Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2019, PHR Records / punk / Anglie

Další cesta do pravěku v katalogu PHR Records směřuje do staré dobré Anglie. Tam se v roce 1979 zformovala kapela ONE WAY SYSTEM, další z dlouhé řady zástupců typického ostrovního punku s příměsí HC a street punku. Jako většina souputníků prošla několika personálními obměnami, dala si několikaletou pauzu, ale aktivní je i v současnosti. Na kontě má řadu nahrávek různých formátů, z nichž signifikantní asi navždy zůstane debut „All Systems Go“, který původně vyšel v roce 1982.

Letošní reedice ctí, co se obalu týká, ducha prvního vydání, na přední straně je, kromě názvu kapely a alba (z typicky punkových písmen „vystřižených“ z novin) ,loď v zaměřovači, což nepůsobí zrovna reprezentativně, ale doba holt byla taková. Zadní strana přebalu je kreslená, jsou na ní podobizny muzikantů a tradiční seznam skladeb, sestava a základní informace o nahrávání. Nechybí ani textová příloha, opět na kvalitním pevném papíru. 

Černá deska obsahuje na půlhodinové ploše dvanáct skladeb, které krásně dokumentují dobu vzniku. Dozvuky původního punku se prolínají s nástupem větší dravosti, rychlosti a tvrdosti, stejně jako zvukové důraznosti. Bicí sice zůstávají typicky punkové, hojně využívající činely, ale kytary mají hodně ostrý sound, navíc pěkně čitelný. Na dobu vzniku je produkce překvapivě živá, všechny nástroje hezky zní a třeba basa rozhodně nehraje druhé housle. 

Ale hlavní je muzika, která parádně odsýpá, od první do poslední skladby se dá mluvit o kvalitním počinu. Fanoušci sedmdesátkového punku si „oddychnou“ u skladeb ve středních tempech, hardcoristé vyblbnou u nářezů, které si nezadají s THE EXPLOITED (třeba). Mně jsou více po chuti právě ty dryáčnické rychlopalby, často doplněné kvílivými kytarovými sóly a sborovými řvanými refrény – viz třeba druhá „Give Us A Future“, v níž kratinké melodické vyhrávky šikovně doplňují jinak nadupanou jízdu. 

Následující „Jerusalem“ je vůbec první zaznamenanou kapelní skladbou (původně šlo o demosnímek umístěný na dobové kompilaci, pro potřeby alba předpokládám došlo k novému nahrání, protože zvuk je stejný jako u ostatních písní), která ale rozhodně netrpí žádnými dětskými nešvary, ale má ten správný tah na bránu. Kovově znějící kytary, civilní řev, punkový rytmus, zvolnění, na dobu vzniku překvapivě silná věc, jak kompozičně, tak instrumentálně. A tak bych mohl pokračovat… a skončit u nářezu „Victim“, po němž následuje dojezdová „Slaughtered“, streetpunková oddychovka.

Když tak „All Systems Go“ opakovaně poslouchám, přijde mi zvláštní, že se kapela neskloňuje tak často jako GBH, THE EXPLOITED, DISCHARGE nebo UK SUBS, protože za těmito ikonami prakticky v ničem nezaostává. Svou tvorbu podává s naprostým přehledem, elánem, který doufejme muzikantům vydržel. Přesvědčit se o tom budou moct tuzemští fanoušci v říjnu, kdy se kapela představí ve Vsetíně (26. 10.) a v Praze (27. 10.), s dvěma původními členy v sestavě.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Side one
  1. Aint No Answers
  2. Give Us A Future
  3. Jerusalem
  4. Me And You
  5. No Return
  6. Waste Away
  7. One Way System
  • Side two
  1. Gutterboy
  2. Breakin In
  3. Forgotten Generation
  4. Victim
  5. Slaughtered

Čas: cca 30 min.

Sestava:

  • Tom Couch – drums and vocals
  • Gaz Buckley – bass guitar and vocals
  • David Ross – guitar and vocal
  • Gav Whyte – vocal and vocals

www.phr.cz
Facebook
YouTube


Zveřejněno: 07. 09. 2019
Přečteno:
3878 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář