Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD/LP 2019, The Artisan Era / progressive, technical death metal / USA

Americká kapela INANIMATE EXISTENCE pochází ze slunné Kalifornie, z metropolitní oblasti Bay Area, známé především jako líheň světových thrashových skupin. Kapelu založil kytarista a zpěvák v jedné osobě Cameron Porras společně s bubeníkem Ronem Caseyem v roce 2011. Aktuální album „Clockwork" je už jejich pátým zářezem. Od předešlého CD se band zredukoval na trio, využívající při živých vystoupeních pomoci kamarádů na postu kytaristy druhého. 

Titulní otvírák začíná ve svižném tempu, které přechází v klidnou, až mazlivou kytarovou vyhrávku. Rychlost opět drží opratě ve svých rukou až do dalšího zklidnění situace. Ve druhé „Voyager“ nás Cameron v úvodu kolébá jemnými tóny své sedmistrunky, aby se skladba zase rozběhla a za časté změny temp (která neruší, ale stávají se přidanou hodnotou) dospěla do svého cíle. Ve stejném duchu v podstatě dokráčíme až na konec alba. Porrasův murmur se dobře poslouchá a je často ve dvojhlasech a refrénech podporován vyšším řevem basáka Scotta Bradleye. 

Co určitě přijde při poslechu „Clockwork“ na mysl a nenechá nikoho na pochybách, je, že hlavním skladatelem je již zmíněný kytarista a jeho nástroj hraje na albu hlavní roli. Zbývající členové ale rozhodně nejsou žádní nazdárci a rytmika v jejich podání vytváří prostor pro Porrasovo „kouzlení“. A určitě nesmím zapomenout na oživení v podobě violoncella ve skladbě „Ocean“. Klidně bych si takových zpestření dokázal představit více.  

Album jako takové se dobře poslouchá a rozhodně nemůžu říct, že bych se při jeho poslechu nudil, to určitě ne. Nicméně se ani nezařadí mezi oblíbence, ke kterým se rád a často vracím. Chtělo by to trošku okořenit a vymanit se ze zajetého mustru: kytarové pohlazení – kvapík – opět zklidnění – zase do cvalu.

Ale nebaví-li vás tra la la riffy s deathovým zpěvem ve stylu AMON AMARTH a máte raději náročnější odnož death metalu, dejte INANIMATE EXISTENCE určitě šanci.

Seznam skladeb:

  1. Clockwork 
  2. Voyager 
  3. Apophenia
  4. Desert 
  5. Solitude
  6. Diagnosis
  7. Ocean 
  8. Liberation 

Čas: 41:15

Sestava:

  • Cameron Porras – guitar and vocals 
  • Scott Bradley – bass and vocals 
  • Ron Casey – drums

Facebook
Bandcamp
Bigcartel

 


 


Zveřejněno: 12. 06. 2019
Přečteno:
4015 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář