Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Split CD/LP 2019, Les Acteurs de l\'Ombre Productions / black metal / Francie

Kdo u nás v minulosti zaregistroval nějaké recenze od francouzského vydavatelství Les Acteurs de l'Ombre Productions, je mu už z větší části jasné, v jakých vodách budeme plavat. Jako téměř vždy se jedná o černotu, která se z valné části věnuje novodobějšímu blackmetalovému pojetí a s důrazem na francouzské kapely. To samozřejmě platí i pro dvojici skupin, které na tomto splitku spojily své síly. Pro TIME LURKER a CEPHEIDE platí, že se stále ještě jedná o poměrně čerstvé záležitosti, které mají na kontě jednu velkou desku a žánrově si jsou dost podobné. Obě se věnují atmosférickému black metalu, který ale není nijak vlezlý a útočí spíš zpovzdálí a je potřeba ho nechat na sebe působit.

První na zde recenzovaném CD dostali prostor TIME LURKER. Ti představují dvě věci, které mají standardní stopáž, kdy první „No One Is Real“ dosahuje délky necelých osmi minut, zatímco jejich druhá skladba „Instable Night“ má něco přes pět minut. Tyhle časy zmiňuju naschvál, protože u jejich parťáků je to s tímto údajem jiná káva. TIME LURKER patří k těm, kteří úvod desky opatřili minutu a půl dlouhým intrem, které stejně jako u 90 % jiných kapel je zbytečně dlouhé. Po této „nutnosti“ se vyvalí na člověka atmosféricky pojatý black metal, který na to jde stylem „bude to rychlé, zahalené do mlžného oparu a vokály budou drásat nervovou soustavu“. V tomhle bodě mají obě kapely podobný přístup k věci. Mluvil jsem o TIME LURKER v množném čísle, ale to je potřeba upřesnit, protože za vším stojí hudebník, který si říká Mick.

CEPHEIDE nejsou troškaři a rovnou servírují 19 minut dlouhou flákotu. V rámci blackmetalového hřmění docela slušná výzva, ale pravdou je, že si s ní poradili. I na této velkoryse časově pojaté ploše CEPHEIDE v první řadě šlehají kolem sebe plameny a plení. Blast beaty jsou tím hlavním a rychlost skutečně vítězí. Mrazivou náladu a pocit, že ne vše je v pořádku, tomu dodává zpěvákův vokál, který je spíš řevem raněného zvířete a tak se pocit stísněnosti dostavuje poměrně záhy. Pochopitelně se s podobným schématem nedá vydržet 19 minut, ono by to asi šlo, ale co z toho, že…, a tak se nejdřív objeví ambientní vsuvka, zhruba v polovině skladby přijde vhod mluvené ženské slovo, nicméně rychlostní orgie pokračují i nadále a kytarový motiv se svým hypnotickým stylem nenápadně zabydluje v mysli. V závěrečně pětiminutovce je ke slyšení dokonce něco jako melodické náznaky a tak mi nezbývá než uznat, že i přes prvotní neprostupnou stěnu mají v jistém slova smyslu CEPHEIDE kouzlo a přijdou mi zajímavější než jejich kolegové.  

Jak už bývá u této francouzské stáje pravidlem, CD je opět vyvedeno jako šestipanelový digipack. K danému hudebnímu stylu pasuje i výtvarná stránka, která má vždy u tohoto vydavatelství vkus. Samotná hudba je sice úzkoprofilové zboží a ani jedna z kapel nepředvádí nic zásadního, ale na druhou stranu všechny tři skladby mají slušnou kvalitu.

Seznam skladeb:

  1. TIME LURKER - No One Is Real
  2. TIME LURKER - Unstable Night
  3. CEPHEIDE – Lucide

Čas: 32:34

Bandcamp


Zveřejněno: 05. 07. 2019
Přečteno:
3625 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář