Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

13 let kapely, spolupráce s XIII. STOLETÍM, je 13. 10., tudíž 13 otázek pro R. X. Tháma.

Ahoj Jindro. O BRATRSTVU LUNY nebylo delší dobu slyšet. Od výročního CD „Gotická duše“ uplynuly tři roky – jak jste je strávili? 
 
Ave Johane! Lapidární bilanční ohlédnutí na tebou vymezený časový interval zní: čtyři skvělé koncerty; nahrání a v rámci kompilace „Dark Tunes from Czech & Slovak Caves“ i vydání gothic rockového duetu Matěje Lipského (BRATRSTVO LUNY) a Petra Štěpána (XIII. STOLETÍ) „Třináctý úplněk“; skladatelská práce na novém studiovém projektu „Clamare“ a nyní hlavně návrat Magické noci trubadúrů s podtituly Chrám fénixů a první exilová, vydání čtvrtého čísla gothic rockových novin Trubadúr a v těchto chvílích příprava křtu společného projektu s Petrem Štěpánem s názvem „Luna nad Iglau“, který bude mít premiéru v pražském Divadle Za plotem 2. 11. 2019 v rámci Magické noci.

Když se ještě vrátíme do roku 2016 a zavzpomínáme na Magickou noc trubadúrů – ta nedopadla podle tvých představ, respektive dopadla blbě, velkým finančním prodělkem. Vím, že po bitvě je každý generál, ale nejsou tvoje projekty příliš velkorysé a tudíž návratnost takřka nemožná?

Ano, jsou skutečně velkorysé a různě programově rozkročené, prošpikované bonusy. Mě by to jinak nebavilo, ani by mě to netěšilo… Stále mám v sobě takový ten naivní kichotský plamen víry, že další podobné projekty rozšíří řady srdcařů, kteří si užijí koncertní setkání jinak, než je běžné. Třetí Magická noc, to je příběh o mnoha zákulisních souvislostech, a to by čtenáře ani nebavilo číst. Nejvíc mě zpětně mrzelo, kolik lidí mě zpětně oslovilo, že sice do Kralup nedorazili, ale slyšeli, jak to bylo úžasné a prý příště určitě přijdou… Víš, on celý ten večer stál i za tu ztrátu a starosti. Nad všechny vyvedené události vypíchnu XIII. STOLETÍ, které zde po dvaceti letech vrátilo na koncertní pódia kultovní skladbu české gotiky „Transylvanian Werewolf“. Zahráli ji zde se smyčcovým tělesem, dokonce dvakrát (YouTube). Ten comeback měl takový úspěch, že Petr změnil názor a skladbu zaranžoval pro klasické koncertní pojetí a od té doby nechybí na žádném koncertu TŘINÁCTKY. Baví mě být podepsán pod podobnými činy, které následně přinesou radost mnoha dalším lidem… A my jako BRATRSTVO LUNY jsme si neuvěřitelně skvěle oslavili desetiletí na scéně, podpořené jedinečným požehnáním od kmotříčka našeho bilančního 2CD Pavla Štěpána. 

S předchozí MNT se nese film, který o ní pojednává. Jak to s ním nyní vypadá? Už je dokončený?

Ano, je dokončený, premiéru měl přesně na Štědrý den roku 2017. Film Slyšte jak nám děti noci hrají (YouTube), jsem měl přiřadit do výše uvedeného výčtu, postprodukční práce na něm trvaly celý rok. Právě události okolo filmu byly prvními ze zásadních impulsů, které mě přivedly na myšlenku vrátit po třech letech na scénu festival Magická noc trubadúrů. Srdcaři scény totiž reagovali na mou prosebnou výzvu a vybrali na postprodukci dokumentu potřebné finanční prostředky. Bylo to obrovské empatické gesto, které vrátilo Kichotovi chuť vyrazit do dalších litých bojů…

Letos se MNT bude konat počtvrté. Co tě „nakoplo“ k pokračování? Velkou změnou je stěhování z Kralup do Prahy. Proč?

Prvním impulsem, který mě nasměroval k dalšímu produkčními dobrodružství, je výše zmíněné uzavření trilogie magických nocí v Kralupech nad Vltavou, na jehož konci je vše vypovídající televizní dokument. I ten další impuls je hodně zásadní a je jím velmi úzká spolupráce, duchovně tvůrčí propojení, s Petrem Štěpánem. Vysvětlit důvod stěhování není vůbec jednoduché. Nejhloupější interpretací je, že chci na tom trhnout... Pro mě jako kralupského patriota to rozhodnutí bylo mimořádně těžké a vynucené okolnostmi. Protože se snažím, aby má tvorba odrážela i mé konkrétní životní postoje, ocitnul jsem se v roli zastupitele, a ještě k tomu držkatého, to se pak těžko dají skloubit věci bez bolestí. Zde klidně prozradím, že jsem nejprve konání festivalu zrušil, nedeklarovaně, sám pro sebe. Rezignaci jsem vydržel pouhé tři dny, bloumal jsem v noci po bytě a přemýšlel, pak jsem začal hledat alternativní prostory. V té nejtěžší chvíli mně hodně psychicky pomohl Ezi ze Sanctuary.cz. Jak se říká to otřepané, že vše zlé je k něčemu dobré, tak jsem o tom přesvědčený, že se o tom 2. 11. na Dušičky návštěvníci festivalu přesvědčí. Považuji za zcela nevšední záležitost, aby se celá takto velkoryse pojatá produkce odehrála v tak magickém prostředí, jaké vyzařuje z malebného starého divadla v areálu plném vzrostlých stromů! Tento duchovní rozměr nikde nepořídíte. Za jedinou nevýhodu místa konání považuji omezenou kapacitu (400 míst). Jdu naproti tomu, aby Magická noc trubadúrů byla něčím víc než jen festivalem. Prožít atmosféru klubového prostředí naplněného spokojenými lidmi, to je to, o co se jako pořadatel snažím. V den vydání rozhovoru jsme prověřili, že vstupenky ještě jsou (odkaz vstupenky).

Program 4. MNT je opět nabitý. Beseda, divadelní a taneční představení, historický šerm a teprve poté koncerty. Chápu myšlenku a rozumím, že ve všech případech jde o kvalitu, ale nestačil by koncert – náklady by byly nižší, starosti poloviční… a běžní hudební fanoušci by nejspíš byli spokojeni.

Johane, když přijmu tvou definici „běžného hudebního fanouška“, který by toužil užít si jenom koncerty, tu možnost má. To je taková má nová dramaturgická vychytávka. 

Minutový trailer představuje ve zkratce celý program festivalu.

Prvním blokem (cca 12-14 hod.) festivalu jsou besedy s Vojtěchem Klimtem, předsedou Klubu Karla Kryla, a Petrem Nutilem, zakladatelem serveru Manipulátoři.cz. Tam je potřeba se zaregistrovat na emailu bratrstvoluny@seznam.cz po zakoupení vstupenky. 

Druhým programovým blokem (cca 14-17) budou dvě divadelní představení a vystoupení Taneční skupiny Naděje. Jihlavský soubor De Facto Mimo zde odehraje komedii o genderových stereotypech Genderama s Pavlem Štěpánem, skvělým hercem i bubeníkem TŘINÁCTKY – to prostě nikde jinde neuvidíte, takový umělecký double! Hra asi není vhodná pro děti do 15 let, i když jak Pavel Štěpán dodává: „Nevím, co je na podzemním antivaginálním hnutí vulgárního?“

Kralupská Scéna předvede hrůzostrašný horror. Další vychytávkou je, že na tuto část programu si návštěvník na hlavním sále půjčí židli a divadlo si vychutná a ušetří síly na hudební produkci, při které se bude na divadelním sále samozřejmě stát. 

Pak proběhne takové slavnostní festivalové intermezzo před nasvíceným Divadlem, při kterém odehrají svůj divadelní kus Rytíři Fortuny s hořícími pochodněmi a pak nastane čas pro třetí programový blok – hudební produkci! Takže kdo chce jenom na hudbu, dorazí jen na tuto část (cca 18-21:30). Součástí celého festivalového programu bude výstava fotografií kralupského URBEX teamu, možnost konzultovat účinky tattopunktury či si vybírat stylový festivalový merch nebo knihy a vinyly z nabídky antikvariátu Želví doupě. O uspokojení chutí návštěvníků bude pečovat Café Jirásek, inspirací pro návštěvníky se určitě stanou i dámy ze společnosti Letokruh. Určitě doporučuji si přesné časy jednotlivých produkcí ověřit na webu www.bratrstvoluny.com.

K MNT se opět váže vydání novin Trubadúr. To je další donkichotský projekt. Připravit obsah není legrace, zabere to spoustu času. Jak dlouho Ti příprava trvala? Proč je hlavní postavou novin Karel Kryl?

To máš pravdu! Je to asi půl roku práce. I když ta témata a všechny ty souvislosti mám vždy promyšlené ještě před tím, než začne ta konkrétní materializace díla. Proč se takto podrobně věnuji Karlu Krylovi? Letos to je 25 let, co zemřel a v listopadu je to 30 let od změny režimu. Věnovat se dílu Karla Kryla, nemyslím tím jen poslech jeho písní, ale i četbu jeho knih, článků, glos, esejí apod., je nesmírně inspirativní. Když to zjednoduším, to, jakým způsobem se zde po roce 1989 začala budovat demokracie, v tom se asi shodneme, že k tomu máme z dnešního pohledu mnoho výhrad. Je podnětné se do této doby vracet a brát si poučení, jak se zde zacházelo s názory, které zase někomu nebyly pohodlné. Principy umlčování, ignorování, znevažování, mediální smrti fungují ve všech režimech. Je to dnes jiné? Byl bych rád, kdyby se našli lidé, které témata zpracovaná v souvislostech, v kontextu na velkorysém prostoru v novinách Trubadúr budou inspirovat.

Rozhovor s předsedou Klubu Karla Kryla Vojtěchem Klimtem zastřešuje titulek „Sametová svobodu vypnula Kryla,“ nechybí zde ani Krylova komentovaná diskografie, která v tisku vychází vůbec poprvé! Ještě mě v souvislosti s novinami Trubadúr napadá, že tam hodně podrobně vysvětluji i změnu místa konání akce. Trubadúr je programovým manifestem festivalu. Noviny můžete získat pouze za úhradu poštovného, lze si o ně napsat na bratrstvoluny@seznam.cz, určitě se bude ještě pár kusů rozdávat i na Magické noci trubadúrů v Praze. Všechna distribuční místa jsou uvedena na webu www.bratrstvoluny.com. Johane, bez divadla, besed, tance, výstavy fotografií i bez novin Trubadúr by Magická noc trubadúrů nebyla tím, čím je. A znovu se může stát, že se akce nepodaří, lidi nepřijdou a popáté se už nesejdeme. Ale může to být i naopak! (úsměv) 

Rozhodně doporučuji zhlédnout video, kde Petr Štěpán představuje nové vydání novin Trubadúr a zve na speciální koncert XIII. STOLETÍ na Magické noci.

Na MNT 4 zahrají pouze kapely BRATRSTVO LUNY a XIII. STOLETÍ. Na zahraniční hosty jsi rezignoval proč? A předvedou obě tuzemské gotické ikony speciální sety? Můžeš případně odtajnit nějaké detaily?

Celý večer s podtitulem Chrám fénixů je dramaturgicky vystavěn tak, aby se veškerá umělecká komunikace propojovala. K charakteru akce mně přijde zcela dostatečné, když se zde odehraje speciální koncertní vystoupení dvou domácích kapel. XIII. STOLETÍ avizuje koncertní set s bonusy, křtem CD, stejně jako BRATRSTVO LUNY. Na pořadu bude i křest společného alba Petra Štěpána a BRATRSTVA LUNY – „Luna nad Iglau“. Nechci vše vyzrazovat, neboť překvapení je kořením jedinečnosti okamžiku. Můj přístup k festivalu se nijak neliší od předchozích třech ročníků. Neopakovatelnost, jedinečnost, nepřenosnost. Kdo nepřijde, nezažije. (úsměv) Pokud bude s Magickou nocí ještě nějaké příště, na zahraniční hosty rozhodně nerezignuji a mám nějaká vysněná jména, o která bych se pokusil.

Koncert BRATRSTVA LUNY by měl být spojený s křtem nového alba. I když nového… jestli správně chápu informace v Trubadúru, půjde o speciální počin. V čem bude spočívat?

Petr Štěpán s námi ve studiu nazpíval naše písně, takže vzniklo takové speciální bonusové CD. Například „Nomen Rosae“ byla nahrána v nové verzi, na albu bude i symfonická verze „Fantasmagorie“, která se opravdu povedla! Na tomto projektu jsme pracovali asi rok. Silný příběh okolo alba bude brzy vyjeven… Emoce a nadšení z uměleckého propojení byly až snové, neskutečný nářez po všech stránkách! Když jsme u Petra Štěpána doma poslouchali výsledný master, byl to gejzír  těžko popsatelných pozitivních emocí. 

Petr Štěpán je známý tím, že odmítá prakticky všechny nabídky na hostování. U vás už udělal podruhé výjimku – poprvé to bylo s jednou skladbou, teď ve velkém. Co Petra přesvědčilo a co to pro tebe znamená?

Už vlastně počtvrté. Petr nám narecitoval verše pro otevření alba „Carpe Diem“ (2014); pak nám nazpíval skladbu „Vampyrismus psýché“ pro bilanční 2CD Decade (2016) a ve studiu jsme se sešli i při natáčení singlu „Třináctý úplněk“. S Petrem jsme se během několika let nesmírně sblížili, pravidelně se navštěvujeme, diskutujeme, rozumíme si. Petr se na sklonku roku 2017 a v první polovině toho následujícího dostal do složité životní situace – zdravotní problémy, rozvod, kolaps kapely. Upřímně, už jsem si myslel, že z tohoto popela Fénix nevyletí, a když ano, bude to zázrak! Vše provázely i docela složité existenční záležitosti – stěhování apod. Při jedné jihlavské zastávce jsme seděli v kavárně a Petr začal mluvit o tom, že musí dělat hudbu, nebo ho ten život definitivně semele. TŘINÁCTKA spala, byla bez zkušebny, zformovaného teamu… Pavel Štěpán tehdejší období glosoval slovy, že byl přesvědčený o tom, že je to KONEC! Vraťme se k osudové kávě, z pohledu vzniku projektu „Luna nad Iglau“. Najednou mně hlavou prolétl nápad, zda by Petr nešel do projektu, o kterém jsem se před mnoha lety neopovážil ani snít, udělat společné album – jeho hlas, mé texty a hudba BRATRSTVA. Začaly létat jiskry, Petr se nadšeně pustil do přípravy tak, jak ho rocková scéna zná – jako totální profík! Ten intenzivní půlrok jsme si užili neskutečně, Petr u mě několikrát nocoval, trávili jsme mnoho času ve studiu u Kobdzeye a postupovali ke společnému cíli. Pro Petra byl tento tvůrčí rozlet jedním z důležitých pilířů jeho postavení se na nohy! Pro oba dva tato spolupráce znamenala hrozně moc. Věřím, že z výsledné podoby alba to bude cítit… 

Vyjde CD v nějakém speciálním balení? Vždycky jste si na promyšlené a důstojné grafice dali záležet a dost těžko se budou vaše předchozí počiny po této stránce překonávat...

Samozřejmě, že ano! Od samého počátku BRATRSTVA LUNY prohlašuji, že chci produkovat takové nahrávky, ze kterých bych byl jako fanoušek sám nadšený! Toto je naše cesta. Grafička, výtvarnice, fotografka Erika Mithoferová, která na „Decade“ převzala štafetu od Deathera (autora grafiky na albech: „Carpe Diem“, „La Loba Ante Portas“ a „Goethit“), odvedla neskutečnou práci! Vizualizovali jsme zrození Fénixe a symbolicky propojili více rovin, což ocení až vlastníci díla, věřím, že znovu sběratelského artefaktu. Co se týče konkrétního přebalu CD, tak „Luna nad Iglau“ vyjde v podobě stejného, jen jednodiskového, digipaku jako „Decade“, ovšem leskle laminovaného, což podpoří bookletovské ohnivé hrátky. Takovou zajímavostí okolo projektu je, že mě v lednu zavolal šéf Warner Music Czech Republic Vladimír Kočandrle, že by měl zájem album vydat. Sešli jsme se, psali jsme si a hledali možnosti spolupráce. Nakonec jsme se domluvili na distribučním partnerství, což je pro obě dvě strany zajímavé. Pro mě není cesta udělat z alba „komerční artikl“, minimalizovat náklady na jeho provedení a dělat různé kompromisy. To v žádném případě. Stejné je to i u Magické noci. Ztratil bych radost z konání s vyšším smyslem, tím, který je nejdůležitější pro saturaci duše. 

Po dlouhé době měníte sestavu, loučí se basák Haik. Co jej k tomu vede? Působení v BRATRSTVU LUNY asi není časově až tak náročné, nejezdíte turné, koncertujete zřídka, nahráváte s delšími rozestupy… 

Je to první změna v sestavě BRATRSTVA od jeho vzniku, tedy po třinácti letech. Haik odchází do pomyslného rockového důchodu, potřebuje se dát dohromady hlavně po zdravotní stránce. A také to je dědek, po kterém prahnou vnoučata…  Probírali jsme s Jirkou, jestli se neunáhlil, jestli je opravdu to jeho bigbítové tělo v takovém stavu, že to naše koncertně-studiové tempo nezvládne. Rozhodl se pro ukončení mise i v ostatních svých hudebních projektech. S Jirkou jsme se důstojně rozloučili na festivalu v Tloskově, zůstáváme nadále v kamarádském kontaktu. Považuji si toho, že takto skvělý člověk a muzikant s námi takovou dobu hrál a tvořil. 

Haika by měl nahradit Martin Jandourek. Pokud se nepletu, jde o letitého kumpána vašeho zpěváka Xpíla, se kterým působil třeba v ANHEAD či MASTURBACI. Co ho přivedlo do BRATRSTVA LUNY?

Ano, ano, kumpán Maestra Xpíla aneb Matěje Lipského naskočil do rozjetého vlaku. Do BRATRSTVA ho přivedl návrh Matěje. V tomto kroku je více kladů a pro mě i pěkná emoce, že Martin působil v SECTOR-X, který se mně hodně líbil. 

Jak to vypadá s přípravou případného nového alba? Už komponujete, nebo zatím nebylo skládání na pořadu dne a nikam nespěcháte? Po dvou neřadových počinech by to ale novinkové dílo chtělo...

Máš pravdu, a čas pro nové album se skutečně přiblížil. Projekt „Clamare“ se již materializuje. V demoverzích máme čtyři songy. Pak asi na tři další máme hudbu, a na dva další texty. Bude to tematicky pojaté album, jeho produkci i koncertní uvedení si chci naplno užít. Momentálně je pro mě prioritou Magická noc trubadúrů (2. 11. 2019) a uvedení společného alba s Petrem Štěpánem „Luna nad Iglau“. Přípravy na festival trvají již více než rok, věřím, že obsah se nádherně prolne s magickou formou a zažijeme neopakovatelný večer. V Den památky zesnulých, na Dušičky volám všechny vlčí bratry a sestry s metaforicky černou krví do Divadla Za plotem – budeme se společně oddávat kouzlům magie! 

www.bratrstvoluny.com


Zveřejněno: 13. 10. 2019
Přečteno:
4027 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář