Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP 2017, Sepulchral Voice Records / death metal / Německo

VENENUM vznikli v Bavorsku léta páně 2008 a vydali se dlouhou a temnou cestou poctivého technického death metalu. Když se člověk podívá na jejich sestavu, zkušenějším fanouškům je jasné, že se jedná o takový malý „all stars“ band složený z členů různých kapel německého undergroundu. Však posuďte sami. Čtveřice působila nebo působí v kapelách HELLISH CROSSFIRE, DIVISION SPEED, DELIRIUM TREMENS, EXCORIATE a mnoha dalších. Pod hlavičkou VENENUM pánové vydali v roce 2011 své první stejnojmenné EP. O dva roky později se VENENUM objevili také v Praze společně s HEAVING EARTH a dalšími. Předloni pak vyšlo i dlouho očekávané plnohodnotné album. Album „Trance of Death“ vyšlo, podobně jako EPčko, u německého labelu Sepulchral Voice Records na vinylu i na CD. Provedení na vysoké úrovni, stejně tak grafické zpracování. Hodně se mi líbí také obal, který v mých očích vzdáleně evokuje mix obalů OBITUARY a jejich slavných desek „Cause of Death“ a „The End Complete“. A tak jedinou vadou na kráse je graficky poněkud nevýrazné logo, které je jinak velmi pěkné.

Když jsem si desku „Trance of Death“ několikrát poslechl, napadlo mě spojení „deptající death metal“. A asi s ním nebudu daleko od pravdy. VENENUM vás totiž přenesou do raných devadesátých let a provedou vás těmi stejnými zákoutími, kterými jste prošli s DEATH, AUTOPSY či OBITUARY, nebo také se služebně mladšími kapelami jako třeba HORRENDOUS a GRAVE MIASMA. Jenže VENENUM tomu všemu vtiskli ještě něco jiného. Něco, co vás pohltí, zdeprimuje a vyhodí nepoužitelného opodál. Již intro „Entrance“ dává tušit, že tohle nebude nic lehkého. VENENUM nastupují devítiminutovou skladbou „Merging Nebular Drapes“ a tady se láme chleba. Prvotřídní death metal s valivými pasážemi, těžkotonážním zvukem a v rámci stylu s neuvěřitelně pestrými kytarami. Nechybí sóla ani druhá kytara v pozadí, vytvářející ještě mohutnější, dlouhé a táhlé riffy. I v dalších skladbách VENENUM vynikají naprosto precizní hrou a temnou atmosférou. Místy bych se nebál ani tvrzení, že je to regulérní black metal, tak jako např. ve druhé polovině skladby „The Nature Of The Ground“. Kapela se nebojí zajít na pokraj hlemýždího tempa, ze kterého následně těžkopádnými kroky znovu nabírá tempo. Vokál je zastřený a chorobný, přesto dobře srozumitelný. Zlo je z něj cítit pokaždé, když zazní. To vše podpořeno výtečným zvukem, který dává, i přes svou lehkou špinavost, skvěle vyniknout všem nástrojům. Pokud posloucháte na kvalitních sluchátkách, chcípnete blahem! V nějaké švédské recenzi jsem četl, že VENENUM jsou deathmetaloví PINK FLOYD a ono na tom něco bude. Zejména závěr alba je totiž opravdu monstrózní a atmosferický. Kapela si nachystala excelentní trilogii, která vás vezme na fascinující výlet, během kterého se dotknete smrti, propadnete zmaru, budete se plížit po zemi se strachem, co vás dostihne. To, co vás polapí, je ale jen a jen zhudebněná beznaděj, kterou VENENUM  na svoji desku „Trance of Death“ dostali jako málokdo.

Na ploše padesáti minut vás čeká trýznivá cesta deathmetalovým undergroundem. Desce „Trance of Death“ prakticky nelze nic vytknout. Takže pokud máte rádi death metal trochu jinak, pusťte si VENENUM. Tihle borci přísahají na starou školu, přesto svojí tvorbu obohacují originálními prvky. Pro mě osobně se jedná o jedno z nejlepších alb, které na deathmetalové scéně v posledních letech vyšlo. VENENUM rulezzzz!

Seznam skladeb:

  1. Entrance
  2. Merging Nebular Drapes
  3. The Nature of the Ground
  4. Cold Threat
  5. Trance of Death - Part I - Reflections
  6. Trance of Death - Part II - Metanola Journey
  7. Trance of Death - Part III - There Are Other Worlds…

Čas: 50:31

Sestava:

  • F.J.L. – bicí
  • P.T. – kytara
  • F.S.A. – vokály, baskytara
  • D.P. - kytara

Bandcamp


Zveřejněno: 23. 07. 2019
Přečteno:
3806 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář