Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CD 2018, Metalism Records / melodický black metal / Turecko

Agilní turecká kapela SABHANKRA, která byla založena již v roce 2000 v Istanbulu pod jménem původního názvu tohoto města CONSTANTINOPOLIS, má za sebou čtyři, respektive pět řadových alb, stejný počet EPíček a po třech koncertních nahrávkách, jak v audio, tak video podobě. Letos už stihli třískladbové EPko „The Dream is Dead". Ke mně ale doputovala starší nahrávka „From the Frozen Mountains" vydaná jak digitálně, tak i na fyzickém nosiči v podobě CD.

„From the Frozen Mountains" je volné „koncepční album", jehož dějství je zpodobněno jednotlivými etapami boje v podobě myšlenek směřujících k nabuzení na rychlé vítězství, přičemž se dostaneme do samotné bitevní vřavy i k osamocení po bitvě...

Prvními tóny úvodní skladby „Crushed Under the Fists of the New Reign" se rozjíždí rychlá severská jízda. Poznávacím znakem je mrazivá kytara, skřehotavý vokál, razantní blast beaty a samozřejmě svižné tempo. Nahrávka je obohacena o folkové prvky a sem tam různé syntezátorové zvuky. V záplavě kapel jsem hledal nějaké přirovnání, protože se to u této hudby i nabízí. Podobenství je tady několik a myslím, že si určitě každý na nějakou „svou" kapelu vzpomene. Ale tím nechci říct, že by SABHANKRA od někoho opisovala, protože to hledání nebylo jednoduché. Na mysl jen vyvstávaly kusé myšlenky, ale vesměs jsem k žádné kapele nenašel to správné přirovnání. CRADLE OF FILTH, GRAVEWORM, AMON AMARTH, ENSLAVED, IMMORTAL, WINDIR. Nevím, co se s tím dá udělat, ale v jednotlivých momentech skladeb se nějaký podobný motiv určitě najde (úsměv).

Jak již bylo řečeno první skladba „Crushed Under..." se rozjíždí v rychlejším módu. Pochod armády, vydrancované město a pěst nové vlády. Rychlost a silný riff. „They Are Everywhere" je o myšlenkách, pochybnosti zda následovat tuto cestu. Je to o píď hutnější skladba s deathmetalovým výrazem a trocha thrashové sekanice taky nezaškodí. Umělé údery nahlodávají tvůj mozek a skladba navozuje v druhé půli snivě melodický pocit. Ticho před bouří je „My Thirst for Blood". Opět hutnější ve středním tempu držící se skladba s mohutnými přechody bicích je podbarvena atmosferičnem a tímto dostává nádech tajemna. Slyšíš tlukot srdce, slyšíš strach. Oslava vítězství a nebojácnosti je „It Burns". Předešlá věta vystihuje melodie této skladby. Kvapná, mohutná a zároveň melodická skladba bez žádných příkras. Ke konci je doprovázena rachotem bitvy s řinčením mečů.

Následnou „The Last to Stand" jsem si vychutnal snad nejvíce na této nahrávce. Je to úplný opak bitevní vřavy. Je po všem, jsem osamocen. Vítězství je mé, ale jaké? Posmutnělá temná doomová melodie. Všichni leží v bahně, ponecháni svému osudu a hnilobě. Vrátím se k počátečnímu přirovnání a bez nadsázky bych poznamenal HYPOCRISY a ještě bych přidal „The Fourth Dimension", kde obdobná stavba skladby a hlavně Peter Tägtgren vokálně připomíná Berka Önera z doomové bandy YAŞRU, který za mikrofonem vystřídal Savaşe Sungura. Skladbu s hořkým koncem nicoty zvládl bravurně a pro mě je to vrcholná skladba na albu. Titulní skladba „From the Frozen Mountains" opět nabere mrazivé tempo a textová stránka je v souladu s melodií této částečně hořké, ale zároveň nadějné skladby. Heavymetalové kytarové sólo, mrazivá horská vánice a pochodový rytmus ukončují tuto velmi vydařenou hudební cestu.

Za mě velmi podařené dílo, které se velmi dobře poslouchá, které nepřinutí odložit CD ihned po prvním poslechu. Pozoruhodný je počet skladeb na celkovou délku alba. A právě tady je chvályhodné vysledovat (poslouchat) hudební kumšt, jak pánové dokázali vytvořit vyzrálou a zároveň pozornost udržující skladbu. Nejen jednu, ale celé album je harmonicky seštelované do posledního tónu. A díky tomu, ač album nepřináší nic objevného a zásadního, jsem se rozhodl udělit bez dvou největší počet bodů.

Seznam skladeb:

  1. Crushed Under the Fists of the New Reign
  2. They Are Everywhere
  3. My Thirst for Blood
  4. It Burns
  5. The Last to Stand
  6. From the Frozen Mountains

Čas: 41:02

Sestava:

  • Savaş Sungur - kytara, zpěv
  • Süha Kozbey - kytara
  • Gürkan Yücel - basa
  • Rıdvan Başoğlu - bicí

Host:

  • Berk Öner (YAŞRU) - zpěv (5)

Bandcamp
YouTube


Zveřejněno: 18. 05. 2019
Přečteno:
3979 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář