Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Někteří fanoušci tomu možná nevěřili, ale je to tady – nová sestava GRIDE! Čert po odchodu všech spoluhráčů signalizoval, že GRIDE nekončí a že se bude snažit dát dohromady novou sestavu.

To se mu povedlo, tak se pojďme podívat na to, kdo kapelu nyní tvoří, jaké jsou její ambice a vůbec probrat dění kolem.

Ahoj, nová sestava GRIDE je na světě. Asi to trvalo déle, než jsi původně myslel… Kolik muzikantů jsi oslovil, respektive s kolika z vybraných to neklaplo? Nemusíš jmenovat, stačí počet… (úsměv) Měl někdo z nástupu do GRIDE obavu, že je to velká kapela a že nebude jednoduché navázat na předchozí renomé?

Ahoj, novou sestavu jsem dával do kupy cca půl roku. Strunná sekce klapla bez potíží a dva poptaní nabídku přijali bez delších cavyků. Horší to bylo s postem zpěváka. Jak se dalo očekávat, obavy tu byly. Ani ne tak z „velikosti“ kapely jako spíš ze srovnávání s osobitostí předchozího zpěváka. Klaplo to až na čtvrtý pokus. 

Pojďme představit nové členy GRIDE. Jednoho po druhém… Kytarista David není nepopsaný list, navíc v GRIDE v minulosti působil nějakých osm let a v roce 2004 neodcházel zrovna v dobrém. Čas určitě staré rány zahojil – byl pro tebe David první kytarovou volbou?

Jasně, David byl v podstatě jedinou možnou volbou jak kapelu obnovit. Společně jsme kapelu v roce 1996 zakládali a bez něho bych si asi ani nedovolil dále hrát pod stejným jménem. Neshody, které vedly k jeho odchodu v roce 2004, jsme si již dávno vyříkali.

Druhým a zároveň úplným nováčkem v kapele je Ivan. U nás na jihu je určitě dobře známý, jinde možná tolik ne. Tak prosím o jeho hudební životopis…

Ivan je především kytarista a skladatel. Po studiích na konzervatoři v Českých Budějovicích absolvoval HAMU v Praze, kde byl jeho učitel pan profesor Štěpán Rak. Po studiích klasické kytary se aktivně zabývá flamencem. Jako kytarista byl nebo je členem mnoha kapel a projektů: např. art rock kytarová jízda VIVAT JOE nebo experimentální grindfolk MASÁŽ. Více si můžete přečíst na jeho stránkách: www.ivanbores.cz 

Ivan je brán za kytarového virtuóze, v GRIDE se ale postavil k mikrofonu. První otázka se týká zpěvu – Ivan v MASÁŽI používá extrémní polohy, ale přece jen jiného charakteru, než na jaké byli zvyklí fanoušci GRIDE. Bude se Ivan snažit přiblížit Inymu, nebo se dá čekat změna vokálního výrazu?

Změna vokálního výrazu je přibližně jak mezi Lee Dorrianem a Markem Greenwayem u NAPALM DEATH. (úsměv) O vokály se bude dělit částečně celá kapela. Je třeba si uvědomit, že Iny je jenom jeden a my se nesnažíme dělat revival! Oslovit Ivana mě napadlo až při nedávném nahrávání s kapelou MASÁŽ. Připomněl jsem si tam, že mám hned vedle sebe silnou osobnost a také, že má talent na dobré texty. A protože je dlouholetý fanda GRIDE a taky kamarád, který už se nemohl dívat na ty moje nezdary s hledáním zpěváka, řekl jo. (úsměv) Se zpíváním – řvaním nemá zatím moc zkušeností a chvilku asi ještě potrvá, než si vše sedne. Jsem však moc rád za to, jak to dopadlo a zpívá u nás. Budeme tak mít originálnější xicht, než kdyby nabídku přijmul někdo z poptávaných již zavedených zpěváků.

A Ivan ještě jednou – bylo ve hře, že by Ivan kromě zpěvu hrál i na kytaru? V posledních letech měli GRIDE dvě kytary, teď to vypadá na jednu…

Kdepak, Ivan se chce věnovat pouze zpěvu a řádění na pódiu a to s kytarou moc dobře nejde.
Od začátku jsem měl po špatných zkušenostech jasno, že chci počet členů co nejvíce minimalizovat a zjednodušit si tak domlouvání zkoušek a koncertů. Původně jsem usiloval o trio.
David to s kytarou umí a má skvělej zvuk, nemáme potřebu nic měnit.

Zatímco David a Ivan jsou na scéně popsané listy, Pajko mi nic neříká… tak prosím i o jeho hudební životopis.

Pajko je nejmladší člen kapely a chceme s ním okouzlit zejména dámskou část publika. (úsměv) Ale vážně. Pajko hraje na basu a řve v prachatické blackovce YSARAAL. Prošel si více projekty, o kterých mnoho nevím. Doporučil mi ho již dříve exbassgride Michal jako náhradu za sebe. Když jsem se díval na videu, jak hraje „Spirit Crusher“ od DEATH, říkal jsem si, že to by šlo. (úsměv)

Předpokládám, že jste novou sestavu zveřejnili až po řadě zkoušek, po nacvičení materiálu, když jste zjistili, že vám to spolu jde. Můžeš popsat atmosféru na zkouškách? Byly zpočátku nějaké problémy „potkat se“, nebo vám to ladilo od prvního momentu?

Nejprve jsem začal zkoušet s Davidem a tam to sedlo během chvíle. Přeci jen jsme už spolu nějaký pátek hráli a byla to sázka na jistotu. Pak se přidal Pajko, proběhlo pár zkoušek a sedlo si to též. S Ivanem jsme dali tři zkoušky a já hned vytroubil do světa, že je GRIDE kompletní! Nechtěl jsem už na nic čekat, i když je mi jasné, že to dá ještě kus práce, aby bylo vše tip top.

Když jste se domluvili ty a David, říkal jsi, že zkoušíte old school set z let 1996-2003. Změnilo se od té doby něco? Zařadili jste i novější písně?

Je to tak, makáme na old setu čítajícím nějakých 20 válů. Část z nich hrávala standardně ještě minulá sestava, ale je tam i dost pecek, které jste mohli na živo slyšet jen před více jak patnácti lety. Osobně mě to moc baví a jsou to slušný násery, u kterých se dost zapotím. Ostatně skládal to, jak říkával Filip Fuchs, hitmaker českého grindcore. (úsměv) Zařadili jsme aktuálně jeden song z poslední desky, která brzy vyjde, a postupně přidáme další. Dejme tomu, že po songu z každé desky. 

Jak to máte naplánované s koncerty? GRIDE v dobách největšího rozletu hrávali kolem třiceti koncertů ročně, v posledních letech sotva čtvrtinu. Plánujete to koncertně rozjet ve větších obrátkách, nebo budete s živým hraním šetřit? 

Po zveřejnění zprávy o „nových“ GRIDE se hrnou nabídky, ale není v našich silách to valit jako za mlada. Hrát chceme tak v průměru akci do měsíce. Myslím, že při dnešním hudebním přetlaku to bohatě stačí.

Návrat GRIDE na pódia bude ostře sledovaný, všichni budou zvědaví a hlavně budou srovnávat co bylo a co je. Tomu se nikdo nemůže divit. Jak to vidíš ty? Budou opět lidé nuceni chytat se za hlavu, pokoušet se zastavit krev valící se jim z uší… 

Tomu se určitě nevyhneme a já doufám, že škarohlídů moc nebude. Sám si zatím na novou sestavu zvykám, ale cítím zde spoustu energie a potenciál. Dokážeme se nyní pravidelně scházet a lidsky si dobře rozumíme. Jsem přesvědčený, že GRIDE zůstane nadále nadprůměrnou kapelou a lidé budou opět nuceni chytat se za hlavu, pokoušet se zastavit krev valící se jim z uší…

A jak to vidíš se skládáním nových věcí? Předpokládám, že jen kvůli přehrávání starých jsi kapelu při životě neudržel… Plánujete nahrávání nových skladeb už letos, nebo později?

Právě jsme ve fázi, kdy se pomalu začneme zabývat novou tvorbu, na kterou se moc těším. 
Museli jsme se trochu popasovat s minulostí a proto se nejdříve cvičil old set. Nyní již skládání nic nebrání, ale také nechceme nic uchvátat. Když budu optimista, viděl bych to na novou nahrávku za dva roky, ale třeba se neudržíme a nějaký singl nahodíme mnohem dříve.

Když jsme u nahrávání, tak bych se ještě vrátil k poslednímu studio session. Nahráli jste skladby složené během posledních asi čtyř let. Jaký bude jejich osud? Už máte jasno, na jakém nosiči, u koho a kdy vyjdou?

Poslední nahrávka se ještě několikrát ohřála ve studiu Hellsound, než jsme byli všichni včetně zvukového mistra Honzy Kapáka spokojeni. Nyní se dolaďuje obal, který pro nás vytvořil Jano Tornad – Animal Studio. O vydání se postará náš věrný label Insane Society. Formát bude 12“ vinyl z jedné strany s potiskem. Vzhledem k perfekcionalismu pana vydavatele lze očekávat, že to bude vymazlené. (úsměv) Doufám, že do konce léta se nám už bude točit kotouč na plotně.

Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 26. 05. 2019
Přečteno:
5098 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář