Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD 2019, Czar Of Crickets Productions / mystic Americana desert pop / Švýcarsko

Švýcarský label Czar Of Crickets si žánrové hranice neklade, kromě sludge, doomu, rock´n´rollu nebo thrashe neváhá vydat ani folk nebo pop. Ani folk, ani pop, to je asi docela vhodná charakteristika třetího alba švýcarské zpěvačky, skladatelky a multiinstrumentalistky Ines Brodbeck. Nahrávka nazvaná prostě „Now“ vyšla na CD i LP – LP je prý k dostání pouze u Ines, CD k nám doputovalo v pošetce, což nevím, jestli je jediná verze obalu – ale jinou se mi dohledat nepodařilo. Ale i kapsa obsahuje podstatné informace týkající se složení kapely či nahrávání, které proběhlo v USA. Možná proto je Inesina hudba označena jako mystic Americana desert pop.

Mystic Americana desert pop je hezké spojení, ale folk/pop, jak jsem uvedl výše, by jako charakteristika materiálu na „Now“ v pohodě stačilo. Ines a spol. se pohybují právě na pomezí obou žánrů, onu „Ameriku“ do vcelku obyčejných skladeb dodávají nástroje, které se nepoužívají úplně běžně, ať je to mandolína, různé kytary, kontrabas nebo harfa. Tohle „strunění“ působí při prvních posleších lehce exoticky, ale když si člověk zvykne, vyloupne se z INEZ pohodová písničkářská záležitost. A tento žánr je hodně postavený na zpěvu a pak záleží na vkusu posluchače, zda mu ten který interpret padne do noty.

Mně Ines do noty nenásilně vplula, hlásek má pěkný a je škoda, že s ním nepracuje častěji tak jako ve třetí položce „Prophet“, kde si dala duet s Gabrielem Sullivanem. Tady tu mystiku opravdu cítím, oba vokalisté se pěkně doplňují a muzika nemá pocitově daleko k doom metalu – pokud by tedy byla podaná ostřeji a zemitěji. I ústřední melodie má šanci se usadit v paměti, což se žel o zbytku materiálu nedá říci. Ne, že by to bylo špatné, ale není to ani natolik silné, abych cítil nutkání si album přehrávat několikrát dokola. Když písně hrají, v podstatě mě neiritují, připadají mi jako příjemná oddychovka, ale když CD skončí, v paměti je akorát „Prophet“ a pocit klidu, pohody… Nic víc. Pro někoho to může být dostačující, mně nějaké ty silnější emoce chybí.

Z druhé poloviny bych vypíchl „Guajiro Negro“, jíž prosvětluje jižanský temperament, nebo spíše kubánský, protože Inesin otec je Kubánec. Španělština v textu taky působí celkem svěže, což platí i na „Verano“, v němž nechybí kastaněty a pocit tepla se tak dostavuje silněji než v předchozím songu, který postupně potemněl… Závěr pak působí nemastně neslaně, jak „Nothing To Do With You“, tak instrumentální dojezd „Rolladen“ nemají hloubku a jen proplují okolo, aniž by zanechaly nějaký dojem (ať pozitivní, nebo negativní).

Abych to shrnul – řemeslně je to bezesporu kvalitní práce, pocitově už to taková sláva není, ale pokud si chcete oddychnout a poslechnout ne úplně standardní pop/folk s kvalitním zpěvem, zkuste na Bandcampu nebo YouTube, kde je celá nahrávka k dispozici.

Seznam skladeb:

  1. Hoy
  2. In A Minute
  3. Prophet
  4. Man From Far
  5. Buchblatter
  6. Guajiro Negro
  7. Verano
  8. Rising Sun
  9. Nothing To Do With You
  10. Rolladen

Čas: 40:52

Sestava:

  • Ines Brodbeck – vocals, guitar, mandoline, violine
  • Gabriel Sullivan – vocals, guitar, mandoline, doublebass
  • Ryan Alfred – bass, synthesizer
  • Winston Watson – drums 

http://inez-music.com/
Bandcamp
YouTube
Facebook

https://www.czarofcrickets.com/

 


Zveřejněno: 18. 09. 2019
Přečteno:
3483 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář