Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

CD 2019, Les Acteurs de l\'Ombre Productions / post black metal / Francie

Label  Les Acteurs de l'Ombre se léta specializuje na spolky, které se rády brodí ve vodách black metalu modernějšího pojetí. Pro většinu kapel z této stáje platí, že si hrají se zašpiněným zvukem a v mnoha případech lze tvrdit, že je jejich tvorba protkaná silným vlivem sludge. Výjimku netvoří ani HEAUME MORTAL, kteří tuto definici naplňují bezezbytku.

I když se tady dosud mluvilo o HEAUME MORTAL jako o kapele, jedná se víceméně o projekt chlapíka slyšícího na jméno Guillaume Morlat. Ten celé album „Solstices“ vytvořil v období let 2011 až 2014. To, že album vyšlo s pětiletým zpožděním, je už potom samostatná kapitola. Z určitého úhlu se to může jevit jako nevýhoda, přece jen je už tento revír silně vystřílen, na druhou stranu muzika obsažená na tomto CD splňuje i současné nároky, které posluchač podobného stylu vyžaduje.

Problém je, že se u podobných kapel už začínám ztrácet. 90 % mi jich přijde úplně stejných. Jistě, každá dokáže něčím svůj výraz ozvláštnit, ale v principu se jejich produkce v jedno slévá. Kompozičně HEAUME MORTAL nezaostávají. Dokážu pochopit, proč jsou jednotlivé prvky poskládány tak, jak jsou ke slyšení. Kolikrát má album slušný spád, ale už se nedokážu pro podobnou hudbu nadchnout, protože se stejnými vyjadřovacími prostředky jsem se za uplynulých pár let setkal už tolikrát…

Téměř hodinová deska ale rozhodně není nijak špatná. V každé ze šesti skladeb lze najít momenty, kdy člověk uznale pokývá hlavou. Je jasné, že když se na album vešlo pouze půl tuctu věcí a deska má něco k šedesáti minutám, jsou songy vystavěné velkoryse a jen o divokých blast beatech to tady nebude. A také že není, s těmi se poměrně šetří. Co naopak desce nechybí, je takové to pověstné kouzlo francouzských kapel, kdy aniž byste měli o skupině jedinou informaci, tušíte, odkud vítr fouká. V tomhle bodě mají HEAUME MORTAL nesporné kouzlo.

Do většiny hracího času pozvolnějších kompozic dobře zapadá výběr coververze „Erblicket die Tochter des Firmament“ od BURZUM. Ne že by předělávka byla něčím zásadně výjimečná, ale neznat originál, tak vám ani nepřijde, že tahle záležitost nějak vyčnívá. Její doommetalová nálada se do celého konceptu desky hodí a nijak nevybočuje.

Ke klasicky povedeným záležitostem u tohoto francouzského vydavatelství patří to, že každá jeho kapela má vždy pěkně graficky zpracovaný obal, navíc je CD vyvedeno v šestipanelovém digipacku, což je u těchto Francouzů běžný standard. Slabší je to ale se zvukem, který je oděn v moderních červených číslech a při větší hlasitosti je ta hodina poslechu tak akorát, aby vám nervová soustava nevypověděla službu. Po delším poslechu mi už zvuk činelů začíná dělat problém… Možná proto je na závěr umístěna desetiminutová ambientní, potemnělá záležitost, při které se ale člověk z logiky věci žádného pozitivního pocitu také nedočká.

Seznam skladeb:

  1. Yesteryears   
  2. South of No North   
  3. Oldborn     
  4. Erblicket die Tochter des Firmament (BURZUM cover)
  5. Tongueless (Part III)       
  6. Mestreguiral

Čas: 58:09

Sestava:

  • Guillaume Morlat – kytara, basa, synťáky  
  • Jordan Bonnet – bicí
  • Julien Henri – vokál

https://heaumemortal.bandcamp.com/album/solstices-2


Zveřejněno: 28. 05. 2019
Přečteno:
3660 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář