Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
LLYR

17. 8. 2019, Volyně – areál koupaliště

Když jsem navštívil v dubnu ve Strakonicích Pecha Kucha Night, kde jedním z hostů byli pořadatelé volyňského SUMMER PUNK FESTU Šimon Blaschko a Ondřej Smaha, řekl jsem si, že bych mohl v srpnu vyrazit na koupaliště do Volyně. O geniu loci místního areálu bylo napsáno již mnohé. Přestože jsem viděl a slyšel pouze šest kapel ze sobotního programu, pro porovnání s černokněžnickým červencovým ETEF festem (pro neznalé, festival metalu na vícero způsobů) ideální příležitost. 

Jak jsem již zmínil v úvodu, pro mě začal večírek kolem 18. hodiny příjezdem vlaku od Strakonic. To byl čas plus minus vyhrazen pro jihočeské EXNI!TO. Kapela by se dle roků věnující se muzice dala zařadit do kategorie bardů, ale na porci vynaložené energie to nemělo pražádný vliv. Frontman Ježík, který se časem vyprofiloval z bubeníka na zpěváka, se, zdá se, v téhle poloze našel. Komunikace s davem, hecování, skandování, to je přesně to, co si punkrockové obecenstvo žádá a v případě EXNI!TO to dostalo plnými doušky. V okamžiku, kdy se pod podiem vytvořil slušný circle pit, jsem vyklidil pozice a vše sledoval zpovzdálí. Toť pro kapelu nejlepší odměna.  

SLOBODNÁ EURÓPA, slovenská legenda, asi není nutno dlouze představovat. Kapelu založili v revolučním roce 1989 členové ZÓNY A (Alex, Hurtig). S přestávkou (1995-2002) prakticky fungují dodnes. K 30. výročí založení svým vzhledem dnes již distingovaní chlapíci vyrazili na turné, jednou ze zastávek byla i Volyně. Pánové se s přibývajícím věkem oprostili od oblečků a vlasových kreací charakterizujících tento styl. Zpěvák Whisky působil dojmem seriózního burzovního makléře, ale o tom to úplně není. Na volyňském festu se kapela prezentovala v naprosté většině fláky z jejich prvních dvou (podle mě asi nejúspěšnějších) desek „Pakáreň“ (1991) a „Unaveni a zničení“ (1994), což v dnešní záplavě skvělých kapel drží SLOBODNOU EURÓPU zatím ještě nad vodou. I když na druhou stranu songy jako „Podvod“, „Unavený a zničený“ si nesmrtelnost určitě zaslouží.      

Pražští SKYWALKER jsou určitě na výsluní české komerční postHC scény, ale upřímně řečeno mě moc nenadchli, chvílemi jsem se přistihl, že je ani nevnímám, a tak jsem se jal projít si místní distra. Kapela se přelévala dle zažitých pravidel z frontálních útoků metalových riffů až po přeslazené melodie. A právě ty mi nějak nešly přes pysky. Ještě, před kliknutím na piktográmek „Uložit jako“ jsem si vyhledal rozhovor s kapelou, kde na otázku, zdali je něco, čeho litují, odpověď zněla: „Že jsme se nenarodili a nezačali tvořit hudbu na Západě. Ať si říká kdo chce co chce, Česká republika je stále jedna z nejtěžších koulí na noze.“ Jen nechápu, proč se tam tedy ještě nepřestěhovali, což v dnešní době není vůbec žádný problém.

Kalifornští TOTAL CHAOS nastoupili na podium v čase, který bývá vyhrazen nejočekávanějším bandám večera, což se splnilo do puntíku. Streetpunkoví kumpáni již svou vizáží připomněli britský punk v té syrovější podobě à la  80. léta. Svůj punkový kolovrat roztáčí již tři dekády a na jejich vystoupení je to znát. TCH jsou známí svými texty kritizujícími diktátorské režimy, obzvláště pak ten fašistický. Prostě tak, jak to u „true“ punkových těles bývá. Hudebně jasná HC/punková syrovina plná anarchie s fortelem hodným mistrů.  Polil mě hodně podobný, téměř identický pocit jako při vystoupení UK SUBS (2017) v písecké Podčáře. Skvělá éra THE EXPLOITED, GBH a mnoha dalších se prostě nezapomíná. V případě TCH je punkový memoár Punks Not Dead zcela na místě, a to je sakra dobře. 

Psát festivalý, popř. koncertní příspěvek o HENTAI CORPORATION znamená skloňovat jméno Radka Škarohlída ve všech pádech. Zpěvák crossoverových korporátů je schopen zabrousit do všech vokálních poloh počínaje zvířecím řevem a konče houpavými funky pasážemi. V této disciplíně je pro mě nepřekonatelný Mike Patton se svou kapelou FAITH NO MORE, a projekty FANTOMAS, MR. BUNGLE, PEEPING TOM, ale to je trošku jiná liga… Jelikož většinu produkcí vidím hledáčkem fotoaparátu, byl jsem při postprodukci překvapen, jak RŠ rozdává polibky všem, a to bez rozdílu pohlaví. Hodně bonmotů, průpovídek, hlášek, možná bych ubral „tvl“ za každým třetím slovem. Bylo jasně vidět že Hentaiové jsou hodně populární a zbožňovaní, naprosto v pořádku. Došlo v menším měřítku na stage diving, i když tentokrát pouze ze železného klandru oddělujícího fanoušky od podia. Na můj prioritně metalový sluch příliš zdlouhavé klávesové pasáže, ale o tom crossover taky je. Fans byli evidentně spokojeni, možná trošku zklamaní, že nelze z časových důvodů přidat ještě jednu fošnu, ale tak to na takovýchto akcích chodí. Pro mě příjemná premiéra.

V časovém plánu, kdy již někteří stánkaři balí lehce okoralou pizzu, prodejci neprodaný merch, partnerky budí své znavené protějšky, přišli na řadu THE GANGNAILS, kteří příjemně osvěžili chlastem utahané publikum. Došlo na křepčení, rotující kontrabas, úsměvy bubeníka s knírem východoberlínského pornoherce, pyro v hledišti (i když nevím, nevím). Výborné rockabilly s rock´n´rollovým kořením. Jako příměr bych použil grupu CARLOS AND HIS COYOTES, kde pěje nejenom nám Strakoňákům dobře známý Karel Bouša senior. Konec dobrý, všechno dobrý.

Na těchto akcích se mi líbí přátelská atmosféra, notná dávka empatie bez jakýchkoliv konfliktů, které fakt nemám rád. Prostě pokud se sejde jakákoli množina fanoušků s jasným žánrovým vyznáním, není problém. 


Zveřejněno: 22. 08. 2019
Přečteno:
5202 x
Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář