Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2018, Haarbn Prod. / black metal / Gruzie

Není toho mnoho, co bychom znali z gruzínské hudební scény. O něco méně neznámý pojem je ale ruský label Haarbn Productions, pod který patří i RUINS OF FAITH. Tato skupina pochází z gruzínského Tbilisi a černé řemeslo provozuje už od roku 2001. Zatím vydala dvě desky. Debutové album s názvem „To the Shrines of Ancestors“ vyšlo již v roce 2006. Druhé z minulého roku nese název „Dark Evil Illusory Substance“.

„Dark Evil Illusory Substance“ otevírá modlitba snad v jazyce jidiš (nebo gruzínském?), po níž se rozjede metalový nářez v pozvolném blackmetalovém tempu. Většinou na stejnou notu, a to ve středním tempu, se hraje po celou dobu pětačtyřicetiminutového alba. Někdy méně opravdu znamená více. Ne že by tato nahrávka nudila nebo se špatně poslouchala, ale podobných záznamů je na trhu víc než dost. Na desce není nic, co by vybočovalo nad rámec běžného poslechu a určitě se k ní hned tak nevrátíte.

Melodické blackmetalové tempo sem tam doplňují dějové prvky v úvodu skladeb tak, jak tomu je u první skladby „Lord's Prayer“ se zmíněnou modlitbou a jidiš sborovým zpěvem. „Until White Dragon Returns Again“ otevírá studený vichr s krákoráním vran. Střelba zpovzdálí se ozývá v „Decapitation of Gods“ a šum vysílačky s mluvou zase doprovází skladbu „Nuclear Shadow“. Skladbu „In the Name of False Divines“ zahajuje výjimečně kytarový akustický motiv. Na albu je dominantní vokální stránka, která se projeví ve vícero (black) metalových polohách. Tak je tomu například v poslední zmiňované skladbě, kde blackový skřehot doplní hrubý deathmetalový growl. V půlce skladby je opět akustický předěl se šepotem.

U titulní skladby „Dark Evil Illusory Substance“ a v „Mortem Universum“ mrazivý skřehot připomene Daniho Filtha z CRADLE OF FILTH. V melodicky mrazivé hudbě s občasnými exkurzemi do jiných žánrů (power, heavy metal) je méně zřetelná basová linka. Sem tam se k hlavnímu slovu dostanou i bicí. Ty, ačkoliv hudbu vedou, nejsou nijak zvlášť výrazné. Tím se vracím k úvodní větě, že méně znamená více. Nejsem žádný odborník na stavbu hudebních skladeb, ale i přesto, že skladby nejsou nikterak dlouhé, bych ubral monotónních kytarových výplní a povytáhl basovou linku. Jen snížení počtu skladeb by v tomto případě nepomohlo.

Desku „Dark Evil Illusory Substance“ je možné poslechnout a zakoupit na portále Bandcamp. Album můžete koupit i u kanadských Black Market Metal nebo u zmiňovaných Haarbn Productions v ručně číslované limitované edici. Snad na vás ze 100 ks ještě něco v prodeji zbylo. (úsměv)
 

Seznam skladeb:

  1. Lord's Prayer
  2. Evocation of the Kings
  3. Dark Evil Illusory Substance
  4. Until White Dragon Returns Again
  5. Decapitation of Gods
  6. Mortem Universum
  7. In the Name of False Divines
  8. The Everlasting Punishment
  9. Nuclear Shadow

Čas: 47:19

Sestava:

  • Mamao Vasil Garkhvnili - zpěv, hudba, texty, programování bicích
  • Ingvar - kytara
  • Hrod - basa

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 11. 09. 2019
Přečteno:
3932 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář