Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

LP/CD 2019, PHR Records / punk / Anglie

Papagájův Hlasatel pokračuje ve vydávání reedic starých punkových nahrávek. Letos na jaře vyšly hned tři zajímavé desky se záznamy ze sedmdesátých resp. začátku osmdesátých let. Dostalo se i na anglickou partu THE STRAPS, která vznikla na přelomu let 1977 a 1978 a s různě dlouhými přestávkami a po řadě personálních změn pokračuje v činnosti dodnes. 

K debutu se kapela kolem kytaristy Dave Reevese a zpěváka Johna Granta, kteří jsou stále součástí sestavy, dopracovala v roce 1982. Eponymní album vychází letos v reedici vůbec poprvé a navíc na olivově zeleném transparentním vinylu. Součástí balení je kromě přebalu i příloha s historickými informacemi, legendárními sestavami a koncerty, které proběhly v roce 1978.

A když tak těch dvanáct písniček poslouchám, připadám si, jako kdybych se do toho roku 1978 propadl. Od první skladby mají vrch poměrně ostré kytary a zajímavě zabarvený vokál, který se nachází někde mezi punkovým a gotickým zpěvem. John (zpočátku si říkal Jock Strap) většinou zpívá jako přidrzlý pankáč, ale chvílemi kvílí jako upír na slunci, přičemž kombinace vokálů má něco do sebe. Hlavně v první skladbě „House Of The Rising Sun“, která jako kdyby vypadla z punkové učebnice – tempo sice není rychlé, ale vše ostatní je pro punk přelomu 70. a 80. let minulého století naprosto typické – rytmika, ostrá kytara, melodie… Ještě více „punk à la 77“ je následující „Brixton“, nicméně nejen halekačkami je kapela živa. „Ex-Directory“ nabídne i lehké experimentování se zvuky i rytmy, vyniká v ní výrazná baskytara a místy je muzika hodně upozaděná, aby mohl vyniknout zpěv. Následuje další svižná punkovka a poté opět něco jiného, „Police news“ lze snad označit jako emo punk, hlavně kvůli expresivnímu zpěvu, který John hodně prožívá. Závěr první strany patří live verzi písně „New Age“, což je na zvuku znát, je o poznání slabší než studiový; ten ze studia je naopak navzdory stáří na velice slušné úrovni.

Na druhé straně se taky objevila jedna skladba z koncertu (obě živé věci nabubnoval Jim Walker, kterého na albu snad kvůli zdravotním potížím nahradil bubeník UK SUBS Pete Davies) a kromě horšího zvuku lze mluvit i o horším vokálním výkonu – asi to živě John trochu flákal, nebo byl společensky unavený. (úsměv) Možná mohla být druhá koncertní věc taky zařazená na konec strany desky, takhle béčko zbytečně tříští. Za vypíchnutí na druhé straně určitě stojí jednohubka „News Of The Day“, v níž se vokálně asi vyřádili nějací hosté, možná i hostesky. (úsměv) Vzácný host Rat Scabies (THE DAMNED) pak pomohl v „No Liquor“, lehce nervní kompozici, která opouští punkové hájemství, do nějž se poslední „V.S.D.“ rovnýma nohama vrací. Důstojné zakončení alba, které dnes potěší hlavně archiváře a sběratele, čímž nechci říci, že by materiál nepřežil zkoušku časem. Debut THE STRAPS se poslouchá příjemně, nabízí řadu slušných skladeb, sestavu tvořili muzikanti protřelí z dalších známých kapel (THE PACK, THEATRE OF HATE, PUBLIC IMAGE) a ti s pomocí přátel nahráli poctivou desku, na níž jsou podle mě navíc obě živé písně, které do alba moc nezapadají (hlavně zvukově). Nejspíš šlo o natažení stopáže, která by bez nich nedosahovala ani pětadvacet minut, takhle se dostala na půlhodinu.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Side A
  1. House Of The Rising Sun
  2. Brixton
  3. Ex-Directory
  4. Police News
  5. Lies
  6. New Age (live)
  • Side B
  1. Pox Kid
  2. What's On The Box (live)
  3. News Of The Day
  4. The Rich
  5. No Liquor
  6. V.S.D.

Čas: cca 30 min.

Sestava:

  • John Grant – vocals
  • Dave Reeves – guitar
  • Simon Werner – guitar
  • Johan Werner – bass
  • Pete Davies – drums
  • Jim Walker – drums (A6, B2)
  • Rat Scabies – vocals (B5)

www.phr.cz


Zveřejněno: 29. 07. 2019
Přečteno:
3372 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář