Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2019, vlastní náklad / melodický death metal / ČR

Já sám jsem o kapele ZODIAC z Přibyslavi poprvé slyšel teprve před několika týdny, ale jelikož se jedná o seskupení s kořeny sahajícími až do devadesátých let, tak předpokládám, že mezi čtenáři budou i fandové s muzikou skupiny dobře obeznámení. Pro ty, kteří jsou však na tom stejně jako já, uvedu na začátek článku tradičně pár informací z historie této party z Vysočiny. Dala se dohromady v roce 1995 pod původním názvem CHRCHLOR a o tři léta později, již pod názvem současným, vydala svou první nahrávku v podobě dema „Bůh tě hledá“. Svůj regulérní debut potom pořídila v roce 2000, kdy světlo světa spatřilo CD pojmenované „I Love You“. Následně však svou činnost na dlouhou dobu přerušila a se svým druhým albem (už s anglickými texty) se fanouškům připomněla až teprve v roce 2013. Od té doby pořídila ještě další dvě CD, z nichž tím posledním a nejaktuálnějším je počin „Starving for Flesh“ z letošního dubna.

Tahle placka představuje posluchačům dohromady devět songů melodicky laděného death metalu, okořeněného množstvím thrashových prvků. A dá se říct, že ve zmíněném ranku se skupina v podstatě pohybuje bez nějakého výrazného vybočení po celou dobu nahrávky. Ovšem fandy se na svou stranu nesnaží získat pouze snadno zapamatovatelnými melodiemi, ale do své tvorby přidává i dostatečnou porci tvrdosti a údernosti. Z tohoto důvodu se domnívám, že si při přehrání alba přijdou na své jak příznivci melodeathu, kteří obdivují například švédské AMON AMARTH (vliv jejich muziky je u ZODIAC místy zcela zřetelný, včetně vokálu), tak i přívrženci poněkud syrovějšího deathmetalového provedení. Tipnul bych si, že u prvně zmíněných by mohly bodovat vály jako „Forsaken, cold & empty“ a „Rotten“, u těch druhých pak „The lovemaker“ nebo „Be ready“, ale jak uvádím, je to pouze můj odhad, každý jedinec si určitě vybere sám. (úsměv) Znatelné je, že skupina už nějakou dobu jede v totožném složení, což kladným způsobem přispívá k její sehranosti a z desky tak na mě působí velmi jistým dojmem.

Zvuková podoba skladeb byla zaznamenaná v domácím studiu kapely v průběhu listopadu a prosince loňského roku a celý proces měl pod palcem kytarista Pavel Korený. Výsledný sound mi přijde dobrý, ale přivítal bych, kdyby byl trochu více hutnější a masivnější, prostě aby zabíjel hned na první poslech. (úsměv)

CD vychází ve formě rozkládacího digipacku, jehož grafické zpracování považuji i vzhledem k hudebnímu zaměření skupiny za velmi povedené, jako hlavní námět si pánové zvolili rytinu nazvanou „Cannibalism in Brazil“, kterou v 16. století vytvořil původem nizozemský umělec Theodor de Bry. A ten, koho zajímá obsah textů, si je určitě rád přečte v bookletu.

Hodnocení 6 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Starving for flesh
  2. The lovemaker
  3. Warrior’s heart
  4. Paralyzed by fear
  5. Rapture in darkness
  6. Forsaken, cold & empty
  7. The reawakening
  8. Be ready
  9. Rotten

Čas: 30:36

Sestava:

  • Thomas – kytara, zpěv
  • Pavel – kytara
  • Jirka – baskytara
  • Martin – bicí


Web
Bandzone


Zveřejněno: 22. 05. 2019
Přečteno:
4155 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář