Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Souhrn zajímavých alb, které vychází v květnu 2019 + tipy na koncerty.

Souhrn zajímavých alb, které vychází v květnu 2019 + tipy na koncerty.

Opat

GAAHLS WYRD (Norsko) – „GastiR – Ghosts Invited“
Atmospheric black metal, Season of Mist
Jakožto obdivovatel Gaahlova vokálního rozsahu, pohybujícího se od zlého ryku až po halfordovské ječáky, se nemohu netěšit na debutový počin jeho wyrdu. Co je důležité, všechny tři vypuštěné ukázky („Ghosts Invited“, „From the Spear“, „Carving the Voices“) mě velmi baví, ukazují, že album bude skutečně rozmanité, od melancholie až po náklep. To mimo jiné potvrdila i jedna z dalších nových skladeb, kterou GAAHLS WYRD zahráli nedávno v Oslu. Tam mimochodem předvedli naprosto uhrančivé vystoupení. V Praze v březnu to bylo vynikající, ale show na Inferno Metal Festivalu byla ještě někde jinde. Už teď je jasné, že tohle bude silná deska. Vyjde poslední květnový den u Season of Mist.

LVCIFYRE (Velká Británie) – „Sacrament“ (EP)
Black/death metal, Dark Descent Records
Na nové LVCIFYRE čekám jako na smilování. Pět let starou desku „Svn Eater“ jsem už sjel nesčetněkrát a řadím ji mezi top žánru. Obrovská síla od začátku do konce, zahuhlané chaotické riffy a k tomu charakteristická Menthorova hra. Bohužel, právě portugalský bubeník se nedávno rozhodl řady LVCIFYRE opustit, naproti tomu na novém EP „Sacrament“ se ještě podělil o klasické trioly na ride nebo rány do floor tomu. Podle ukázky „The Greater Curse“ se LVCIFYRE nijak nevzdálili od původního kocneptu, což kvituji. Na pětiskladbovém EP se kromě čtyř autorských skladeb podělí i o cover „Morderca“ od polské heavy/speed/black/thrashové legendy KAT. EP vyjde 24. května u americké firmy Dark Descent Records na CD i LP.

KRYPTS (Finsko) – „Cadaver Circulation“
Death/doom metal, Dark Descent Records
U téhož labelu vyjde v poslední květnový den také třetí dlouhohrající deska finských death/doomařů KRYPTS. Čtveřice z Helsinek se poprvé představí s novým kytaristou J. Liljou, který působí i ve famózních black/deathových DEVOURING STAR. KRYPTS se oproti nim boří více do hloubky, ale umí také řádně přibrousit. To mimochodem ukázali také před dvěma lety v pražské Sedmičce, kde vystoupili společně s brazilskými JUPITERIAN. A stejná dvojice do stejného klubu zavítá také již 8. května, to si nenechte ujít. Tehdy šlo o opravdu výborný zážitek. Jako support tentokrát vystoupí nová pražská death metalová formace SNĚŤ.

Tipy na koncerty:
8. 5. KRYPTS, JUPITERIAN, SNĚŤ – Praha, 007
11. 5. SWALLOW THE SUN, OCEANS OF SLUMBER, AEONIAN SORROW – Praha, Nová Chmelnice
19. 5. I AM MORBID, ATROCITY, SADIST – Praha, Storm
26. 5. SVARTIDAUĐI, SATURNALIA TEMPLE, ALMYRKVI – Praha, Modrá Vopice

 

Kubina

POSSESSED (USA) – „Revelations Of Oblivion“
Death/thrash metal, Nuclear Blast
Největší událostí měsíce května je pro mě studiový návrat legendárních POSSESSED a důvodů je hned několik. Deska „Seven Churches“ (1985) má v metalových vodách kultovní status, který by jí mohla závidět naprostá většina nahrávek od slavnějších kapel; dost možná by se dalo mluvit o vzniku death metalu. Dalším důvodem, proč se těšit, je neuvěřitelně dlouhé čekání na full album, které letos trvá 33 let! Ježíši Kriste, náhoda? Nemyslím si. Mockrát se stalo, že skládání nového materiálu u dlouho neproduktivních skupin nedopadlo vždy podle představ. Z původní sestavy zůstal pouze démonický zpěvák, upoutaný na invalidní vozíček, Jeff Becerra. To mé obavy zvyšovalo, ale ty vzaly za své, jakmile jsem slyšel první ochutnávky z novinkového opusu, jenž vychází 10. května. Chemie nových válů je stejná jako kdysi. Tedy brutální kytarové riffy, chaotická sóla a ďábelsky rychlé bicí. Tohle bude trefa do černého!  

DEATH ANGEL (USA) – „Humanicide“
Thrash metal, Nuclear Blast
Američané patří mezi umírněnější thrashery, kteří svým stylem dokáží oslovit i posluchače z jiných subžánrů. Ortodoxní staromilci to mohou hanlivě nazývat vesnickým metalem. Já si spíš myslím, že nová alba jsou složena, aby lépe vynikly pěvecké kvality Marka Oseguedy. Dost se hraje ve středních tempech, pochodově a dbá se na melodii. Agresivity z desky „The Ultra-Violence“ (1987) se těžko někdy opět dočkáme, ale zdatně si povedlo přitvrdit na „The Dreams Call of Blood“ (2013), kde se povedla skloubit novodobá tvorba s osmdesátkovou. Proto byl velkým zklámáním poslední záznam „The Evil divide“ (2016) – tam se dost ubralo na plynu, chyběly silné momenty a všechno se mi slévalo do jedné nudné koule. Čas na reparát, dalo by se říci. Na konci měsíce vyjde novinka. Písničky „Humanicide“ a „The Pack“ slibují bohatější poslech o zajímavé rytmické pasáže, velkolepé sólování a silné zpěvy. To mám na této bandě moc rád a s „Humanicide“ si náramně odpočinu.

Tipy na koncerty:
1. 5. NECRONOMICON, SERPENT LORD, REFORE, Brno – Unleaded Coffee
6. 5. VOMITOR, PERFIDIOUS, Písek – Divadlo Pod čarou
9. 5. GRINDPAD, 1000 BOMBS, Praha – Hells Bells Rockin´ Pub
10. 5.-11. 5. Majáles Hardcore 2, S.D.I., INSANITY ALERT a další, Kostelec nad Orlicí - koupaliště

 

Johan

KAMPFAR (Norsko) – „Ofidians manifest“
Pagan black metal, Indie Recordings
Čtvrtstoletí na scéně, spousta vydaných nahrávek, stovky koncertů, renomé jedné z nejlepších žánrových kapel. To jsou norští KAMPFAR, kteří dokáží zručně balancovat mezi majestátní výpravností a syrovostí. Předchozí album „Profan“ stále považuji za klenot a doufám, že novinka na něj naváže. Zveřejněná ukázka „Ophidian“ naznačuje, že Dolk a spol. na to jdou od lesa, v němž se léta pohybují jako vychytralé šelmy a tak nabízí blackové nájezdy i epické pasáže, vokalista pak bez potíží přechází od skřehotu přes různě pojaté nečisté řevy k čistým polohám, které zní přirozeně a funkčně. Pokud bude celé album znít podobně, půjde o další skvělý zářez do diskografie KAMPFAR. K dispozici bude od 3. května.

DARKTHRONE (Norsko) – „Old Star“
Black/speed/heavy metal, Peaceville Records
Psát o DARKTHRONE nějaká moudra je zbytečné – postoj k téhle kapele má každý z fanoušků jiný – někdo rád začátky, někdo prostřední období, někdo posledních deset let jako já. (úsměv) Mix obstarožního blacku, speedu i heavy metalu má pro „pračlověky“ kouzlo a čert vem, že to je takový old school. (úsměv) První uvolněná skladba „The Hardship Of The Scots“ se nese v pomalejší ponuré rovině a přináší velmi pestrou kytarovou práci, 31. května bude k dispozici komplet šesti songů na všech možných nosičích – CD, kazetě, několika barvách 12palcového vinylu a dokonce i na třech sedmipalcích… A ten název alba – opravdu trefný!

Tipy na koncerty:
18. 5. DARK ANGELS (15 let), SECTESY, THE RIVER OF THE LOST SOULS, České Budějovice – Fabrika
18. 5. ADOR DORATH, MATER MONSTIFERA, STORMRAGE, České Budějovice – Velbloud
22. 5. INSANIA, SMRTISLAV, Praha – Palác Akropolis

 

Bury

VADER – „ Thy Messenger“
Death metal, Nuclear Blast
Polští deathmetaloví neznabozi VADER vydají 31. května u Nuclear Blast Records minialbum nazvané „Thy Messenger“. Kromě klasického CD bude k dostání i černá a červená vinylová verze. Bude obsahovat pět skladeb, včetně cover verze „Steeler“ od JUDAS PRIEST. Zabijácký zvuk vznikl v Herz studiu a obal nakreslil uznávaný Wes Benscoter, který byl zodpovědný za obal „De Profundis“ a spolupracoval s takovými giganty jako SLAYER nebo KREATOR.

 

Coornelus

RAMMSTEIN (Německo) – „Rammstein“
Industrial metal, Universal Music
Po deseti letech přijdou nenávidění i milovaní RAMMSTEIN s novou deskou, už jen tento samotný fakt je událostí. Kapela se dle svých vyjádření snažila leccos ve svém přístupu k tvorbě změnit, ale podle videoklipu „Radio“ to na žádné velké novoty nevypadá, což je zřejmě jenom dobře. Nezbývá než doufat, že kapela skvělými nápady naplnila celou desku, času si na to vzala dost. Teprve sedmé studiové album v historii se překvapivě jmenuje stejně jako kapela samotná a nabídne jedenáct skladeb. Jak to kapele funguje naživo, bude potom mít možnost tuzemský fanoušek zkontrolovat v červenci v Praze.

FULL OF HELL (USA) – „Weeping Choir“
Grindcore / death metal, Relapse Records
Hlukoví teroristi FULL OF HELL mají za deset let činnosti tolik nahrávek, že se jeden diví, kde na to berou energii. Nicméně velká deska je pořád jen ta největší událost. K tomuto kroku se kapela odhodlala už počtvrté a jelikož její popularita neustále stoupá, přestoupila od skvělého labelu Profound Lore Records k ještě větším Relapse Records. Nová nahrávka bude mít 25 minut, což bude silná káva pro nervovou soustavu. O zvuk se postaral Kurt Ballou a tak i v tomto smyslu bude o náležitý „tlak“ postaráno. Ještě je nutno zmínit, že FULL OF HELL se objeví v červenci v Praze.  

SEKEROMLAT (Česko) – s/t
Black metal / punk, Proti bohu a tradiční rodině records
Jméno SEKEROMLAT zaujme hned, ten název je prostě skvělý! Hudebně se potom jedná o syrovou verzi metal punku s blackovým odérem, od kterého se člověk lehce zašpiní. O tom, že i tahle záležitost je do jisté míry brána seriózně, svědčí fakt, že se nahrávalo v Dödsmord studiu a následný master pak proběhl v Hellsoundu. Desetiminutové debutové EP vyjde zatím jen jako digitální release a bude obsahovat pět štiplavých flákot na ploše deseti minut.  

Tipy na koncerty:
4. 5. Spring Zine Party vol. II - Praha, Eternia
7. 5. DEMON HEAD, NIKANDER - Praha, Strahov 007
27. 5. BLACK TUSK, KURVY ČEŠI - Praha, Strahov 007
31. 5. GETS WORSE, PRŮMYSLOVÁ SMRT, CONTROLLED EXISTENCE, ONANIZER - Praha, Strahov 007


Zveřejněno: 02. 05. 2019
Přečteno:
3473 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář