Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

CD 2019, Noizgate Records / modern metal / Německo

Německá firmička Noizgate Records se o své kapely stará příkladně. Už několikrát jsem zmiňoval, že kdybych měl kapelu, vydávat u Noizgate by se mi rozhodně nepříčilo. Label neúnavně rozesílá fyzické nosiče na recenze dlouho před datem vydání, následně se připomene, že už je čas, aby recenze vyšla, protože se blíží datum vydání – a ono to funguje. Minimálně na mě… (úsměv)

Takže jsem CD vytáhl z hromádky, která ne a ne se zmenšit a začal si o THE TEX AVERY SYNDROME zjišťovat nějaké informace. Za prvé název – ten je inspirován jménem amerického kreslíře Texe Avery, z jehož pera vzešly takové figurky, jako je Bugs Bunny, Daffy Duck či Porky Pig. Za druhé krátká historie – kapela vznikla v roce 2013, v roce 2015 vydala debutové EP, loni nahrála album „Origin“ a letos se dohodla na vydání s Noizgate. Mezitím samozřejmě koncertovala a snažila se dostat nahoru. Za třetí – stylové zaměření. Kdo z paměti vyloví nějaké stájové souputníky, asi si vybaví, že šlo o moderní metalové záležitosti, mnohdy metalcore a death metal. Frankfurtská partička inklinuje k death metalu a navíc má ve svém středu jeden trumf – zpěvačku. 

První sekundy ale patří mužskému hlasu, který mluvením uvozuje „Long Desert Run“. Když se rozjede muzika a začne řvát zpěvandule, je v podstatě jasno, co jsou TTAS zač. Moderní (death) metal šmrncnutý hardcoreovou energií (i hudebními postupy), agrese na všechny strany a samozřejmě i nějaké ty melodie. Asi není náhodou, že si Němci zahráli před JINJER, INFECTED RAIN nebo WALLS OF JERICHO. Na průsečíku uvedených kapel bych taky hledal inspirační zdroje Laury a spol. a nutno uznat, že za známějšími kapelami TTAS nezaostávají. Aspoň mně to tak přijde, ale určitě je to dané tím, že tomuto žánru neholduji a uvedené skupiny znám víceméně jen z živého hraní a několika klipů. 

„Long Desert Run“ disponuje silnými pasážemi (melodie v refrénech, zpěvaččin silný hlas), ale i těmi, které mi až tak nešmakují – tím myslím zatěžkané groove úseky, které mi po chuti nejsou nikdy. Stejně tak bych si odpustil předěl mezi jedničkou a dvojkou (ladění starého rádia už tu bylo stokrát), zato valivé momenty mi přijdou dobře složené i zahrané, nad vším pak ční pestrý vokál, trvale extrémní; místy je to hluboký growl, místy scream nemající daleko k blackovému skřehotu, dívka s hlasem umí.

O něco přístupnější je „Pendulum“ s melodickými linkami a ne tak zahuštěnými kytarovými stěnami, byť vokál stále drží drsnou lajnu. Z této lajny pak Laura neslevuje ani ve zbytku písní, což je určitě potěšitelné – žádný nasládlý metal pro masy, ale pořád hlavně drsná muzika, kterou sem tam rozčísnou melodické kytary, ale opravdu jen občas. Dvakrát se objeví hostující zpěvák, Brock Lindow paradoxně přispívá civilnějším vokálem, Carl Schwartz pak spíše křikem než zpěvem, což mi přijde naprosto zbytečné, stejně by to zahulákal každý druhý kolemjdoucí. 

Je škoda, že kapela šetří hardcorem. Občas se sice muzika zjednoduší, objeví se rychtovačka, ale více rychlých temp by nahrávce prospělo, stejně jako kratší stopáž. Padesát minut je na takhle těžkou muziku příliš, ideální by bylo minut pětatřicet – pozoruji, že pozornost kolem devátého songu opadá a uši si potřebují odpočinout. I když stopáž uměle natahuje poslední „Betrayer“; poté, co song skončí, přijde asi tříminutová pauza a po ní skrytý bonus v podobě pomalejší skladbičky s občasnými minimalistickými pasážemi a recitací plus samozřejmě i growlem a ostrou muzikou. Netuším, zda jde o nějaký cover, starší skladbu v novém hávu, ale vcelku dobrý nápad to je, byť v minulosti jinými umělci taky hojně využívaný.

Obal je noizgaťácká klasika – pěkný digipack s vloženým bookletem obsahujícím nezbytné informace, texty, fotku, vše graficky perfektně zmáknuté, u každého textu navíc malý ilustrační obrázek znázorňující hlavní ideu písně. I titulka je řemeslné oukej, jen logo kapely se mi do vkusu netrefuje.

Pro fanoušky kapel zmíněných v předchozích řádcích můžou být TTAS docela zajímavou alternativou, pro ctitele old school záležitostí krokem na tenký led.

Seznam skladeb:

  1. Long Desert Run
  2. Circle Around The Sun
  3. Pendulum
  4. Life Is For The Living
  5. Disillusion
  6. Pulling Teeth (featuring Brock Lindow)
  7. Closure
  8. All Is Not Lost (featuring Carl Schwartz)
  9. Warflower
  10. Rage Gene
  11. Sangre De Mi Padre
  12. Betrayer

     
Čas: 49:09

Sestava:

  • Laura Gierl – vocals
  • Nico Meister – guitars, vocals
  • Christoph Kipper – guitars
  • Thomas Mück – bass
  • Alexander Stehle – drums 

Facebook

www.noizgate.com

 


Zveřejněno: 12. 09. 2019
Přečteno:
3804 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář