Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Ostravští hardcore harcovníci PRIMARY RESISTANCE mají čerstvě venku novou desku “Smash The Evil Inside“. Takže to byl důvod udělat narychlo tento krátký rozhovor. Odpovídali Vladis (vokál) a Slava (kytara).

Čaute! Tož jak to valí? Pivisko furt chutná?!

Zdarec! Valí to dobře. Pivisko chutná, už máme na zkušebně zase pěknou sbírku prázdných flašek. (úsměv) Vitamín B bychom mohli rozdávat.

Na začátek asi stručně shrneme dosavadní historii, protože mám pocit, že jediný rozhovor s váma jsem dělal já před lety, a tak se toho o vás moc neví…

Ostravská úderka PRIMARY RESISTANCE vznikla v roce 2012. Dohromady se dali členové kapel DISFIGURED CORPSE, DEAF 99 a BOYCOTT. Ještě v roce 2012 jsme vydali debut “Devastated Souls“. Kapela z počátku prochází několika personálními obměnami. Z toho důvodu další počin, pod názvem “Equal Visions“, posíláme do světa až v roce 2017. Přesto všechno kapela aktivně koncertuje a má i pár skvělých zářezů. Nezapomenutelné koncerty jsme zažili v roli předskokanů NAPALM DEATH, HATEBREED, BRUJERIA, ROTTEN SOUND, nebo D.R.I. Za zmínku mimo další koncertní aktivity stojí i draft na největších tuzemských festivalech Brutal Assault (2013, 2017), Obscene Extreme (2015) a účast na dalších skvělých festech jako CzechDeathfest nebo Fajtfest.

Před pár týdny vám vyšlo nové CD, tak co nám k němu řeknete?

CD jsme vydali na vlastní náklady. Kytary, basu a zpěvy jsme si nahrávali sami v průběhu minulého roku, bicí jsme pak nahrávali v karvinském studiu DIGAZ. O výsledný mix a mastering se postarali kluci ze STREETSOUND studia v Pardubicích. Na CD najdeš 7 songů, z nichž poslední je cover od NAPALM DEATH “Breed To Breathe“.

Pořád si jedete ten svůj agresivní hardcore, žádný úkrok bokem, ale tak nějak celé ty roky v jedné “americké“ stopě…

Americká stopa? O tom nic nevím, spíš si jedeme ten svůj ostravský “Metan Core“. Naše hudba je ovlivněná hlavně kapelami, ve kterých jsme hráli. A pak samozřejmě hudbou, kterou každý z nás poslouchá. V naší tvorbě uslyšíš hardcore, thrash, death i grind… Na nové desce je i hodně sborů a naživo teď máme tři vokály, což songům dodává správnou šťávu!

Nakonec jste zařadili cover od NAPALM DEATH. Proč tahle “profláklá“ kapela? Není to jenom natáhnutí hracího času? (úsměv)

Cover od ND jsme nahráli, protože je to super vypalovačka z klidnějšího období kapely a dobře se nám hraje. Hrajeme ho i naživo. Většinou kapely hrají “Scum“, “SIege of Power“ nebo “The Kill“. Na tyhle krátké songy ale máme ještě čas. (úsměv)

V setlistu máme ještě cover “For My Family“ od AGNOSTIC FRONT, který hrajeme na těch více hardcorových akcích.

O čem jsou texty? Vezmeme je hezky jeden za druhým…?

“Change My Way“ – hraješ v kapele, obětuješ jí svůj čas a energii na úkor rodiny, jiných koníčků, přátel atd. Když pak odehraješ koncert, který se povede, tak ti spokojení fanoušci vynaloženou energii vrátí a víš, že to co děláš, neděláš zbytečně. Je to cesta za tím, co tě v životě naplňuje.

“New Generation“ – song o dnešní mladé generaci. Všichni mladí vidí své priority úplně někde jinde, než ti “starší“. Dnešní mladá generace ztrácí respekt, neumí ani pozdravit, poprosit nebo poděkovat. Vše je pro ně samozřejmost. Tohle se opakuje u každé generace, která si myslí, že je lepší než ta před ní.

“Story Of True Suffering“ – celý život můžeš být sebejistý borec, kterého nic nerozhodí. Rozdáváš rány všude kolem a nebojíš se je přijímat. Pak tě z ničeho nic zlomí někdo, od koho bys to nejmíň čekal - tvoje polovička. A když už máš pocit, že tvůj život skončil, tví praví přátelé tě nakonec znovu postaví na nohy.

“Metan City“ – pocta našemu rodnému městu – Ostravě. Kdo tu nežije, nepochopí.

“There’s No Time“ - jsou země, kde je každodenním chlebem válka, chudoba nebo diktatura. Vlády a média dezinformují, protože strach je mocným nástrojem pro to, aby vás drželi na uzdě. My v pohodlí našeho bezpečného domova mnohdy ani nevíme, co všechno se ve světě děje a oproti jiným řešíme banální problémy.

“Smash The Evil Inside“ – nikdo neví, jak tady bude dlouho. Než vybuchneš, když tě něco nasere, tak si napočítej do tří. Užívej si dobrých věcí v životě a zlo v sobě se snaž potlačit…

Nahrávali jste na zkušebně v domácím studiu. Je to nejlepší řešení? Času dost, utracených peněz málo… Na druhou stranu je tady ale ta pohodlnost, kdy vás netlačí čas jako ve studiu, za které musíte platit.

No úplně ideální řešení to určitě není, vše má své pro a proti. Přece jen, ve studiu máš profi vybavení a vše je už připraveno, o vše se stará “mistr zvukař“, prostě jen sedíš a nahráváš svůj nástroj. Takhle ale musíš vše dělat sám – nastavování, nahrávání, stříhání, lepení, rovnání, poslouchání pořád dokola… prostě veškeré úpravy kolem. V PRIMARKÁCH i v ENNOII se o tohle starám já, takže vím, kolik času nad tím vším musí člověk strávit, než všechno připraví pro další míchací proces ve studiu. Ale jak říkáš, člověk má čas si s tím vyhrát a snažit se to nahrát co nejlépe, a přitom moc nemusí řešit, kolik zaplatí za nahrávání ve studiu. Je limitován jen tím, kolik na to má času.

Vladis, jak jsou na tom DISFIGURED CORPSE? Co tam je nového, co se chystá? Jestli se chystá…

Občas hrajeme nějaké koncerty. Pokud něco vznikne, tak to bude nejdříve v příštím roce. Kluci jsou totiž hodně vytížení v kapelách, kde hrajou. Budoucnost ukáže.

Sláva hraje v metalcore ENNOIA, takže co je nového tam? Chystá se nějaká nahrávka, ne?

Ano, s kapelou ENNOIA chystáme taky desku, která by měla být konečně hotová snad už v létě letošního roku. Práce na ní nám už sice poměrně dlouho trvá, ale pomalu se blížíme do finále. Postup při nahrávání byl v podstatě stejný jako v případě PRIMÁREK – kytary, basu a zpěvy jsme si nahrávali sami. Bicí jsme pak nahráli opět u mistra DIGAZe, se kterým je radost pracovat!

Na desku máme připravených 9 věcí, veškerý materiál už máme nahraný a připravený pro finální mix, který už jsme vlastně i začali řešit a začíná se na něm pracovat. Vše bude mít na starosti Radek Žák (RADEK ZAK AUDIO), na kterého jsem narazil úplně náhodou, když jsem hledal studio pro finální zvuk. Musím říct, že Radek je fakt profík a člověk na svém místě, zatím to vypadá hodně slibně!

A co ten bláznivý koníček a lození po komínech? Když jsem viděl to video ze Strakáče, nebylo mi dvakrát příjemně! Jaké to bylo? A že sis vybral takového super parťáka… (úsměv)

Noo, jako koníček bych to asi (prozatím) nenazval, Hrušov byl víceméně z hecu a Strakáč, ten jsme chtěli stihnout, než půjde k zemi. Bohužel jsme se ale nedostali až úplně nahoru. Michal (Cichý, aktuálně bubeník CARNAL DIAFRAGMA – pozn. Bury) je zdatný komínolezec, už má za sebou docela dost výstupů, takže má přehled a popravdě to vyhecoval spíše on. (úsměv)

Máš úchylku na výšky nebo tě zajímají staré industriální objekty, urbex atd.?

Těžko říct, co je ten hlavní impuls, asi od všeho trochu. Urbex mě vždycky tak nějak zajímal, a když vidím nějaký komín, tak se vždycky dívám nahoru. (úsměv)

Ostatní v kapele mají taky nějaké podobně zvláštní hobby?

Roman si občas zaběhne Spartan Race. Slava se věnuje izraelské sebeobraně Krav Maga. Vladis čeká na dobrou úrodu švestek. (úsměv) Dan občas vyjede na mašině na nějaký ten mototrip.

Jaké jsou další plány PRIMARY RESISTANCE do budoucna?

Do budoucna asi to samé co doteď.  Hlavně propagovat novou desku, hrát koncerty, skládat a nahrávat nové songy a užívat si muzikantského života.

Tak to by mohlo být stručně všechno, konec je na vás…

Děkujeme za rozhovor. Zdravíme všechny naše fanoušky a kamarády! Stavte se na koncert a podpořte nás třeba koupí naší nové desky.

See Ya in The Pit!!! (Hell)

RECENZE

Bandzone

Facebook


Zveřejněno: 30. 06. 2019
Přečteno:
4015 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář