Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HEIDEN – Andzjel

8. 5. 2019, Praha - Strahov 007

Opat:

KRYPTS a JUPITERIAN po roce a půl znovu ve strahovské Sedmičce. Lákadlo nesmírné vzhledem k tomu, jak vynikající byl jejich společný gig v tomto nevelkém, ale útulném a dobrým zvukem se vyznačujícím místě. Tehdy jim předskakovali česko-slovenští LACK OF SUN, kteří mě svým boltthrowerovským nádechem zaujali, od té doby jsem o nich ale příliš neslyšel. Tentokrát roli supportu převzala pražská SNĚŤ, která si odbyla svůj debutový koncert, který netrval o moc víc než čtvrthodinu. Pětice se vytasila s řádně old schoolovou prohnilou death metalovou náloží, v níž se prolínaly táhlé a odsypanější pasáže a dva vokály – hlavního zpěváka doplňoval murmurem baskytarista. U LACK OF SUN jsem si tehdy trochu stěžoval na jakýsi malý zápal, no u SNĚTI nic takového nehrozilo, maníci si to řádně užívali a docela jsem se divil, že si vokalista nerozsekal hlavu o nízký strop Sedmičky. Zvukově to zabíjelo, basa byla pořádně nahulená, ale ne neúnosně, navíc k tomuto syrovému vyznění to sedělo. Debut vydařený a díky basákovi za koštovačku meruňkovice.

JUPITERIAN a jejich sludge/death/black/doom míchanice mě zejména živě zaujala už minule. Před tehdejším koncertem jsem poslechl desku „Aphotic“ (2015), která na mě výrazněji nezapůsobila, ale živě mě Brazilci strhli. Teď už mají na kontě i další desku „Terraforming“ (2017), která je o něco záživnější, ale stejně si myslím, že sílu mají JUPITERIAN hlavně naživo. Stejně jako před rokem a půl se čtveřice zahalila do hábitů včetně obličejů a sázela do lačnícího davu chvílemi funeral doomové pasáže, chvílemi blackové vybrnkávky á la Island, chvílemi jsme se rochnili v bahně. Zatímco při předchozím koncertě mě nejvíc bavila hned úvodní skladba a postupem setu už jsem trochu otupěl, tentokrát si mě JUPITERIAN udrželi po celou dobu a set byl skutečně intenzivní od začátku do konce. Znovu musím pochválit precizně vyvážený sound. I tentokrát se Brazilcům za pomoci často monotónních pasáží povedlo vytvořit silnou auru a asi ještě překonali dojem z minulého koncertu.

Zatímco JUPITERIAN dávají velký důraz i na image, KRYPTS jsou civilně vystupující čtveřicí, nicméně hudebně zabíjí ještě víc než souputníci na turné. Jejich death/doom má ohromnou sílu a já Finy jednoznačně řadím k naprosté špičce žánru. I z desek jsou KRYPTS intenzivní, ale to, jak to vždycky s prominutím rozmrdají naživo, to bere dech. Žádné kecy, žádné sraní s ničím, maximálně vám lídr Antti Kotiranta řekne název skladby a pak už to tam čtveřice zase valí z plna hrdla. Riffy KRYPTS naprosto drtí, do toho přimíchejte nekompromisní rytmickou sekci a brutální hluboký vokál Anttiho a výsledkem je skutečně silný mix smrti a zatracení. KRYPTS na konci měsíce vydávají nové album „Cadaver Circulation“, z nějž představili například úvodní song „Sinking Transient Waters“, hrálo se ale samozřejmě i ze starších počinů. Nechyběla „Beneath the Archaic“ nebo moje milovaná „Entrailed to the Breaking Wheel“, kterou mě KRYPTS definitivně rozsekali na maděru. Neumím říct, který z koncertů Finů v Sedmičce byl lepší, protože oba byly naprosto skvělé!

 

Coornelus:

Tenhle koncert jsem měl v kalendáři zaškrtnutý dlouho a i když ani jedna ze dvou zahraničních kapel, které se představily, nepatří mezi mé top oblíbence, potenciál v živém provedení byl cítit na kilometry daleko. KRYPTS a JUPITERIAN jsou dvojka, která se nedávno na Sedmičce mihla. Letos si dali repete, a i když jsem minule chyběl, troufnu si tvrdit, že obě kapely od té doby zaznamenaly něco jako větší popularitu. Tentokrát ale obě zmiňované skupiny nebyly na tu veškerou potenciální zábavu samy.

Dvě minuty předtím, než na TV Barrandov začaly večerní zprávy, to odpálila nová tuzemská parta SNĚŤ (nevím proč, ale vždy při vyslovení tohohle názvu mi hned naskočí spojení „Snědá tíseň“). Kádr kapely tvoří známé obličeje motající se po pražských klubech, atd. Já držel před pódiem prsty mému oblíbenci – kytaristovi chorvatského původu Ransoličovi. Pětice muzikantů se vrhla na death metal, který u nás nikdo nehraje a který se zabývá old schoolovým pojetím, s tím, že je z něj cítit vliv anglické školy (hlavně ve středních tempech). I přes jasný deathmetalový válec je z kapely cítit ono punk pojetí a tak třeba vzpomínka na pár dnů starý koncert REPUKED v pražské Eternii není úplně od věci. Na to, že SNĚŤ odehrála první akci, zněla kapela kompaktně a přesvědčivě. Kromě solidního materiálu bych určitě vyzdvihl střídání dvou vokálů, kdy hlavnímu zpěvákovi svým záhrobním vokálem pomáhal basák, jehož nástroj hraje u kapely také důležitou roli.

Brazilci JUPITERIAN si nandali své pláště a závoje a spustili muziku, která je zvláštní. Názorně to dokázala hned první věc „Matriarch“, která otevírá jejich poslední desku. Zádumčivá muzika převalující se v doom metalu se zvukem blíž ke sludge, do toho kytarové vyhrávky, které se k nám linou především od kapel z Islandu. Neznat tvorbu kapely, pořád bych jen čekal, kdy se z toho vylíhne blackmetalový sypec… Koncert JUPITERIAN zajímavě plynul a měl atmosféru, kterou kapela dokázala udržet po celou dobu setu a vtáhla tak do děje a bylo jedno, že jejich chvilka slávy nabízela pasáže, kdy si bylo chvílemi potřeba sáhnout pomalu až na dno.

Hlavní kapelou byli finští KRYPTS, kteří se věnují doom/deathu a když se vysloví tohle žánrové spojení, vždy se mi vybaví mí oblíbenci HOODED MENACE. A oni sem tam vyplavali i během setu KRYPTS, i když každá kapela k žánru doom/death přistupuje tak nějak po svém. Oproti známějším „hůďákům“ KRYPTS pracují s atmosféričtějším pojetím, hraje u nich větší roli basa a hlavně si rádi hrají s kontrasty mezi pomalejšími pasážemi a těmi klepacími, kdy se nebojí prásknout do koní a ultimátně utíkat. V Praze to kapele sedlo a rozhýbala početný dav, který ke konci režíroval opět nestor Vejška, aby okolo něj další fans lítali jako třísky. Osobně preferuju do určité míry jednoduší pojetí slavnějších finských kolegů, protože mi občas přišlo, že střídání těch táhlých postupů s těmi rychlými bylo krkolomné a některé skladby tak nějak zvláštně skončily, ale na druhou stranu v té procítěnosti a smyslu pro temno zafungovala pověstná finská škola na výbornou. Kapela se nechala přemluvit k přídavku, což byla na poměry KRYPTS přímočařejší a titulní věc z prvního dema kapely „Open The Crypt“, která pěkně zakončila příjemný večer.

Tahle akce sedla po všech stránkách. Tři kvalitní party. Pro všechny platilo, že měly skvělý zvuk, i v předních řadách, potěšili páni basáci, kteří nebyli jen na ozdobu a nutno vyzdvihnout parádní účast lidí, kteří vážili cestu na kopec, který se jim za to odměnil.

 

Pavel:

Nejsem úplný fanda death metalu, ale když se to smísí s táhlým doomem, je to pro mne už o dost lepší. Na menší akcičku od Kreas Promotion jsem se docela těšil po předchozím naposlouchávání hlavního headlinera z Finska - KRYPTS. Nejdříve hráli svůj vůbec první koncert čeští SNĚŤ. A když píšu hráli, myslím tím, že to kluci slušně rozjebali hned na začátku jejich krátkým setem a svým těžkotonážním, ale oproti dalším dvěma aktérům koncertu, dost svižným death metalem ze staré školy. Vojtovy obavy nebyly rozhodně na místě. (úsměv) Za mne má bonus i za občasné zakvedlání pákou dvouzvratné kobylky u jeho stylového Ironbirda. Abbath by měl radost. Druhou kytaru potom obstarával další člen Kreas Mára.

Jako druzí nastoupili JUPITERIAN se svým okultním pojetím táhlé kombinace deathu, blacku a doomu. Asi bych se nebál použít škatuli dark metalu... To vše s uniformními rubáši a kapucemi, které byly vážně luxusní a dost slušné kvality. Kdo přišel víc na poslechovku, určitě nebyl zklamán. Líbila se mi dominantní basa, ale osobně zvuku chyběl ten správný tlak, kdy by každé použité kilo adekvátně dýchalo a rozvibrovalo prostor 007ky.

Jako poslední nám to ukázali fanoušci H. P. Lovecrafta, KRYPTS z Helsinek. Jejich kombinace táhlého doomu a death metalu mi sedí. Respekt zaslouží frontman i s jeho basou, ale primárně za kanální vokál, který byste u takového člověka, který vypadal tak na patnáct dvacet, nečekali. Rozhodně se mi líbilo, že se hlas nesl jen v nižších polohách, podobně třeba jako u NECROPHAGIST, byť srovnání, co se týče žánru, není na místě. Oproti JUPITERIAN to KRYPTS pálili do lidí s větší sílou a ten „tlak“ tam rozhodně byl. Pozadu nezůstali ani další členové kapely. Hypnotické okamžiky, kdy jedna kytara jela s basou podladěná kila a druhá kytara si hrála svou melodii, byly omamně uspokojující.

Když to mám shrnout, večer to byl supr. U SNĚŤI bych uvítal delší set a nebál se je srovnat kvalitivně s headlinerem. JUPITERIAN byli velmi dobří, ale na kvality ostatní dvou band nestačili. Možná to bylo celkovým zvukem, nevím...

Fotky: Pavel


Zveřejněno: 11. 05. 2019
Přečteno:
4030 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář