Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Další Festa de la Pohoda se blíží, tak je na čase jihočeskou hardcore/punkovou akcičku konající se déle než dvacet let představit.

Vodňanský festival ideálně naplňuje heslo „přátelská rodinná akce“. Na Sokolské louce se scházejí fanoušci punku, hardcoru i metalu všech generací; pro tu nejmladší se před začátkem hudební produkce hraje divadlo, takže si na své přijdou i děti, kterých se v areálku pohybují desítky.

Nejen kvůli tomu je na čase se projít historií akce, na které vedle tuzemských kapel zahrála i řada part ze zahraničí, často poměrně významných. S hlavním pořadatelem Michalem aka Brožíkem, mj. také bubeníkem skupiny SVINĚ!, jsme zabrousili nejen do minulosti, ale taky do budoucnosti…

Ahoj Michale, jak ses vlastně k punku dostal? Klasická cesta přes kamarády, ježdění na koncerty, sbírání nahrávek, založení kapely? 

Asi jako dost lidí – TUBLATANKA, IRON MAIDEN, VZ, SLAYER, CRYPTIC, punk/HC (nahrávky na xkrát přehranejch a xkrát přetočených kazetách). Koncertů třeba na začátku moc nebejvalo. Předpočátek samotnýho hraní byl už na střední – návštěva bazaru, zakoupení a přerozdělení nástrojů podle šikovnosti, nikdo na nic neuměl...

Jestli se nemýlím, máš prsty i v Rock Baru Pohoda a svého času i ve vydavatelství Pohoda Records. Co bylo první a co následovalo? 

Pohodu Bar jsme s kamarádem otevřeli 28. 9. 1997 a to za vydatný pomoci dalších kamarádů hlavně proto, abysme měli kam chodit a kde dělat akcičky. Vydavatelství Pohoda vzniklo později. Dělali jsme to s Lukášem Páralem (aktuálně Doomentia Records). Vzniklo tak nějak samovolně a tak i skončilo.

Osobně si začátky Festy nepamatuju, začal jsem na ni jezdit až po roce 2010. Můžeš zavzpomínat na úplně první ročník? Jak Tě (nebo kdo byl hlavním hybatelem dění) napadlo udělat festiválek? Měl jsi nějaký vzor, podle kterého jsi fest dělal, nebo bylo všechno věcí nadšení, improvizace? 

No, první ročník… je to dost dávno, ale vzpomínky na něj jsou stále celkem jasné. Vzniklo to tak nějak samovolně v průběhu prvního roku činnosti Rock Baru. Neměli jsme moc jasnou představu, co nás čeká, kolik přijde lidí (bylo jich kolem 500, čekali jsme naivně víc – úsměv). Snažili jsme se tam nacpat hrozně kapel, hrálo se na kamionu, asi dvouhodinovej skluz, chaos, radost a dost improvizace.

Kdy 1. ročník proběhl? Šlo o akci postavené na výměnných koncertech s tvou kapelou SVINĚ! (tehdy asi ještě LÍNÝ SVINĚ?), nebo jste od začátku razili cestu, že nechcete dělat výměny, ale zvát kapely, které se vám líbí, baví vás a je jedno, jestli vás někam pozvou?

První Festa byla 14. 8. 1998. LÍNÝ SVINĚ tehdy ještě neexistovaly. První ročník byl postavenej na nápadu nechat zahrát hlavně kapely, který v průběhu předchozího roku hrály v Pohodě a přidat k nim nějaký hosty. To fungovalo prvních pár ročníků. Dneska si zvem věci, který mě baví nebo který mě na nějaký akci zaujmou. Na výměny jsme se SVINĚMA! nikdy moc nebyli.

Kolik kapel jste poprvé pozvali a byla už tehdy nějaká ze zahraničí? 

Jak jsem už říkal, první Festu jsme trochu přehnali – mělo hrát 19 kapel, bylo asi 20 minut na kapelu a asi ani všechny nehrály. Měli jsme MÖGEL ze Švédska a TAGADA JONES z Francie.

Jak první ročník dopadl? Přišlo dost lidí, aby se pokryly náklady? Klaplo všechno podle představ, nebo byly i nějaké zádrhele, nepříjemnosti?

Každou Festu, která je za náma a nikomu se nic nestane, pokládáme za úspěšnou. Což platilo i o tý první – náklady se pokryly, lidi se bavili a my přemýšleli jak dál a líp.

Jak akci vnímali vodňanští obyvatelé, případně úřady? Řešili jste na začátku nějaké stížnosti, respektive dělal vám někdo problémy při pokračování, nebo prostě jihočeská idylka? (úsměv)

Pro vodňanský to byl asi tenkrát trochu šok, pankáčů s čírama bylo tak nějak víc a jezdilo se hlavně vlakem, takže průchod přes celý město. Na první ročník byla dokonce náčelníkem policie ve Vodňanech povolána zásahová jednotka v kuklách, která v tom vedru jezdila okolo Sokolský celý odpoledne.

Dá se říci, že Festa postupně rostla, co se týká počtu kapel a návštěvníků, nebo jste tak nějak pořád na svém, sobota odpoledne, plus minus stejný počet lidí… Uvažovali jste třeba o rozšíření na dva dny (pátek-sobota), nebo jste nechtěli jít do větších rozměrů?

Počet kapel jsme časem stáhli na 10-11, což je tak akorát. Návštěvníků bylo nejvíc na 4. ročníku (700 lidí), což opakovat asi ani nechceme. Náš ideál je kolem 300-400 lidí. Dva dni nás nikdy nelákaly – moc práce na málo pořadatelů a druhej den i moc zombíků. 

To je docela zajímavé – většina pořadatelů touží po tom, aby jim počet návštěvníků pokud možno rostl, ty to máš nastavené jinak. Jde ti asi v první řadě o to, aby Festa ctila své jméno – Pohoda. Pohoda pro všechny – návštěvníky, kapely, pořadatele… Je to tak? 

Jo, v podstatě jsi to trefil. Snažíme se to dělat tak, aby nás to bavilo. Pořadatelé to dělají za pivo a tričko, lidi na barech podobně. Kapely se rádi vracejí a po těch letech nám to tak stačí. 

Dá se říci, že by Festa konkurovala nějakým tuzemským hardcore/punkovým festivalům, nebo si jedete svou lajnu a na ostatní se neohlížíte? Nějaká inspirace odjinud asi ani nemá smysl, když už to děláte víc jak dvacet let… nebo jsou nějaké možnosti pro zlepšení?

Vždycky je co zlepšovat, ale je pravda, že už nám ten náš model tak nějak vyhovuje. A za větší konkurenci se fakt nepovažujeme.

V čem spatřuješ odlišnost Festy od jiných festivalů? Na co se, kromě kapel, snažíte nalákat návštěvníky? I když nalákat… vy v podstatě neděláte žádnou větší propagaci – jen Facebook, Bandzone, pár plakátů v okolí… větší aktivity považuješ za zbytečné, protože za ty roky už všichni o Festě vědí...

Je pravda, že většinu návštěvníků minimálně od vidění znám a většina se zná mezi sebou, případně se časem seznámí. Festa je v podstatě takovej potkávací festival, kde je muzika občas až na druhém místě. A k té propagaci, i když jsme se dřív víc snažili, tak lidí jezdilo zhruba stejně. Tak ten internet dneska asi stačí.

Ještě k plakátům – ty máte vždycky fajnové, moc hezky nakreslené a vtipné. Kdy byla tradice těchhle plakošů zahájená? Kdo je jejich autorem? Necháváte to ne něm, nebo je plakát předmětem diskuzí a než s ním jdete ven, ladíte jej?

Asi myslíš ty kreslený, a ty začaly od 10. Festy, kdy jsem oslovil Gisberna. Většinou jsem nadhodil téma a zbytek nechal na něm. Loni se nám tradice tak nějak přerušila a letos to maloval Mikuš, jinak basák CRIPPLE CORPS a diskuse byla (úsměv).

V průběhu let se na Festě objevila řada kapel ze zahraničí. Když se vrátím jen do nedávných let, tak třeba ACTIVE MINDS, THE RESTARTS, KISMET. Jak složité bylo dostat do Vodňan legendy typu THE RESTARTS? Někdo tehdy říkal, že THE RESTARTS přiletěli do Čech jen na ten jeden koncert… Jak složité bylo vyjednávání? Má taková kapela manažera a vymýšlí si hlouposti typu nekonečného rideru s froté ručníky a několika láhvemi whisky, nebo jsou to pořád pankáči bez rozmarů?

Třeba RESTARTS mají manažerku pro ne-britský země a muselo se to částečně řešit přes ní. A opravdu letěli jen na jeden koncert (což je ostatně i případ letošní Festy, kdy přiletí BUTCHER BABY, kde mimochodem hraje Robin z RESTARTS (doporučuji poslechnout a neplést s BUTCHER BABIES). Největší položkou jsou vždycky letenky, chceš je na sobotu, odlet v neděli + kytary, takže nic levnýho. To, co dostaly kapely, nestojí skoro za řeč. A ručníky ani whisku nechtěli. Zpravidla stačí postel, jágr a plzeň. Jinak hodně nám s tím pomáhal Pavel Friml z Papagáje, za což mu dík. Letos s domlouváním pomáhal Paša z CRIPPLŮ a náš Adam.

Letos máte v programu exkluzivní partu – TELEX, aneb další koncert kapely-nekapely, která už těch „posledních“ koncertů odehrála spoustu. (úsměv) Tentokrát to nebude ryzí TELEX, ale TELEX 2019 aneb DELIKVENCE se zpěvákem Karlem Boušou. Tahle extra sestava odehraje koncert na Obscenu a na Festě – to je pěkné vysvědčení, ne? 

Na TELEXU a jeho coverech se supr textama jsem začínal a Karla znám dlouho. A vždycky, když byla šance, tak jsem se o TELEX snažil, i když je pravda, že jsem trochu váhal. Ale argument, že „takhle dobře zahraný to už dlouho nebylo“, mě přesvědčil.

Na jaké další kapely se letos mohou návštěvníci těšit? A na kterou se nejvíc těšíš ty?

Kapely nebudu vyjmenovávat, to si každý najde. Těším se na všechny, to bych je nezval. Ale pokud dorazí THE WILDERNESS, který měli být už loni, tak ty mě moc baví. A Angláni, to je prostě jinej fotbal.

Kdybys měl na Festu pozvat lidi, kteří o ní třeba ještě nikdy neslyšeli, na co bys je nalákal?

Snad slovy klasika: „Kdo nezažil, nepochopí!“ aneb „Kdo nebyl na Festě, jakoby nebyl!“. 

Díky za prostor a těším se na tebe a ostatní na Festě 27. 7. 2019.

Zahrají:

  • BUTCHER BABY
  • TELEX 2019
  • LAHAR
  • THE WILDERNESS 
  • DEZINFEKCE
  • LUCIFER EFEKT zrušili účast
  • DELIKVENCE
  • K.Z.O. 
  • AUTONOÉ
  • RESTRICTION
  • SVINĚ!

https://cs-cz.facebook.com/festadelapohoda
 


Zveřejněno: 14. 07. 2019
Přečteno:
4112 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář