Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
LLYR

Vráble, SK, melodický death metal. 

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?
 
Zdravíme FOBIAzine! Kapela bola založená v roku 2002, názov kapely je myslím ľahko zapamätateľný, jedná sa o starovekú runu, ktorá predstavuje akýsi tajomný a nepredvídateľný akt - interakciu medzi vôľou niečo spraviť a vonkajšími okolnosťami, ktoré na celkový výsledok konania môžu niesť vplyv. Prvým impulzom bolo organizovanie rockových festivalov vo Vrábľoch s názvom Rock Show Vráble s cieľom žánrovo ho spestriť :) 
 
Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?
 
Mário Minár - gitara, na nástroj hrá už skoro 30 rokov, je zakladajúcim členom kapely, v žiadnej riadnej kapele predtým nepôsobil, ak sa nerátajú jamovačky s kamošmi po skúšobniach :) Vek: 41.
 
Boris Kováč - gitara, na nástroj hrá zhruba 19 rokov, príležitostne vypomáhal v rôznych kapelách, okrem prvotných školských kapiel nikde predtým nepôsobil.
Vek: 32.
 
Dodo “Dodes” Zaujec - spev, “spieva” asi 16 rokov, jeho prvou kapelou bola heavy metalová kapela ČRZN, v súčasnosti pôsobí ešte v kapele REVEALING THE CONSCIENCE. Vek: 28.
 
Dávid Csámpai - basová gitara, hrá na nej zhruba 11 rokov, začínal však na gitare, momentálne pôsobí v kapele REVEALING THE CONSCIENCE a AS THEY RISE. Vek: 27.
 
Martin “Čviro” Novoveský - bicie nástroje, hrá na nich asi 18 rokov, pôsobil v kapele FLAG, slovenskej PANTERA RB a rôznych iných projektoch. V súčasnosti z času na čas koncertne vypomáha spriazneným MODERN AGE DYING. Vek: 28.
 
Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?
 
Album „Make the Reversal“ bol nahrávaný na niekoľko etáp - bicie a basová gitara boli nahrávané v ZUŠ Bánovce nad Bebravou pod dohľadom Mateja Žáka, spevy a gitary v Dunajskej strede spolu so Štefanom Bernáthom v jeho Svartalvheim štúdiu, kde bol následne spravený aj mix/mastering. S nahrávkou sme veľmi spokojní, no ako to už býva, s odstupom času by sme k veľa veciam pristupovali inak. Album vyšiel v náklade 500 kusov pod hlavičkou Slovak Metal Army, odbyt je ozaj v pohode, sme vďační za každú kúpu a podporu. Predajná cena je 10€ v prípade fyzického nosiča, 5€ pri digitálnej verzií na Bandcampe.
 
Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte? Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?
 
Ten dôvod je viac-menej už klišovitý, ale stále platí, že angličtina sa dobre frázuje, dobre znie, hovorí ňou veľa ľudí. Väčšina textov pochádza z pera Petry Adámekovej - Dodovej kamarátky, s textami pomohla aj jeho manželka Petra Zaujecová a aj náš bávalý basák Johny, jeden text napísal bubeník Čviro. Texty vo väčšine prípadoch pojednávajú o samotnom človeku, jeho pocitoch a prekážkach, s ktorými v živote bojuje a na základe ktorých následne koná. Autorom loga kapely je Mário, grafickú stránku kapely má v súčasnosti na starosti Petra Zaujecová (fotky, grafika, booklet nového CD). V rámci obalu a grafiky sme sa celkovo snažili, aby album nevyzeral klišovito a zároveň korešpondoval s textovou náplňou jednotlivých skladieb. Čo sa týka webu, upriamili sme našu pozornosť v súčasnosti skôr na sociálne siete. 
 
Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?
 
Každý z nás má väčšinou svojich vlastných obľúbencov.  
Mário nedá dopustiť na starú školu melodického death metalu - IN FLAMES, SOILWORK, DARK TRANQUILITY a podobne, Boris vyrastal na punkovej muzike, v súčasnosti ho bavia folkové a melodické spolky, ale nepohrdne ani veciam ako je napr. DEVILDRIVER. Za svoj vzor uvádza Marka Vanhalu z INSOMNIUM. Dodes ľúbi death metal ako taký, či už ten melodický, alebo aj brutálny a technický. Jeho vzorom bol v mladých rokoch Michael Kiske, neskôr kapely ako DYING FETUS A ILLNATH. Dávid je mladý - starý thrasher :) Nepohrdne ani ale grindcoru, alebo klasike ako IRON MAIDEN, KREATOR, DEATH a podobne. Čviro uprednostňuje alternatívnu a progresívnu muziku ako THE FACELESS, DECREPIT BIRTH, BETWEEN THE BURIED AND ME, OBSCURA a podobne, najväčším vzorom v prípade metalovej hudby by ale určite bola hudba z pera Chucka Schuldinera.
 
Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?
 
Rozhodovali sme sa prakticky iba medzi samovydaním a vydaním pod labelom Slovak Metal Army. Nakoniec voľba padla na druhú možnosť, Jurajovi z SMA sa hudba páčila a bolo rozhodnuté.
 
Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?
 
Presný počet si už nepamätáme, bude to ale niečo okolo 200 vystúpení. Za najpodarenejší koncert považujeme vystúpenie na Podhájska feste 2009.  
 
Máte ambice ukázat se v zahraničí?
 
Áno, ale skôr Česká republika a možno okolité susedné krajiny Slovenska. Dokonca aj v samotnej domovine je veľa miesť, ktoré sme nenavštívili a radi by sme.
 
Plány do budoucna...
 
Už v súčasnej dobe pripravujeme nové skladby a máme z nich veľkú radosť! :) Sme radi, že nás múza neopúšťa, práca v skúšobni nás veľmi baví. Nejaké koncerty sa rysujú už aj na rok 2020, momentálne máme v pláne Rock Show Vráble (10. 8.) a Loud Farm fest na Duchonke (23.-24. 8). 

RECENZE

Bandzone 

Facebook
 


Zveřejněno: 07. 06. 2019
Přečteno:
4583 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář