Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2018, Slovak Metal Army / melodický death metal / Slovensko

Dalším zástupcem melodického death metalu, jehož nahrávka se mi v poslední době dostala do rukou, je tentokráte slovenská skupina PEORTH. Ta vznikla už v roce 2002 ve městě Vráble, z předešlých let má na svém kontě dvě řadová alba a v současnosti se po 9 letech přihlásila o slovo se svým dalším studiovým CD „Make The Reversal“, které vydala koncem loňského roku firma Slovak Metal Army.

Na nahrávku PEORTH zařadili svou práci za několik posledních let, přetavenou do 10 skladeb (včetně úvodního intra/instrumentálky), které představují současnou tvář a formu kapely. Pokud bych měl tohle album srovnat například s tvorbou domácí party ZODIAC, o níž jsem psal nedávno, a která se v podstatě rovněž sama řadí do škatulky melodický death metal, tak mi přijde, že muzika PEORTH je na o něco kvalitativně vyšší úrovni. K tomu přispívá nejen výsledný zvuk zaznamenaný už v druhé polovině roku 2017 v nahrávacím studiu Svartalvheim Recording (o mix a mastering se společnými silami postarali Bernáth István a Matej Žák), ale i celková struktura skladeb, která mi přijde přece jenom pestřejší a zajímavější. V hudbě této pětice, jejímiž autory jsou oba kytaristé - poslední původní člen Mário a zároveň i doprovodný vokalista Boris - totiž najdeme vyjma klasických deathových vlivů (které dodávají muzice patřičný říz) a silných melodií (jenž naopak písním dodávají na zpěvnosti a zapamatovatelnosti, chcete-li hitovosti) také, z mého pohledu, jisté progresivní prvky. Ty jednotlivé songy různě obohacují a odlišují tak částečně tvorbu skupiny od dalších těles, pohybujících se v obdobných hudebních vodách. Zkrátka abych to zjednodušil a shrnul, tak v muzice PEORTH nalezneme jak pasáže, které jsou pro zmiňovaný žánr naprosto typické, tak i takové, jenž nejsou v tomhle stylu zas až tak časté. Samozřejmostí jsou potom kvalitní instrumentální výkony všech muzikantů, na jejichž hře je poznat, že to nejsou žádní začátečníci. (úsměv) Svůj podíl na mém finálním dojmu z CD má jistě i zpěv, který je vcelku rozmanitý a od řekněme klasického murmuru, přes výraz á la Johan Hegg a místy i metalcorovou podobu, přechází i do čisté polohy. Asi bych měl doplnit, že texty PEORTH jsou v anglickém jazyce a na jejich psaní se podíleli hned čtyři lidé, ať už jde o samotné členy kapely nebo osoby z jejího okolí. 

Jak už jsem zmiňoval, album vyšlo takřka rok po natočení u slovenské firmy SMA a to v podobě klasického CD s příjemně působícím bookletem (zvláště titulní strana je zdařilá), v němž najdeme nejen texty, ale i pár dalších informací spojených se vznikem desky. Autorkou grafiky obalu je Petra Zaujec.

Pokud jste příznivci v článku popsaného stylového zaměření a chcete si rozšířit obzor, tak si myslím, že v podobě aktuálního alba kapely PEORTH k tomu máte ideální příležitost.

Hodnocení 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Chapter 00
  2. Blackout
  3. Farewell
  4. Personal Hell
  5. Raging
  6. Summerfield Battlefield
  7. (In)Tolerance
  8. Savior (The Ode of Autumn)
  9. Stolen Mind
  10. Make a Reversal

Čas: 39:00

Sestava:

  • Dodes Zaujec – zpěv
  • Boris Kováč - kytara, zpěv
  • Mário Minár – kytara
  • Dávid Csámpai – baskytara
  • Martin Novoveský – bicí

ROZHOVOR

Bandzone 

Facebook


Zveřejněno: 07. 06. 2019
Přečteno:
4564 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář