Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

31. 8. 2019, Jaroměř – Koupaliště na Úpě

Nádherné prostředí přírodního koupaliště v Jaroměři na Úpě přivítalo poslední srpnovou sobotu již šestý ročník Infernal Festu. Počasí bylo více než vlídné a řeka Úpa zlákala ke koupeli nejednoho návštěvníka. Musím přiznat, že festivaly umístěné do takovýchto lokalit mám hodně rád. Organizačně též šlapalo vše, jak mělo a i když se u občerstvovacího stánku tvořila menší fronta, obsluha makala a do deseti patnácti minut byly vaše potřeby uspokojeny. Line up doznal lehkých změn, místo ANIME TORMENT (zdravotní důvody) dorazili DEWDROP a ANTIGOD si prohodili čas s TORTHARRY.

Start festu obstarali mládežníci CBF. Pražské trio do nás v polední výhni napralo svůj old school thrash a bez ohledu na vedro kluci řádili jak urvaní že řetězu. V některých pasážích mi zpěvák a kytarista Kryštof připomínal Hetfielda na prvotině „Kill Em All“. Myšleno samozřejmě jako kompliment. Dobrá práce. Na říční osvěžení jsem odcházel spokojen. 

Druhou bandou opanující pódium byli opět Pražáci a to INSISTENT. Čtveřice muzikantů opět s obrovským nasazením pálila grinding metal kořeněný hardcorem. Kapela na svět vyvrhla nedávno druhé album „Suspect“ a měli jsme tak možnost ochutnávky aktuální tvorby. Znovu veliká spokojenost a palce hore.

Death/grindoví DEWDROP z nedalekého Nového Města nad Metují se své role narychlo sehnaného záskoku zhostili se ctí. Docela mě překvapilo složení kapely. Bicí, kytara a dva zpěváci. Jeden měl na starosti hlubší murmur a druhý nás oblažoval vysokým kvikotem. (úsměv)

Pokračovalo se v rytmu grindu a svůj vyhraněný čas se chystali naplnit pardubičtí NEEDFUL THINGS. V podstatě veteráni, kteří se na  grindcore scéně pohybují už přes dvě dekády. Je na místě přiznat, že tento styl není pro moje uši úplně ten top. Nicméně jsem si vystoupení těchto letitých harcovníků užil a rád si je příležitostně zopakuji. 

S odbitím šestnácté hodiny na pódium vtrhli DILIGENCE. A to v případě zpěvačky Dahlien doslova. Tato mladá krásná dáma řádila jak raněná tygřice. Bylo jí plné pódium, hecovala fandy, parádně řvala, pařila a celé vystoupení si evidentně užívala. Kapela se prezentuje jako moderní death metal, ale osobně bych se nebál přívlastku hardcore. Potlesk muzikantům a frontwoman velký obdiv za parádní energický výkon. 

KONFRONTU patřila hodina sedmnáctá. Hardcore s energií punku nemohl zklamat. Nejprve si ale zpěvák Eric musel svojským způsobem přivolat sedící pivní bratry blíže k pódiu. Set KONFRONTU  mě hodně bavil a pokud bude příležitost, rád si je zopakuji. 

Změnou v programu přišel čas TORTHARRY. Úsměvné bylo Danovo zdůvodnění po zahlédnutí několika členů ANTIGOD v obecenstvu. Kapela je v Jaroměři skoro jako doma a plac pod pódiem se zaplnil více než solidně. Trio muzikantů již v minulosti prokázalo, že špatné vystoupení v podstatě neumí a nezklamalo ani tentokrát. Starší vály střídaly pecky z posledních dvou fošen a konečná „Epilogue“ přišla na můj vkus až nečekaně brzo.

Slovenským bratřím z Bratislavy se musím omluvit, protože mé stárnoucí tělo si řeklo o pauzu zrovna při setu ADACTA. Slibuji, že při nejbližší příležitosti napravím. 

Písečtí LAHAR nejsou pro tuzemské fandy thrash metalu neznámým pojmem a pro mnohé byli hlavním tahákem festivalu. Po nezbytné chvilce doladění zvuku propuklo na pódiu i pod ním pravé nefalšované peklo. Totální nasazení celé kapely v čele se zpěvákem Růžou rozsekalo na hadry vše živé i neživé v okruhu deseti kilometrů. Šlehy  jako „Dva hroby“, „Stý ze sta“, „Neviditelná fronta“, „Když nemůžeš přidej… prostě nemůžou nechat v klidu žádného milovníka poctivého thrashe. Po naprosté destrukci zazněla přídavkem skladba „Řecko“ a bylo vymalováno. Už teď se těším na další live inferno made in LAHAR.

Z posledních ANTIGOD jsem satanžel pořídil jen malou část, ale jak jsem slyšel a vystoupení této dnes už thrash stálice tuzemské scény viděl mnohokrát, věřím, že chlapi s šíleným knězem Chymusem odvedli kvalitní práci k naprosté spokojenosti své i fanoušků. 

V závěrečném shrnutí určitě nesmím zapomenout poděkovat organizátorovi Ondřeji „Bobinovi“ Filipovi, jeho přítelkyni Zuzce a celému týmu za perfektně zvládnutou akci. Celý festival provázela přátelská a pohodová atmosféra a nemyslím, že areál ten večer opouštěla osoba nespokojená. Takže ještě jednou velké díky a za rok dá-li ďábel na viděnou. 

Fotky: Zuzka Bušková


 


Zveřejněno: 04. 09. 2019
Přečteno:
3734 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář