Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2017, Závislý label bez jména a loga / acid metal, psychedelic doom, sludge, stoner, industrial, noise / Rusko

O ruské kapele DEKONSTRUKTOR už jsem před časem psal a žádným velkým nadšením nesršel. Kazeta „Eating the Universe“ trpěla špatným zvukem a hudba, která těkala mezi stonerem, doomem, psychedelií a noise, mi přišla podprůměrná. Nyní v poště přistál novější materiál, který kromě kazety (vydáno v roce 2015 v nákladu 150 kusů, vyprodáno) vyšel i na CD v roce 2017. O CD emisi se postaral ruský label bez jména i loga, který se specializuje na hodně hluboký underground, jak žánrově, tak co se interpretů týká.

Nicméně slova vydavatele, která na adresu DEKONSTRUKTOR poslal, mě přinutila k zamyšlení a několikanásobnému poslechu. Když někdo tvrdí, že  DEKONSTRUKTOR je opravdu základní kapela v těžké psychedelické hudbě v Rusku a další stájové kapely (PRESSOR, SOOM) jí byly inspirovány, mělo by na kapele něco být. PRESSOR mi totiž přišli z nahrávky celkem obstojní, naživo pak ještě lepší, nad SOOM taky kolega hůl nelámal, tak co ti jejich vzorové?

No není to s nimi snadné. Ještě jednou se vrátím ke slovům vydavatele, který uvedl, že DEKONSTRUKTOR chtějí být tak, kde jsou – hluboko pod zemí. To jim asi zůstane, protože „Fuck Life We Go Further“ je materiál, který není na poslech jednoduchý. Na druhou stranu mi přijde o stupeň výš než předchozí recenzovaná nahrávka, a to i díky lepšímu zvuku, který je srozumitelný, byť opět lo-fi. Kde se nahrávalo, nelze v bookletu (s neskutečně ošklivou titulní stranou) najít, stejně tak sestavu (ta níže uvedená je „slepená“ z minula a z FB kapely) a cokoliv dalšího – v bookletu prostě není nic, kromě fotky sexteta Japonců s vypálenýma očima, možná kamikaze. 

Poslech čtyř skladeb rozhodně není sebevražednou misí, na druhou stranu ani misí, která by vedla k  věčné blaženosti. K té má totiž psychedelií nahlodaný obskurní stoner sludge doom poměrně daleko, spíše dokáže pocuchat nervy. Těžkotonážní místy ubíjející riffy, zvláštně zabarvený vokál připomínající bědování nějakého zoufalce, na druhou stranu docela zajímavá, místy až uhrančivá atmosféra, která nezapře BLACK SABBATH ani jejich epigony. To vše je první song „Black Acid“, který s blížícím se závěrem přináší i lehce zamotanou muziku. S druhou „This Is the Ticket to the Endless Ride“ se zhoršuje zvuk, jako kdyby byla každá skladba nahrána při jiném nahrávacím session; hudebně se ale žádná revoluce nekoná, zase je to směska výše zmíněných žánrů, tíživá nálada se opakuje, stejně tak typické atributy v podobě drnčící kytary a výrazné rytmiky. 

S „Fuck Life“ přichází psychedelie, trio maluje podivné obrazce sestavené z minimalistických bicích, méně nápadné basy a podivně zohýbaných kytarových (a syntetických?) zvuků. Dohromady to působí jako pomalá jízda na nějakých oblbovácích, trochu psycho, trochu podivno, kvůli absenci vokálů se muzika zažírá do mozku ne zrovna příjemně, což ale neznamená, že by to byla úplná blbina – prostě kdo má rád výše uvedené žánry a totál undergroundový přístup, může zkusit poslech, třeba se mu Rusové trefí do noty. Posluchač standardního stoneru, sludge či doomu, případně jejich směsí standardního typu asi problém mít bude a ten problém se postupně bude prohlubovat, protože poslední „We Go Further“ se od předchozích modelů odpoutává a míří kamsi za industrial, kamsi k noise. To už je i na mě moc, podobné muzice neholduju, nechápu ji a nerozumím, co chtějí muzikanti vyjádřit. Tudíž se k „We Go Further“ ani vyjádřit nechci, považuji ji za nehudbu.

Celkově ale „Fuck Life We Go Further“ vnímám jako lepšího následovníka minule recenzované kazety, na druhou stranu srovnání DEKONSTRUKTOR s ELECTRIC WIZARD nebo MONOLORD, k nimž se asi pocitově blíží, vede k jasnému závěru – DEKONSTRUKTOR jsou o několik koňských délek pozadu. Ale nejspíš jim to tak vyhovuje, protože jinak by s tím něco dělali… 

Seznam skladeb:

  1. Black Acid
  2. This Is the Ticket to the Endless Ride
  3. Fuck Life
  4. We Go Further

Čas: 18:47

Sestava:

  • Garish – guitar
  • Memphis – bass
  • Mitya DHS – drums

Facebook
Bandcamp

Facebook label
Bandcamp label

 


Zveřejněno: 31. 08. 2019
Přečteno:
3666 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář