Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

CD 2019, Addicted label without name and logo / instrumental psychedelic rock / Rusko

Po ukrajinských MOTHER WITCH & DEAD WATER GHOSTS, ruských PRESSOR a ЗЛУРАД tu máme další položku z katalogu ruského labelu bez jména a loga, který se specializuje na doom, stoner, psychedelic, jazz, punk… vesměs netradičního ražení. TRANSNADEŽNOSŤ jsou ale jiní jen málo. (úsměv) Jejich jinakost spočívá v absenci vokálů (až na jednu výjimku, navíc nazpívanou hostem) a to je tak nějak všechno, protože to, že na jednu kytaru hraje dívka, není dnes nic neobvyklého.

CD je zabaleno úsporně v jednoduchém digipacku, který obsahuje všechny nezbytné informace a ani k tomu není potřeba booklet, protože co do něj dávat, když (s onou výjimkou) nejsou texty. Grafika je rádoby vesmírná, na pohled ani úplný průšvih, ani nic nadpozemského, účel to splní, ale oko ctitele krásy zůstane suché.

Ono tak nějak zůstane v klidu i oko fanouška hudebního a rozhodně nezačne radostí mrkat, když to TRANSNADEŽNOSŤ odstartují. Oni svým způsobem nedělají nic špatně, ale ani nepřináší nic, co by se něčím vymykalo nebo co by se dalo považovat za výjimečnost. Ale bych to upřesnil – výše uvedené  žánrové zařazení je orientační, kapela je rozkročenější, od klasického rocku přes ony psyche- pasáže po nějaké lehké experimenty. Nahrávka pozvolna plyne kolem, občas se stočí oním psychedelickým směrem, ale žádné velké retro ze sedmdesátých let to není, spíše jakoby kapela koukala do budoucnosti. Nahrávka působí moderně, což je dáno i zvukem, který rovněž nepřipomíná nic zatuchlého, právě naopak. Muzikanti se snaží pracovat s náladami, často ubírají na tempu i agresivitě a posunují se do jakési meditativní roviny, z níž vystupují tu náhle, tu pozvolna. Je to takové celkem příjemné poslouchání, plné čistých kytarových tónů, vytažené baskytary a úsporně zahraných bicích.

Z téhle šablony se vymykají tři skladby, v nichž jsou zapojeni hosté. „Star Child“ a „Day/Night“ osvěžil trumpetista a ač nejde o stěžejní nástroj uvedených písní, nepůsobí nepatřičně ani prvoplánovaně, do muziky logicky zapadá. Stejně lze hodnotit přínos zpěváka se zajímavým příjmením Svysokihgor (Z vysokých hor?; ona asi i kytaristka si se slovy pohrála – Izlesa = Z lesa?), který má sice vcelku obyčejný hlas, ale jeho jakoby nedbalý projev do muziky taky ladí. Na druhou stranu je nahrávka obyčejná, další zpestření ve formě zvonkohry (6) z ní nedělá záležitost beroucí dech a bořící žánrové mantinely, to už je mi více po chuti závěrečná pasáž songu „Chewbacca“, v níž to kapela docela rozjede a muziku zahustí. Ostřejší resp. hlubší tóny vévodí i poslední položce kompletu „Day/Night“, která je takovou výkladní skříní kapely a shrnuje vše, co dosud zaznělo.

Z mého pohledu průměrná nahrávka, na níž není nic vyloženě blbě, ani něco, co by bralo dech a posluchače uzemnilo, střední cesta, po níž v budoucnu nejspíš kráčet nebudu.

Seznam skladeb:

  1. Pacha Mama
  2. Ladoga
  3. Kailash
  4. Star Child
  5. Huldra
  6. Chewbacca
  7. Day/Night

Čas: 50:52

Sestava:

  • Aleksandr Yershov – guitar
  • Alesya Izlesa – guitar, glockenspiel
  • Nikolay Vladimirovich – bass
  • David Aaronson – drums, percusion

Hosté:

  • Egor Svysokihgor – vocals, lyrics (5)
  • Aleksey Gorshkov – trumpets (4, 7)

Facebook
Bandcamp

Bandcamp label
Facebook label

 


Zveřejněno: 10. 05. 2019
Přečteno:
3474 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář