Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Další ročník festivalu Metal Madness se blíží, takže se pojďme podívat, co letos fanoušky čeká, co bude proti předchozím ročníkům jinak a co naopak zůstane stejné. Na otázky odpovídal Franta Knetl.

Ahoj, přijde mi, že Metal Madness stále roste. Byl jsem na všech ročnících a rok od roku byl myslím zájem fanoušků větší. Kolik lidí si našlo loni cestu na headlinera FLESHCRAWL a na další kapely z tuzemského metalového undergroundu? Jak loňský i předešlé ročníky hodnotíte?

Zdravím tě, Johane! Ano, je tomu skutečně tak, každým rokem k nám zavítá o něco víc fanoušků, což je paráda. Za všechny, kteří se nějakým způsobem na Metal Madness podílejí, můžu říct, že nás to neskonale těší a zároveň i patřičně nakopává pokračovat v tom našem, byť mnohdy urputném, snažení dál. Jen pro srovnání, na prvním ročníku bylo 150 platících, v loňském roce na FLESHCRAWL +- 400, bude-li to i letos víc, no, pevně v to věříme. Mám-li se ohlédnout zpátky, tak za uplynulých pět let jsme nezaznamenali víceméně žádnou negativní reakci, jednoznačně převládaly ty pozitivní. Nechci, aby to vyznělo nějak harpagonovsky, ale další pro nás důležitou věcí je, že ani jednou jsme na festivalu neprodělali (musím zaklepat), tím pádem může, jak zmiňuješ v úvodu, MM pomalu, ale jistě růst.

Máte zajetý model – kromě prvního ročníku, kdy zahráli KRYPTOR, je to vždy jedna zahraniční hvězda a zbytek line upu z tuzemska. Zpoza hranic si zatím zahráli MASTER (u těch se dá částečně mluvit o domácí kapele samozřejmě), S.D.I., DISHARMONIC ORCHESTRA a zmínění FLESHCRAWL. S.D.I. jste vyhmátli ještě včas, než se u nás začali objevovat na každém rohu, další kapely u nás rovněž hrají sporadicky. Řešíte při výběru hlavní kapely i to, aby tu nebyla vidět dvakrát do roka?

První ročník jsme s klukama brali čistě jen jako zkušební, spíš jako takovej test. Nevěděli jsme pořádně, do čeho že to vlastně jdeme, zkušenosti jsme měli jen s pořádáním klubových akcí s maximálně čtyřmi pěti kapelami, čili nám přišlo logický držet se s rozpočtem při zemi a na post headlinera oslovit domácí kapelu. Další rok už pro nás byl v tomto směru podstatně jednodušší, cestička začínala bejt vyšlapaná a my tím prvním ročníkem získali jakous takous představu stran zájmu návštěvníků a mohli jsme se nebát o něco víc „rozšoupnout“.
To, aby se v roli headlinera představila v tuzemsku ne moc okoukaná kapela, je pro nás určitě priorita, ale zároveň je to i jedna z věcí, kterou jen těžko ovlivníš… Hlavní kapelu začínáme domlouvat hned pár dní po konci festivalu, skoro rok dopředu, ale zajistit si její exkluzivitu pro následující sezónu, tedy aby minimálně v létě hrál náš headliner jen na MM, je pro nás finančně nedostupné, celý je to prostě risk. 

Asi není v dnešní době snadné sehnat headlinera za rozumné peníze, i menší kapely si kolikrát řeknou o docela slušný ranec. Bylo vyjednávání třeba s S.D.I. nebo FLESHCRAWL v tomto směru náročné, nebo jste našli společnou řeč snadno? Řešili jste v minulosti i jiné kapely, ale nebylo ve vašich silách jim vyhovět?

Zatím všechny hlavní kapely, který u nás hrály, byly v pohodě, jinak bychom je snad ani nepozvali, protože když je špatná domluva už po síti, jaké to pak asi může být v reálu... Co se minulosti týče, za těch uplynulých pět ročníků jsme odhadem oslovili na tři desítky zahraničních kapel, a je to zhruba půl na půl, buď jejich účast neklapla z časových nebo z finančních důvodů. Co je pro nás dobrou známkou je to, že se nám headlineři začínají ozývat sami, naposledy to byli třeba BELPHEGOR, žel ty jsme museli odmítnout, na ty si ještě nějaký ten čas a pár vydělaných zlaťáků musíme počkat...

Letos jste ulovili HATE, kapelu, o jejímž jméně netřeba dlouho mluvit. Když jste Poláky oslovili, kolik jste dostali otázek na Metal Madness? Řešilo se renomé akce, areál, počet návštěvníků, technické zázemí, nebo to bylo hlavně o dohodě na penězích?
 
Všechny oslovené kapely na post headlinera včetně letošních HATE od nás rovnou dostávají promo balíček o festu, tedy fotky, internetové odkazy na minulý ročník, letáky, plakáty, jména předešlých hlavních kapel, dál pochopitelně i info o počtu platících atd. Aby na rovinu věděli, že jsme opravdu mini festival a při příjezdu se nedivili, na co že to zase kejvli. Všechny tyhle informace jdou pak ruku v ruce s oním následným domlouváním, vždyť napíšeme-li jim, že na poslední akci bylo tři sta platících, tak je jasný, že není v našich možnostech jim letos při té a té výši vstupu a s tím naším minimem sponzorů zaplatit třeba 5ooo €. Požadavky na technické zázemí jsou většinou nedílnou součástí smlouvy, tady je důležité nic nepodceňovat, čili před finálním podpisem všechny uvedené věci, které se týkají techniky, konzultujeme zároveň i s naším zvukařem.

Měli HATE nějaké extra požadavky, se kterými jste se v minulosti nesetkali?

Mno, trochu nás zaskočili množstvím požadovaného jídla, ale tohle asi fakt není nic zásadního, s čím bychom si neporadili! U nás se kluci budou mít dobře!

HATE loni na konci roku v Česku neudělali dobrou zkušenost – koncert v Českých Budějovicích neodehráli kvůli neserióznímu jednání pořadatele. Ozvali se poté, aby se ujistili, že je u vás nic podobného nepotká, nebo jste je radši hned kontaktovali sami a vysvětlili, že bude vše v pořádku…

Jo jo, tahle událost nás dost rozhodila, v té době už jsme měli HATE podepsané. Hned druhý den jsme sami kontaktovali jejich agenta a zjišťovali jsme, co že se to vlastně stalo. Po jeho vysvětlení celého konfliktu se nám značně ulevilo, pač jsme všichni v mordpartě vychováni Foglarem a nejsme tudíž žádní plantážníci, unfair jednání z naší strany vskutku nehrozí.

Z tuzemska letos zahrají ROOT a další kapely různých metalových subžánrů. Když si čtu seznam vystupujících, tak si myslím, že letos máte nejsilnější sestavu – ASMODEUS, BOHEMYST, COLP… všechno kapely s dlouholetou tradicí (BOHEMYST samozřejmě coby AVENGER), k tomu mladší party – snažíte se to vždy vyvážit a vedle matadorů dát prostor i začínajícím partám. Když to skládáte, shodnete se v pořadatelském týmu na všem, nebo třeba hlasujete o jednotlivých kapelách?

I to je změna oproti minulým ročníkům – letos máme kromě velké zahraniční hvězdy i velkou hvězdu tuzemskou – ROOT. Line up začínáme sestavovat hned v září, do konce roku je možnost ho připomínkovat a porůznu poštelovávat, pak hned s příchodem ledna začíná proces oslovování navržených kapel. Víceméně na všech jménech jsme se vždy shodli, na hádky si nepamatuju. To, že dáváme prostor i mladým a začínajícím kapelám, to považujem za samozřejmost, každý přece musí nějak začít a pomůže-li jim nějak naše nabídka zúčastnit se Metal Madness, bude jen dobře.
Jinak díky za pochvalu, i my si s klukama myslíme, že letos se ona festivalová sestava kapel vyklubala moc pěkně. Jo, vypadá to na prima večírek!

Hojně skloňován je i návrat MORTIFILIE. Po docela dlouhé pauze se na pódia vracíte – s jakým elánem? Za ty dva roky jste načerpali nové síly a znovu se do kapely opřete, nebo budete hrát méně, párkrát do roka? Co nová tvorba – je v plánu?

Popravdě, to naše nehraní uteklo jak voda, ale samozřejmě, co bylo účelem se vyplnilo, drobet jsme si odfrkli a do další dvacetiletky se vracíme s nezdolným elánem, jak jinak! Co se hraní týká, tak po Metal Madness ukončujem hibernaci, jak už jsme avizovali, a jedeme dál. Jestli to bude jízda po starých kolejích, čili dvacka koncertů ročně, to jsme neřešili, necháváme tomu volný průběh. Novou tvorbu do budoucna určitě v plánu máme, přehrávat starý šlágry je sice fajn a nás to pořád ještě baví, ale víš jak, všeho s mírou.

Dalším lákadlem a změnou je rozšíření programu na dva dny. Ne že by i v pátek probíhal klasický festivalový program, ale v plánu je představení rockové opery Kladivo na pýchu a projekce koncertu MOTÖRHEAD. Můžeš odtajnit nějaké podrobnosti k opeře Miloše Bešty? Bude se „jen“ zpívat a hudba bude puštěna, nebo bude na pódiu živá kapela a sólisté? Nevím, co si představit pod pojmem „bez scénického provedení“…

S myšlenkou udělat MM dvoudenní jsme koketovali už dlouho, jen jsme pořád nevěděli, jakou tomu dát formu. Udělat klasický festival s tím, že by se hrálo pátek – sobota, do toho se nám moc nechce, i když i na to možná jednou dojde... Přeci jen jsme malá akce a s rozpočtem musíme zacházet pokud možno realisticky, vždyť už teď ten jeden den je sakra záhul. Navíc je otázkou, jak a jestli vůbec by dvoudenní metalovou nálož sušičtí občané vydejchali. Pro letošek se nám parádní řešení nabídlo na jaře, kdy Miloš Bešta ve spolupráci s Berryho Magick Disk Musick vydal svou skvostnou rock operu Kladivo na pýchu. Představení proběhne tedy v pátek cca od osmé hodiny večerní na stávajícím malém pódiu, zpěváci pojedou na half playback, tzn. muzika ze záznamu, zpěv živě. Pozor – páteční vstupné je zdarma! Bez scénického představení zjednodušeně znamená, že na pódiu se neodehraje žádný divadlo, neuvidíš herce v kostýmech, kulisy atd. – premiéra komplet představení se vším všudy se uskuteční až příští rok v únoru v divadle v Klatovech.

Vedle kapel je důležitým faktorem areálek. Jen pár akcí se koná v tak kouzelném prostředí, jako je na Santosu v Sušici. V tiskovce píšete: „Ostrov Santos pohostí své černě oděné obyvatele skvělou nabídkou občerstvení, zděným WC, areálem s atrakcemi pro ty nejmenší a dalšími zážitky, které stmelují celkovou atmosféru v až rodinnou záležitost.“ Je areál dalším trumfem, na který lidi lákáte?

Určitě, Santos je pro tu naší akci přímo stvořen! Osobně si myslím, že stojí minimálně za třetinou, ne-li dokonce polovinou úspěchu Metal Madness. Už od začátku se s klukama snažíme brát ten náš fest spíš jako takovej jeden velkej mejdan, všude pohoda, klid, dobrá muzika, dobrý pití, vysmátí, spokojení a hlavně na stejnou notu naladění fanoušci a kamarádi – a toho všeho se nám po té roční námaze spojené s přípravou festu dostává měrou vrchovatou právě ve spojení se Santosem. Kdo ještě u nás nebyl, neváhej už víc a doraz, ta atmosféra za to stojí!

Na co byste chtěli návštěvníky, kteří se letos na Metal Madness chystají, obzvlášť upozornit? S čím by měli počítat, na co se připravit? Chystáte na letošek nějaké organizační změny? Nebo zůstane vše při starém, je to vyzkoušené a funguje to?

Nějaké změny chystáme, tou nejzásadnější asi je, že pódium bude stát jinde, než tomu bylo doposud. Slibujeme si od toho větší komfort pro fanoušky, ať už co do prostoru pro jejich nespoutaný tanec, tak samozřejmě pro kvalitní poslech. I zvuk ostatně dozná zásadní změny k lepšímu, jen pro zajímavost – letos do něj investujeme šest krát více peněz, než tomu bylo první ročník, dvakrát více než loni. Dál se nám podařilo sehnat pivní stan 10 krát 15 metrů, těmito rozměry se může směle rovnat se slušným rodinným baráčkem. Co určitě ještě stojí za zmínku, je, že pro případ deště (i když nám zatím ani jednou nepršelo – musím zaklepat podruhé) máme v záloze obří nafukovací stan 24 krát 12 metrů, který si nechal vyrobit na zakázku nový nájemce areálu. Jeho stavba netrvá ani čtvrt hodinky, takže počasí by si na nás ani letos přijít nemělo.
 
Díky za prostor věnovaný Metal Madness, Johane, vážíme si toho! Za necelých čtrnáct dní se budem s tebou a čtenáři Fobie těšit na viděnou!

Web
Facebook
Bandzone
http://www.kladivonapychu.cz/

A zde je slíbený program…

  • Pátek (vstup zdarma):

20.00 – 22.00 Kladivo na pýchu – rocková opera
22.00 – 23.30 MOTÖRHEAD: Clean Your Clock – projekce

  • Sobota:

Od začátku jedem pěkně zostra a na čas, takže přesně ve dvě buďte na značkách!
14.00 - 14.40 ARAWN
14.50 - 15.30 VIOLENCE BY NATURE
15.40 - 16.20 CBF
16.30 - 17.10 ANIME TORMENT
17.20 - 18.10 COLP
18.20 - 19.10 BOHEMYST
19.20 - 20.10 ASMODEUS
20.20 - 21.20 ROOT
21.30 - 23.00 HATE
23.10 - 24.00 MORTIFILIA


 


Zveřejněno: 11. 08. 2019
Přečteno:
3684 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 08. 2019 08:48 napsal/a Peťan
Mimochodem...
... je fajn číst o tom, jak se bookuje headliner nebo jeho exkluzivita. Děláme to v Písku vlastně skoro stejně :)
14. 08. 2019 08:44 napsal/a Peťan
Metal Madness
Díky za fajn otevřenej rozhovor! MM je skvělý festival, na skvělém místě a většinou se skvělým počasím :) Pokaždé to bylo super, atmosféra, kapely, pohoda, pivo... Mrzí mě, že letos se to kryje s německým Trveheim festivalem, takže budu chybět. Přeji pořadatelům ať se vše vydaří, děláte to zatraceně dobře!!! :)