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Další na řadě v naší předfestové anketě je Rámus, hlavní organizátor Open Hell Festu, který proběhne ve dnech 22. - 23.7.2005 ve Volyni v jižních Čechách.

Otázky jsou sice stejné jako loni, ale ne každý loňské odpovědi četl. Takže malé opáčko snad neuškodí.

Zdravím, představte prosím ve stručnosti našim čtenářům váš fest - historie, dramaturgie, místo konání?

Letos se uskuteční už osmý ročník Open Hell Festu. První ročník byl ještě směsicí metalu a punku, postupně jsme se propracovali k ryze metalovému festu. Dramaturgie se drží osvědčeného modelu - domácí ug špička plus zajímavé a neokoukané zahraniční kapely. Naším specifikem je už asi pět let vybrat dobré kapely z bývalého východního bloku. Místo konání je také již osvědčené, letní areál Na Nové ve Volyni, což je asi 10 km od Strakonic. S areálem jsme v minulosti měli potíže, ale vždy to nakonec dopadlo dobře. Letošní rok je ten poslední, kdy bude k dispozici areál letního kina, vedení města Volyně plánuje jeho zbourání a vybudování nového parkoviště na jeho místě ... z tohoto důvodu k naší velké nelibosti již zmizely původní lavičky (náhradní lavice však budou k dispozici)... co k tomu dodat ... snad jen "no comment", to jde zcela mimo nás, nezměníme to ...

Kdy tě napadlo začít pořádat festival a co tě vlastně vede k tomu abys pokračoval?

Napadlo nás to s bratrem už před těmi osmi lety. A co nás vede k pokračování? Tuhle otázku si taky často kladu, no asi proto, že nás to ještě baví......

Lidi, kteří se na váš fest chystají poprvé, by určitě zajímalo zázemí - takže popis areálu, sociální zařízení, možnosti noclehu, nabídka jídla, pití,? Chystají se nějaké změny proti minulému roku?

Areál je podle mě naprosto super pro náš účel. Velké pódium, pod ním betonový plac pro pařmeny a pak postupně se zvyšující hlediště letního kina s lavicemi pro cca 500 lidí.. Část je zastřešena nebo lépe řečeno zaplachtována, takže v případě nepřízně počasí se hraje pořád dál. Sociální zařízení jsou jednak zděné záchody, ale ty by nedostačovaly, takže se objeví také Toitoi. Nocleh je možný pod stanem přímo v areálu (případně i bez stanu) nebo v některém z volyňských hotelů či penzionů. Nabídka jídla a pití snad uspokojí všechny, proti loňsku přibyde i pivo Gambrinus a změna bude v sortimentu jídla, hlavně širší výběr a nějaké hotovky (guláš).

Na jaké kapely se návštěvníci mohou těšit letos? A na kterou se těšíš třeba ty?

Startovní pole je letos tradičně bohaté, takřka polovina kapel je ze zahraničí. Hlavním tahákem by měli být Dissection ze Švédska, kteří několik let nehráli a momentálně se vrací ve velkém stylu zpět na scénu. Z českých musím uvést aspoň Hypnos a Debustrol, ze zahraničních další Švédi Kaamos, Sear Bliss z Maďarska a tak dále, je toho dost a dost, každý si snad najde to své. Bonbónkem pro všechny milovníky Masters Hammer bude jediné vystoupení Mistrova Kladiva, kdy po mnoha tragikomických pokusech vzdát hold největší české metalové legendě je na čase konečně všem jasně a důstojně ukázát, co to znamená dívat se Mistrovi do tváře!!  Já osobně se asi nejvíc těším na Dissection, Kaamos a Mistrovo Kladivo (které jsem viděl před pár dny na předpremiéře) bude taky parádní záležitost.

Podle čeho kapely na festival vybíráte?

Kapely mají samy zájem si na OHF zahrát, takže většinou jen vybíráme a můžu říci, že většinu musíme odmítnout, protože zájem silně převyšuje naše možnosti. Letos jsme hodně stáli o Disscetion a jsme moc rádi, že se je podařilo do Volyně dostat I když to rozhodně není levná záležitost. Výběr kapel děláme ve dvojici s bratrem, já spíše domácí, on zahraniční, ale musíme se shodnout tak nějak oba. Už jsem zmiňoval kapely z východu, letos poprvé bude kapela z Ruska. Stylově nejsme nějak ohraničeni, ale shodneme se většinou na staré dobré škole. Detaily o jednotlivých kapelách najdete na webových stránkách festu, kde jsou i další potřebné informace.

Můžete (chcete?) trochu odkrýt finanční záležitosti okolo fesťáku? Výše vstupného asi tajemstvím nebude, ale kde je možno vstupenky koupit? Jaký je rozpočet letošního ročníku, kolik z toho dělají kapely, kolik to ?ostatní? a co to ?ostatní? obnáší? Možná si pak návštěvníci uvědomí, že to není zrovna sranda pořádat podobnou akci!

Výše vstupného pochopitelně tajemstvím není, momentálně už předprodej skončil, ale věřím, že kdo měl zájem jej využít, tak to učinil včas. Rozpočet je poměrně vysoký, zhruba dvě třetiny dělají kapely, Jejich ceny nejsou až tak děsivý naproti právě Disscetion, kteří jsou docela silnej šálek kávy a rozhodně nejdražší kapelou v histroii OHF. Zbylou třetinu tvoří klasika - areál, WC, tiskárna (plakáty, letáky, vstupenky, programy), zvuk, světla, reklama atd. Sranda to skutečně není, nejhorší je, že část nákladů musíme vynaložit před konáním festu, takže to třeba řeším úvěrem z banky.

V čem spatřujete odlišnost svého festivalu od těch ostatních? Na  co byste chtěli fanoušky nalákat, aby dali přednost zrovna vaší akci?

Myslím, že náš fest už si za ty roky udělal takzvaně svůj ksicht. Od ostatních se liší hlavně tím, že se nejedná o maratón death metalu, snažíme se o pestrost a dost prostoru dostává třeba black, thrash a doom. Nalákat bych je možná mohl na dle mého názoru rozumné vstupné - 450 Kč na místě, 400 Kč bylo v předprodeji, což za 25 kapel z celé Evropy není zas tak moc. Nabízíme také kvalitní ozvučení a profesonální osvětlení  festu. Kapely jsem už jsem trochu zmiňoval a nevím o jiném festu, kde by fanoušci mohli některé z kapel vidět a slyšet.

Tip na návštěvnost...

Byl bych rád, kdyby přijelo lidí tolik, jako loni. Trochu to záleží také na počasí, tři roky po sobě jsme měli skvělé a snad nás nepodrazí příroda ani letos.

Nějaký vzkaz na závěr, doporučení pro návštěvníky apod?

Přijeďte se podívat a užít si pohodový víkend. Vezměte si s sebou hodně prašulí, protože vás čeká spousta dister se zajímavou nabídkou metalových nezbytností. Chovejte se slušně, nepijte alkoholické nápoje a choďte brzy spát právě tak jako my....

Ramus / OHF team

www.openhell.web.tiscali.cz


Zveřejněno: 18. 07. 2005
Přečteno:
3465 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář