Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2019, Iron, Blood and Death Corporation / thrash metal / Srbsko

Psaní recenzí by se někdy dalo přirovnat k činnosti dobrodruha. Podobně jako on i já u netradičních destinací nabývám vědomosti o historii a kultuře dané země. Díky tomu potom lépe chápu umělce. Například jsem už navštívil Jordánsko nebo naposledy Chile. Tentokrát mě poslech metalu zavedl do Bělehradu, kde v roce 2012 vznikla kapela s názvem LETHALIK. Před čtyřmi lety se přejmenovala na KOBOLD a teprve od té doby se věci daly pořádně do pohybu. Chronologicky za sebou vyšlo EP, živák a debutový full záznam "Death Parade". To už je ale uzavřená kapitola. Minulý rok nastaly velké změny. Z původní sestavy zůstal pouze Elio Rigonat (zpěvy, kytara), který je jedním z nejtalentovanějších muzikantů Balkánského poloostrova (sólový projekt, VICERY). Nicméně s novým bubeníkem a basákem se mu podařilo vytvořit další nahrávku.

Deska "Masterpace" byla nahrána minulý rok v listopadu ve studiu Citadela Sound Production. Samotné album vyšlo letos 1. července pod hlavičkou Iron, Blood and Death Corporation. Vydáno bylo pouze na CD, což je jistě škoda především pro sběrače vinylů. Hodně mě zaujal atypický přebal. Neznalý člověk by hudební nosič mohl zaměnit s počítačovou fantasy hrou.

První vteřiny ubíhají a Teslův tranformátor rozpohybuje nejenom zvonící kovový stroj, ale i samotnou kapelu KOBOLD. Paličky dopadají na bubny s lehkostí sněhových vloček, roztřesené struny baskytary spokojeně vrní, čímž utváří frontmanovi ideální kulisu pro nástup. Ten přichází s riffem, kvůli kterému bych ho snad podezříval, jestli jím náhodou neprojela elektrizující rána. Skočné party střídají ty, ve kterých útočí blast beaty, jejichž zvuk připomíná palbu z kulometu. Dokonce slyším cinkat prázdné odpadající nábojnice – činely zbytečně netříští pečlivě vypiplaný hutný sound. Kopák v kombinaci s baskytarou by dokázal vyvolat snad i zemětřesení. Vokály jsou správně švihlé. Napadá mě srovnání s TOXIK. Zpěvák kapely KOBOLD zachází ale mnohem dál. Lví řev mu není vůbec cizí. Zbytek kapely mu nejednou sborově vypomůže. Anglické texty občas obsahují latinská slova, které dodávají textům sofistikovanosti. Skladby vyprávějí o úpadku společnosti, paranoie či depresi.

Oproti přechodzí desce se snížil počet skladeb, ale jejich stopáž byla navýšena. Díky tomu bylo vytvořeno více prostoru pro experimentování. Slyšíme tak různé metody hraní. Od tappingových riffů, až po hru na úplně zatlumené struny. Některé party zní opravdu šíleně. Konkrétně "Deus Ex" končí různými kytarovými pazvuky, v nichž baskytarista vyhrává své nejlepší melodie. Sólování s absencí doprovodné kytary dává vzpomenout na PANTERU a Dimenaga Darrella. Při záludných vstupech do některých válů zas na VOIVOD. Přes všechny parádičky, nespoutaná hudba vždy směřuje k nekompromisně dunícímu thrash metalu, který naživo musí zvednout ze židle. Výjimku tvoří skladba "Bloob Drops", kterou muzikanti zaplnili romanticky znějícími tóny.

Extrémní metal s těžištěm na thrash. Tak bych nejspíše zaškatulkoval celkem originální album "Masterpace" od KOBOLD. Pravděpodobně bych neuspěl, kdybych hledal další podobný záznam. Variabilní zpěvy a žánrový přesah dávají pocit výjimečného poslechu. Velkým triumfem je zvuk – ač sytý, tak dynamicky útočí na sluchovody. Možná by bandě do budoucna neuškodila menší strojovost a druhá kytara. V každém případě, málokdo mi tento rok vlil do žil tolik adrenalinu. A pak, že thrash metal už nemůže nabídnout žádná překvapení.

Přesné hodnocení: 8,5/10

Seznam skladeb:

  1. Masterpace
  2. Deus Ex
  3. Ad Astra
  4. Vertigo
  5. Thrash Overlords
  6. Blood Drops
  7. Fractured

Čas: 38:16

Sestava:

  • Elio Rigonat – kytara, zpěv
  • Stefan Stanojević – basa
  • Mark Stefanović – bicí

Projekty Elia Rigonata:
sólový projekt
VICERY

Facebook
Bandcamp
    
    


Zveřejněno: 13. 09. 2019
Přečteno:
3949 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář