Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, které vychází v červnu 2019 + tipy na koncerty.

V červnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Bury

VICTIMS (Švédsko) – „The Horse and Sparrow Theory“ 
Crust, Relapse Records 
Crustová stálice ze Stockholmu vydá ve své bohaté kariéře už osmé album, první pod hlavičkou Relapse. Na ploše 28 minut můžeme očekávat v osmi skladbách výbušnou směs nekompromisního hardcore a punku se socio-politickými texty. Jak jim to bude hrát, se dovíme 28. 6., ale ochutnávky zněly víc než zajímavě. 

HATE (Polsko) – „Auric Gates of Veles“ 
Death metal, Metal Blade Records 
Nové album jedné z nejlepších polských death metalových kapel by mělo pokračovat tam, kde skončil před dvěma lety jeho předchůdce „Tremendumem“. Čili ve více atmosférickém stylu, orientovaném lehce k black metalu, přesto stále ostře destruktivním. Navíc by se měli textově ještě více ponořit do slovanského mysticismu. Vychází 14. června. 

MEMORIAM (Velká Británie) – „Requiem For Mankind“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Co jiného očekávat od kapely členů BOLT THROWER a BENEDICTION, než poctivou porci death metalu? Tento dobře promazaný stroj vznikl v roce 2016 a ještě se nezadrhl. Důkazem by mělo být už třetí album, o kterém kolují prognózy, že by mělo jít o jedno z nejlepších alb tohoto roku. Tak uvidíme. Uvolněné lyric video k úvodní skladbě „Shell Shock“ (https://www.youtube.com/watch?v=2olgPmHY-84) naznačuje, že se každopádně dají čekat nemilosrdné riffy, paralyzující atmosféra a agresivní vokály Karla Willettse. Vychází 28. 6. na všech možných nosičích, včetně kazety nebo picture LP. 
 
BEHEADED (Malta) – „Only Death Can Save You“ 
Death metal, Agonia Records 
Jdou si nekompromisně za svým metalovým snem, čehož důkazem by mělo být už šesté album, první pod značkou Agonia. Lze očekávat pouze poctivě odvedenou death metalovou práci, korunovanou skvělým zvukem. Tu naznačila už úvodní skladba „The Charlatan's Enunciation“ (https://www.youtube.com/watch?v=Tv2Zw83q7K4&feature=youtu.be), coby singl. Album vyjde 14. června. 

HOLLYWOOD VAMPIRES (USA) – „Rise“ 
Hard rock, earMUSIC 
„Nejdražší barová kapela na světě“, kterou založili nesmrtelný Alice Cooper, herecká megastar Johnny Depp a Joe Perry z AEROSMITH, chystá své už druhé album. Očekávám pohodovou rockovou muziku, vzdávající poctu tomu nejlepšímu ze 70. let v rámci žánru. Nic víc. Osobně jsem nejvíc zvědavý, jak se podařilo Deppovi nazpívat skladbu „Heroes“ od Davida Bowieho. Vychází 21. června na CD i 2LP. 

Tipy na koncerty: 
3. 6. ALICE IN CHAINS, Praha – Forum Karlín 
4. 6. TOOL, Praha – O2 Arena
11. 6. IMPACT Festival 2019 (TOOL, ALICE IN CHAINS a další), Krakov – hala Tauron 

 

Johan

NERVOCHAOS (Brazílie) – „Ablaze“
Death metal, Hammerheart Records
Déle než dvacet let se undergroundem protloukají NERVOCHAOS. Nezastavily je ani smutné události v podobě úmrtí členů kapely a neustále aktivně koncertují i nahrávají. Letos už osmou řadovou desku, která sice nebude lámat žebříčky prodeje ani popularity, ale porci poctivého deathmetalového rachotu přináší. Podobně jako další kapely z regionu i NERVOCHAOS sázejí hlavně na nespoutanou energii, s níž předkládají typický jihoamerický death metal, který není ani příliš technický, ani příliš brutální, v případě NERVOCHAOS je pak dochucený old school thrashmetalovým kořením. Kromě poslechu alba „Ablaze“, které vyjde 6. června, si v Česku lze NERVOCHAOS v červenci užít i živě, na Enter The Eternal Fire Festu ve Volyni.

ENTHRONED (Belgie) – „Cold Black Suns“
Black metal, Season of Mist
O den později než album předchozí party vyjde novinka černé belgické eskadře ENTHRONED. A co čert nechtěl, i ENTHRONED se ve stejný čas objeví v České republice a na stejném místě, na ETEF Festu. Určitě zahrají několik nových songů z alba, které dělá čest jménu, jež si kapela za více než čtvrtstoletí existence vybudovala. Černý kov v jejím provedení čpí peklem a také na jedenáctém albu budou ke slyšení mrazivé riffy a šíleně rychlé bicí. Ale nejen to, první ukázka „Silent Redemption“ se  rozjíždí nenápadně, postupně nabírá na intenzitě, aby se opět překlopila do pomalé tryzny a ve finále nabídla i ostrý marš. Nejdůležitější je ale temná atmosféra, kterou Belgičané budují opravdu umně. 

Tipy na koncerty:
15. 6. MAGICK MUSICK 2019, Čermná u Sušice - Bouda 
22. 6. ANTITREND OPEN AIR FESTIVAL, Žabčice u Brna 
22. 6.  Týnecký Mazec, Týnec nad Labem - Letní parket Ostrov 

 

Kubina

XENTRIX (Velká Británie) – "Bury The Pain"
Thrash metal, Listenable Records
Kapela, která si v úvodu své kariéry říkala SWEET VEGEANCE (pod tímto názvem nahrála jedno demo), se zrodila kolem roku 1985 v severozápadní Anglii. Svými schopnostmi se zařadila po bok techniků CORONER nebo TOXIK, proto netrvalo dlouho a přišla smlouva od Roadrunner Records. Pod ní vyšla první dvě full alba "Shatered Existence" (1989) a "For Whose The Advantage?" (1990), jež zaznamenala mezi fanoušky velký úspěch. V době, než thrash metal zažil úpadek, vznikla velice oblíbená thrashová verze filmové písničky "Ghost Buster". Následovaly dvě průměrné desky (poslední 1996) a ukončení činnosti. Když nebudu počítat jeden krátký reunion, tak opravdový návrat se konal v roce 2013 na festivalu Bloodstock. V současnosti má banda dva originální členy – Dennise Gassera (bicí) a Stana Havarda (kytara). Nový materiál na fyzickém nosiči bude k dispozici 7. června; po neuvěřitelných 23 letech! Potěšujícím faktem je, že jediná ochutnávka "Bleeding Out" má všechno, co bych od Britů chtěl slyšet. Typické kapelní rysy z přelomu let osmdesátých/devadesátých se povedlo zachovat i s moderní produkcí.

VULTURE (Německo) – "Ghastly Waves & Battered Graves" 
Speed/thrash metal, Metal Blade Records
Moc dobře si vzpomínám na svůj první poslech alba "The Guillotine" (2017) a jeho intro odkazující na nejstarší hororové filmy, které se záhy zvrtlo v divokou bouři bleskurychlých riffů rozsvěcujících oblohu. Troufám si tvrdit, že Němci společně s EVIL INVADERS probudili k životu dávno mrtvou odnož metalu. Nová fošna vyjde 7. června, proto jsem si dal nějaké peníze stranou na LP. V tomto případě se nebude kupovat zajíc v pytli. VULTURE totiž ještě před vydáním stihli zveřejnit tři songy, jimiž nepřestávají překvapovat. Je radost sledovat muzikanty – v záchvatu tvořivosti, kovat ještě žhavý metal – a snad ještě dlouho budou. S takovou speed metal nikdy nezemře! Pro mě osobně největší tahák festivalu Thrash Nightmare vol. 7 (19. října v Písku).

Tipy na koncerty:
8. 6. Pilníkofest 2019, VENDETTA FM, LAID TO WASTE, BEAST WITHIN THE SOUND, THALIDOMIDE, EXORCIZPHOBIA, CRIPPLED FINGERS, FLASHBACK, Pilníkov – Rockové hřiště
15. 6. Magick Musick 2019, SORATH, FIVE SECONDS TO LEAVE, HISATAKA, FACE THE DAY, HEIDEN, AUTONOÉ, LUSKY, KRAOST, GIBBUS
25. 6. SLAYER: World Final Tour, SLAYER, ANTHRAX, Praha – Tipsport arena
28. 6. FINAL FLAG, JUST WÄR, JOHNNY STALK, Pardubice – RC Ponorka
29. 6. FINAL FLAG + support, Praha – Music Club Modrá Vopice

 

Coornelus

BARONESS (USA) – „Gold & Grey“ 
Progresivní rock, metal, Abraxan Hymns  
John Baizley hlavní to duše BARONESS, nahrál, opět s obměněnou sestavou, páté velké album téhle neustále populárnější kapely. Ač BARONESS „vyrostli“ ve velkou skupinu, těžko mi někdo vymluví, že natočí lepší věci, než byly jejich první dvě desky „Red Album“ a „Blue Record“. Nicméně ani následující počiny, jako byly „žlutá a červená“, nebo čtyři roky stará „fialová“, nejsou rozhodně špatnými alby. Ukázky z nové nahrávky, které si drží sympatickou linii barev v názvu, znějí adekvátně, tzn. kvalitně, jménu BARONESS.

YELLOW EYES (USA) – „Rare Field Ceiling“
Black metal, Gilead Media
Necelých deset let fungující YELLOW EYES jsou velice aktivní kapelou, která se přihlásí už s pátým full albem. Skupina tvořená hlavně bratry Skarstadovými, kteří mimo jiné chvíli žili i v Praze a rádi se sem vždy během svého evropského turné vrací, se zabývá black metalem, na který pasuje přirovnání – americký. YELLOW EYES jsou méně známým jménem, ale oproti svým populárnějším kolegům zpoza oceánu rozhodně nezaostávají a svůj pohled na černý kov podávají s přehledem a vždy se zajímavě pojatým zvukovým kabátem, který díky své naturálnosti ne každému zní dobře.

Perry Farrel (USA) – „Kind Heaven“
Rock, BMG
Americký lamač dívčích srdcí, švihák lázeňský a v neposlední řadě skvělý zpěvák, který nedávno oslavil šedesátiny, vydá po dlouhých osmnácti letech sólovou desku. Perry už před léty nasadil pomalé tempo, protože ani jeho domovská kapela JANE´S ADDICTION aktivitou zrovna nehýří, jelikož poslední nahrávku vydala v roce 2011. Což je škoda, stejně tak jako už v devadesátých letech uspaná kapela PORNO FOR PYROS, jejíž debut odolal času a má stále co nabídnout. Doufejme, že to stejné bude platit i na novinku, která se objeví na pultech začátkem června. Ukázka z alba v podobě klipu „Pirate punk Politician“ je už několik dní online a jak vidno, Perry si uchovává svoji hravost, příjemný hlas a doufejme, že paletu silných skladeb.

Tipy na koncerty:
1. 6. JEŠTĚDSKÁ ODYSEA, Liberec
5. 6. THEIR METHLAB, OLAF OLAFSONN AND THE BIG BAD TRIP, EDAIN, Praha – Underdogs´
17. 6. MONOLORD, GOSPEL OF THE FUTURE, Praha – Modrá Vopice
22. 6. Šlinc Fest (MURDER INC., SEKEROMLAT, LAKKA atd.), Řevnice
29. 6. MELVINS, Praha – Lucerna Music Bar


Zveřejněno: 01. 06. 2019
Přečteno:
3852 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář