Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

CD 2018, Venus Flag Records / rock / Česko

LE BAIN DE MAID mi vždy sejdou z očí, aby se po třech letech nenápadně přihlásili s nějakou novou nahrávkou a dali na vědomí, že tady jsou, stále je to baví a tak nějak se pořád drží toho, co jim jde nejlépe. Tím je produkce vycházející z hardcoru. Jelikož je tenhle pojem silně neurčující, dodejme, že Západočeši neváhají použít prvky charakteristické pro emo/scream a často se pohoupou i na rytmech melancholického rocku, čemuž se teď vznešeně říká post rock.

Kdo se s LE BAIN DE MAID setkal už v minulosti, má zřejmě hned jasno, co od kapely čekat. Jestli ho minulá tvorba zasáhla, a on se ve své posluchačské rovině nijak nevzdálil, bude pravděpodobně spokojen i s deskou, která dostala název „Na konci“. Jelikož v bookletu nezbyl prostor pro texty (tohle zamrzí), můžeme se jen dohadovat, s čím jsou LE BAIN DE MAID na konci. Při hodně velkém soustředění to možná některý extrémně šikovný a vnímavý posluchač odposlouchá z řevozpěvu Kosiho, já ale do téhle skupiny nepatřím. Sem tam zpěvákova slova pochytím, ale většinou to nezvládnu; do jaké míry to je škoda a jaká mají slova hloubku, nejsem tím pádem schopný rozšifrovat.

Čemu rozumím, je samotná hudba. Ta není nijak složitá, mluví na mě přímou řečí, bez nějakých jinotajů. Je z ní cítit pozitivní tlak, navzdory tomu, že kluci už taky nejsou žádní zelenáči, jde z tónů elán a hravost a to vše v mantinelech, jaké jsme si vyjasnili v předchozích slovech. Hudbu, kterou LE BAIN DE MAID hrají, mám vlastně díky nim a dalším kapelám z jejich regionu (ESAZLESA, MOSSAMBIC, HADEM PRO MÉHO MUNGA) spjatou s tímto krajem a je dobře, že tyto jistoty zůstávají. Všechny tyhle party, i když na to jde každá pochopitelně jinak, mají podobného ducha.

„Na konci“ pokračuje v nastolené linii, kdy jsou jednotlivé skladby pojmenované číslicemi a tato kolekce začíná věcí „22“ a končí „27“. Pět songů je akorát a něco přes půl hodiny je ideální hrací délka, kdy člověk vnímá tóny intenzivně. Z těch nejsilnějších musím vypíchnout začátek třetího tracku „24“, jehož pozvolný začátek se přehoupne do nejchytlavější pasáže, kterou deska nabízí a nepodlehnout téhle emociální parádě může snad jenom člověk bez srdce, to je mi pěkné emo! Podobně chytlavé momenty nabízí i následující záležitost. Za zmínku pak stojí rozhodně poslední skladba na disku „25“ („26“ je totiž před ní), jejíž pomalejší tempo a rytmika (při podladěnějším zvuku bychom byli někde u sludge) LE BAIN DE MAID hodně sluší.

Kluci, ústřední dvojice Kosi a Buchťass, to spolu táhnou už pěkných pár let, loni oslavili deset let kapely, mají jasno, co je na hudbě baví a jak chtějí znít. Do určité míry mi přijde „Na konci“ jako jejich nejlepší a nejvyzrálejší deska.

Seznam skladeb:

  1. 22
  2. 23
  3. 24
  4. 26
  5. 25

Čas: 33:49

Sestava:

  • Kosi - kytara, zpěv
  • Buchtass - bicí
  • Krejňa - basa


Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 15. 05. 2019
Přečteno:
4035 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář