Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

MATER MONSTIFERA - Zrozen z hříchu CD 2005, IFA Records

Debutové album Mater Monstifery doprovází naprosto úděsný titulní cover. Chápal bych to před 15 lety, dneska je to napůl k smíchu a napůl k pláči. Takováhle kravina se jen tak nevidí a rozum nad ní zůstává stát. Až se bude v Břitvě vyhlašovat nová kategorie nejhorší cover roku, bere MM první cenu. A aby toho nebylo málo, pod cédesem se nachází další stejně otřesná kresba. Pak je prdlajs platný, že vnitřek bookletu se má celkem k světu a nebýt pravopisných chyb, hodnotil bych ho jako velmi pěkný ? takhle jen pěkný.

Když už tím tak listuju, musím k slabším kapitolám alba přiřadit i texty. Ty se motají buď kolem hororových témat (krve, hříchu, smrti, nenávisti, hrobů) nebo kolem anti ? náboženství a podle mě je to změť bez ladu a skladu namrskaných rádoby tvrdých vět.

Takže zatím jsem prolistoval booklet a nejsem vůbec nadšenej, spíše naopak. Snad mi aspoň muzika trochu zvedne náladu. Ochutnávku servíroval Nosferatu sampler a tady je skladba Nevinnost až poslední coby bonus. Předchází jí 8 songů a 1 outro. Jestli někdo doteď neměl s MM možnost konfrontace, tak stylově se jedná o atmosférický black metal s melodickými kytarami, velkým podílem kláves, texty krákorané v češtině a bicí programované. Při prvních poslechách se mi skladby slévaly v jeden proud, ale postupně jsem přecejen začal oddělovat výraznější skladby od těch méně výrazných. A nemůžu si pomoci, nejvýše hodnotím právě neřadovou Nevinnost, která má přehlednou stavbu, parádní kytarové pasáže, pěkné klávesové plochy, srozumitelný zpěv a dohromady je z toho hitovka jako hrom. Ale abych se vrátil na začátek. Úvodní Zrozen z hříchu mě ničím extrovním neupoutala, zato dvojka je druhá i co do umístění na stupních vítězů. Hlavně hymnický refrén má uhrančivou sílu. Úvod čtyřky, takřka doomový, taky není k zahození, ale pestré střídání kytary s klávesami poté činní zajímavou celou skladbu, chvílemi se slyšitelnou inspirací v klasickém heavy metalu. Ostatní skladby už tak zajímavé neshledávám, i když snaha o zpestření je patrná skoro u každé. Kytarová práce určitě není špatná, každou chvilku vyjede nějaká kudrlinka, sólíčko, ale většinou se jede v rychlém tempu. Po týdnu, kdy mi to hrálo téměř pořád, mám ale tak trochu smíšené pocity. Album není špatné, ale ani nějak výrazné, tak nějak střed, který asi nezpůsobí žádné větší pozdvižení metalového národa.

Ke kladům desky patří povedený zvuk (Prodigy Sound Studio ČB) a dobře zvládnutý programing bicích ? u těch je zvuk taky v pohodě. Možná škoda, že zpěv je trvale mužskou záležitostí. Přitom v kapele je dívka (klávesy), která by taky mohla dostat prostor u mikrofonu (ale tady netuším, jak je na tom Jitka s hlasovýma dispozicema), zpestření by to bylo.

Takže už chybí jen obligátní bodovačka ? podle mě o fous lepší než Neron, o dva fousy horší než Oblomov, takže six.

Čas: 41:01

Seznam skladeb:

  1. Zrozen z hříchu
  2. V hlubinách zapomnění
  3. Osudem prokletá
  4. Svíce života
  5. Sémě duší zčernalých
  6. Lhář
  7. Plamen
  8. Poutníci věčností
  9. Outro
  10. Nevinnost

web: http://www.matermonstifera.pc.cz

Koupit...


Zveřejněno: 23. 07. 2005
Přečteno:
3520 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 08. 2005 11:16 napsal/a weronyka
cover
ten zjav na obale mi pripomina "zajaca" z Donnieho Darka...