Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Poslední open air festival letní sezóny představují pořadatelé...

Sušice a okolí sice nepatří mezi nejlidnatější území, ale hudební dění je tu bohaté. Během léta se v Sušici resp. v nedaleké Čermné konají tři festivaly zaměřené na hard music – metal, punk, hardcore a další okrajové žánry. Posledním, co se termínu týká, je Šumava AGAINST, akce, která se letos bude konat pojedenácté a která v podstatě ukončuje letní festivalovou sezónu. Na historii i přítomnost jsme se zaměřili v povídání se Shnekem a Kaďusem (jakožto svořiteli :D festu).

Ahoj, Šumava AGAINST loni oslavila jubileum, deset ročníků. Ale co ten první? V čí hlavě se myšlenka na festival urodila? Šli jste do toho s tím, že zakládáte novu tradici, nebo jste to chtěli zkusit a o budoucnosti moc nepřemýšleli? Kdyby vám tehdy někdo řekl, že proběhne desátý ročník, co byste si pomysleli?

Shnek: To už je to fakt jedenáct let? :D Myslím, že nápad uspořádat festík vyplynul tak nějak sám. Vzhledem k tomu, že jsme v té době (r. 2007/2008) začínali dělat koncerty ku příležitosti oslav narozenin, ať už našich nebo kamarádů, jevilo se nám to prostě jako fajn nápad. Jestli si dobře vzpomínám, tak jsme nad budoucností úplně nepřemýšleli, nejspíš jsme si říkali, spíš ze srandy, že by bylo dobrý, kdyby se to chytlo. Ale teď s odstupem času sem asi rád, že to držíme více méně v tý samý D.I.Y rovině jako na zažatku.

Kaďus: Samozřejmě když je člověku lehce přes 20 (můj případ) a začne dělat fest, tak si hned poví, kolik asi bude ročníků. Že bude letos 11. ročník? Asi už začínáme být HC/punkoví pardálové. :-D Jinak vzpomínek na uplynulé ročníky včetně toho prvního je tolika, že by to nikoho číst nebavilo. Jen jednu věc si neodpustím a tu, že první ročník, co se návštěvnosti týká, byl druhý nejvydařenější letní fest po Šumava Rocks, který se koná od půlky 90. let. Tenkrát nám dorazilo cca 180 platících lidí (zatím se nám jej nepodařilo překonat). 

První ročník se nazýval Šumava AGAINST nazi scum. Později dovětek zmizel. Proč? Měli jste kvůli tomu nějaké potíže, nebo jste prvním ročníkem dali najevo své postoje a pak už to nebylo nutné?

Shnek: I když si teď budu trochu odporovat s tím, že jsme nic moc dopředu neplánovali, tak původní nápad přeci jen byl, že by každý ročník mohl být zaměřený na nějaké téma, které nás zajímá, nebo se nějak dotýká společnosti okolo nás. Mohu potvrdit, že u prvního ročníku nebylo nad čím přemýšlet, a ano, zároveň jsme chtěli dát najevo náš postoj, že nácky prostě nemáme rádi. Potíže, ani nic podobného jsme s tím neměli. Co se týká dalších ročníků, tak jsme upustili od těch dovětků a spíš se snažíme nějaké ty myšlenky zapojit do grafiky na plakátech.

Kaďus: Myslím, že druhý ročník byl proti rudým komunistům (myšleno proti komunismu, který tu vládl do roku 1989), ozvaly se nějaké hlasy, že to není dost „anarcho“, ale hlavu jsme si nedělali. Třetí ročník byl zaměřen proti plánované výstavbě spalovny nedaleko Sušice, tam nebylo co řešit, ale jak to popsat do plakátu? Zkusili jsme i místní organizaci, co se proti spalovně angažovala, avšak bez úspěchu. Tak jsme to vyřešili a dál řešíme grafikou, jak píše Shnek.

Kdo tvořil organizační tým prvního ročníku a kdo jej tvoří dnes? Máte každý jasnou roli, nebo všechno řešíte, jak to přijde a kdo má zrovna čas, náladu, sílu…?

Shnek: Od prvního ročníku až dodnes (+ veškeré akce během roku, pod hlavičkou PremiumGore&LGnoise) jsem já a Kaďus. Samozřejmě tímto ale nechci opomenout naše kámoše, kteří nám pomáhají s přípravami areálu apod. Jinak ne že bychom s Kaďusem měli jasné role, například kapely oslovujeme společně, ale já, jelikož mam sedavé zaměstnání u počítače a navíc sem přes týden v Praze, tak řeším věci ohledně propagace, grafiku plakátů atd., prostě spíš takový virtuál :D. Kaďus, vzhledem k tomu, že je v Sušici, tak spíš řeší potřebné zařizování, co se areálu týká, domlouvá zvukaře nebo kuchaře, co nám uvaří pro kapely a návštěvníky…

Kaďus: Ano, za ta léta nám pomohlo vskutku velké množství lidí, bez kterých by uplynulé ročníky nebyly zdaleka takové. Nebudeme je tu jmenovat, ale patří vám všem velké DÍKY! 

První ročník proběhl na Santosu, jeden ve Volšovech, další v chatové osadě Luh, různě se to střídalo, i na Santos jste se vraceli, až v posledních letech jste zakotvili v Luhu. Proč docházelo ke stěhování? 

Shnek: Santos byl pro nás od mládí prostor, kam jsme v Sušici chodili na koncerty, navíc před rekonstrukcí celého areálu to bylo místo pro ten náš „styl“ tak akorát, znali jsme majitele, takže zázemí bylo fajn. Po tom, co začala ona rekonstrukce, jsme zkusili poprvé „chatovku“ a následující rok Volšovy, což byl indoor v místním penzionu. Co si budem povídat, open air venku má prostě do sebe furt víc. V novém prostředí Santoského ostrova, následující rok, to ale už nebylo ono. Tohle naše stěhování je asi i čistě jen určitý vývoj, který jsme ukončili v Chatové osadě Luh, kde nám to vyhovuje nejvíc…

Kaďus: Jen dopřesním, že první fest v chatové osadě a následující ve Volšovech byl dán rekonstrukcí celého ostrova Santos. Na „novém ostrově Santos“ jsme ještě jeden ročník uspořádali, ale po vzájemné dohodě s tehdejšími provozovateli jsme se stáhli ještě více do lesů.

Podobné to bylo s termínem konání – začátek srpna, začátek září, ale i konec září. Obdobný dotaz – proč se měnila data konání? Většina organizátorů se snaží držet jeden termín, aby si lidi zvykli a věděli, že třeba první zářijový víkend se koná jejich oblíbená akce a počítají s tím v plánech dlouho dopředu. 

Shnek: Určitě jsme si říkali a chtěli to držet v jeden termín. Už si ale asi opravdu nevzpomenu, kvůli čemu jsme to přesunuli na září… myslím, že kvůli nějaké větší akci, jako byl PlayFast or Dont, kam jsme s Kaďusem jezdili, nebo kvůli něčemu podobnému… ve finále jsem ale rád, že se to teď ustálilo na druhém víkendu v září a je to, jak jsi psal, takový pomyslný festík na ukončení letní sezony.

Kaďus: Ano, byla to kombinace jiných akcí a letní vytížeností obecně. No a taky si nic nebudeme nalhávat, prostě jsme líní a termín festu jsme kolikrát řešili dost pozdě, což se projevilo i na termínech.

Dramaturgie festu je od začátku podobná, hlavně hardcore, punk, grind, sem tam metal nebo nějaká alternativa. Podle čeho kapely vybíráte?

Shnek: Žádnou vědu nehledej. Prostě napíšeme kapelám, co nás oba dva baví, nebo si myslíme, že by se mohly líbit i ostatním. V první vlně si řekneme nápady, kdo by co pozval a pak takovým vyřazovacím způsobem začínáme obesílat interprety. Žánrově to zas až tak moc neřešíme. Ale sem rád, že to vždycky vyjde celkem pestrý (žánrově).

Kaďus: Myslím, že se docela dobře doplňujeme a pokaždé se snažíme pozvat kapely různějších podžánrů v rámci té naší jakoby scény. Pro hodně lidí, kteří přijdou podpořit ze známosti, je to stejně jen „blití do mikrofonu“. (smích) Pro mě osobně je jedno, zda kapela hraje grind nebo folk, ale musí mít názor a postoj, který mi je blízký.

Zahraniční party se objevují sporadicky – ambice dotáhnout každý rok nějakého cizozemského hosta nemáte, spíš jde o věc náhody, že kapela jede tour s nějakými našinci?

Shnek: Kromě třetího ročníku, kdy jsme pozvali BRIDGES LEFT BURNING z Německa, je to, jak říkáš, věc víceméně náhody. Loni to ale byla celkem sranda… my jsme psali DECULTIVATE, jestli nechtěj přijet na jarní koncert U Chovatelů, ale odmítli nás, tak jsme pak byli celkem překvapený (mile), když sami napsali, že by si chtěli přijet zahrát na AGAINST a že s sebou přivezou ještě kapelu z Izraele ÖSTRA TORN. Takže ambice úplně nemáme, ale neříkám, že když nás něco zahraničního osloví, že to nepozvem. ;)

Kaďus: Letos jsme chtěli pozvat kapelu z Vídně, sice se nepovedlo, ale my to nevzdáme! Když se ozve zajímavá kapela, tak není problém. Samozřejmě jsme v době, kdy se vše točí okolo peněz. Jelikož nemáme a nechceme žádné sponzory, nemůžeme tolika vystrkovat růžky se zahraničními kapelami.   

Počet kapel není každý rok stejný, i začátek se různě posouval. Loni zahrálo devět kapel, letos jich je na plakátu sedm, začátek v 16 hodin už se pár let opakuje. Méně kapel je letos kvůli tomu, aby akce skončila v rozumný čas? Ono při zářijovém termínu a zeměpisné poloze je v noci poměrně chladno a obecně když se koncerty konají po půlnoci, dost lidí je unaveno nebo přiopito. (úsměv) Letos plánujete konec v dřívější hodinu?

Shnek: On ten AGAINST nemá žádný pravidla, nebo něco, čeho bysme se museli za každou cenu držet. Počet sedmi kapel nám asi přijde tak akorát, abychom vše stihli a vlastně i poplatili. Přeci jenom je to naše volnočasová záležitost. Loňský počet 9 kapel byl způsoben tím, jak jsem psal výše, že se přidali ještě ty DECULTIVATE a ÖSTRA TORN. 

Kaďus: Nejvíc kapel vystoupilo myslím na prvním ročníku a to 11. Letos jich je jako většinou 7 a to myslím stačí i co se časového harmonogramu týká. I když jak sám víš, ne vždy se povede :-D. 

Když jsme nakousli letošní ročník, tak pojďme ke kapelám, které letos zahrají. Výčet je následující: FASTERATU, ENTRAPPED, ACID ROW, MERESIEW, BRAUNCHOLDA, GORC a RISPOSTA. Všechny kapely přespolní… Sázka na to, že když zahraje domácí kapela a přitáhne víc lidí, se nekoná… Tímhle směrem nepřemýšlíte?

Shnek: Občas přemýšlíme. :D … ale zas tolik kapel v tý Sušici nemáme a pokud místňáci nehráli přímo na AGAINST, tak sme jim třeba dělali koncert U Chovatelů, kde je naše druhá základna mimo letní sezonu. Popřípadě je pořádala jiná produkce (Berry, nebo sama „Mordparda“ – MORTIFILIA prod.) Spíš asi chceme pozvat prostě kapely, který v Sušici ještě nehrály.

Kaďus: Jak píše Shnek, snažíme se přitáhnout jak něco známého tak i méně oposlouchaného. Musíme se po mapě posouvat dál, protože kapely z okolí tu hrají pravidelně a celkově jich zase tolika není.

Jak se vůbec vyvíjela návštěvnost? Drží se od začátku plus minus stejná, nebo je to různé, případně roste/klesá? Jaký jste měli rekord a kolik lidí byste rádi přivítali letos?

Shnek: S návštěvností to není úplně jednoduchý no… hrozně moc udělá počasí… ale tak nějak se to ustálilo na počtu okolo sta lidí… samozřejmě bychom byli rádi za co nejvíc, ale když se nám poplatí výdaje, tak sme spokojený.

Kaďus: Stále čekáme na návštěvu jako na prvním ročníku! Na druhou stranu třeba 300 lidí by už chatová osada zvládala špatně.

Řada akcí se snaží držet plakátů podobného ražení. Vy máte každý rok něco jiného, i když poslední čtyři roky to bylo na podobné bázi. Letos ale přichází asi nejvýraznější změna, pestrobarevná grafika, zřejmě v nějakém výtvarném stylu, který nedokáži pojmenovat. (úsměv) Řešíte vizuál, nebo to necháváte na autorovi a nijak mu do práce nezasahujete? Kdo letošní plakát dělal? Má působit i jako apel – ochrana přírody, aby nám země obrazně řečeno neshořela? 

Shnek: Plakáty a vše okolo grafiky apod. dělám vždycky já. S Kaďusem si řekneme nějaký nápady a podle toho já pak něco sesmolim. Jak sem psal výše, snažíme se, aby to mělo nějakého ducha. To, jestli je to barevnější, nebo aby to bylo takový, či makový, na to úplně nehrajeme… asi podle mojí momentální nálady a rozpoložení (smích)
Jak tak koukám zpětně, tak je fakt, že se ty témata točí furt okolo lidské svobody a životního prostředí… je to asi pro nás nejdůležitější…

Kaďus: Nechávám Shnekovi volnou ruku, ale samozřejmě mu do toho kecám. Časem proběhla např. změna loga, kapely píšeme stejným fontem apod.

Areálek, kde se Šumava AGAINST v poslední době koná, má své kouzlo i výhody – hlavní výhoda je nejspíš poloha – do města to není daleko, na druhou stranu je bokem a nejspíš tedy produkce hlučných kapel nikoho neruší. Spatřujete v této lokalitě taky hlavně výhody? Řešili jste někdy nějaké stížnosti na hluk nebo na chování návštěvníků?

Shnek: Myslím, že sis touto otázkou i zároveň odpověděl… potvrzuji vše, co jsi napsal… Žádná nevýhoda mě úplně nenapadá. 
Co se hluku týká, tak nikdy asi nic nebylo… dokonce ani od „ne-návštěvníků“, kteří jsou ubytováni v přilehlé chatové osadě. Jsme domluvení s majiteli areálu, že případné zájemce o ubytování bude upozorňovat, že se koná hudební festival. 
A chování návštěvníků? Ti byli vždycky špičkoví (smích).

Kaďus: Jen doplním, že každý rok jsem domluven s městskou policií, kdy jim dám datum a čas, kdy chceme skončit. Když si někdo stěžuje ve vymezeném čase, je to v klidu, když po, tak musí policie řešit. Nejdřív mi volají, abychom to ztlumili, když je to stále málo, přijedou. Vloni jsme při příjezdu policie končili asi v půlce setu GODSFURY. Ještě jednou se klukům omlouváme! Jinak kapitola sama pro sebe je OSA, ale to je na jiné povídání.

Připravujete na letošek nějaké změny, nebo už máte vše vychytané, zajeté, vyhovuje to jak vám, tak návštěvníkům? Já bych se přimlouval za zkvalitnění zvuku, protože minule i předminule to nebyla žádná sláva…

Shnek: Jasně, za ta léta už je tak 90 % zajetých. Letos jsme akorát vymysleli něco jako předprodej limit vstupenek naruby. (smích) Budou stát víc než vstup na místě (smích). Je k tomu památeční očíslovaná a zalaminována vstupenka „I am a true fan“ + festivalová placka (odznak).
A s tím zvukem se trochu furt pereme… neříkám, že ne… proto jsme si na letošek pozvali všem známého Kozla, který se vlastně sám nabídl, že nám pomůže. Přeci jenom to má už taky trochu víc v uchu. (Zároveň, aby kapely trochu popoháněl a nedošlo ke zbytečným průtahům mezi jednotlivými koncerty.)

Kaďus: Zvuk samozřejmě může být vždy lepší a snažíme se na něm pracovat. Přece jen nám za ta léta fest zvučili už 3 různí zvukaři. Letos máme ještě jednu novinku a to přednášku (někdy mezi kapelami) od našeho kamaráda Pavla, který je jedním ze členů z týmu Pastviny, což je projekt jedlého parku a minizoo nedaleko Sušice. Většina jídel, která se na festu prodávají, jsou právě jejich produkty.

Kdybyste měli na Šumava AGAINST pozvat lidi, kteří o ní třeba ještě nikdy neslyšeli, na co byste je nalákali? Spatřujete ve vaší akci nějaká specifika, která jinde lidi nenajdou?

Shnek: Myslím, že kdo aspoň trochu poslouchá tyto, nám blízké žánry, bude spokojen. Je to takové od všeho něco. Pohodový lidi a fajn prostředí. Další možnosti vyžití se rovnou nabízejí… jezdíš na skejtu? 500 m je super novej sk8park. Jezdíš na kole? Na každém kopci okolo Sušice je nějaký trail. Navíc areál je u řeky, což je taky fajn. Pro bruslaře nebo kohokoliv jiného je stezka tak akorát na procházku. Takže od rána o zábavu postaráno a pak se přijdeš vyřádit na koncerty.

Kaďus: Myslím, že každý, kdo má rád přírodu, přátelskou atmosféru, trochu toho sportu a undergroundovou kulturu, si tu přijde na své.

A můžete na závěr zveřejnit pořadí a časy, jak kapely zahrají? 

Shnek: Ne, že bych nechtěl, ale nesdělím, jelikož zatím pořadí není… v nejbližších dnech ho zveřejníme na stránkách na Facebooku i u samotné události. Tak se prosím přidejte, ať vám to neunikne.

Shnek: Díky Johanovi / Fobii za prostor. Hezky jsem si zavzpomínal. Těšíme se na Vás.

Kaďus: Díky za zájem, hodně zdarů a podporujte své lokální scény!

Facebook


Zveřejněno: 25. 08. 2019
Přečteno:
3722 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář