Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

13. 4. 2019, Hořovice - Labe

Hořovický Regionfest oproti minulým ročníkům nabídl poloviční množství kapel a tím pádem i kratší festivalový čas. Ale nebyl to čas na úkor hracího času, protože takto s menším počtem vystupujících vznikl dostatečný prostor pro každou kapelu. Žánrově byl festival pestrý. Byla to přehlídka napříč metalovými žánry.

Třetí ročník otevřela deathmetalová stálice festivalu GOATCULT. Kapelu jsem viděl již podruhé, naposled právě před rokem zde v Labi na Regionfestu 2018. A pokud si dobře vybavuji, tak se mi tenkrát jejich hudba, ač překypovala zajímavými prvky, zdála nekompaktní, někdy až chaotická. Tentokrát jsem zaznamenal velký obrat. Smrticí komando z Žebráku hudebně vyzrálo a drželo rytmicky pohromadě jako pevná skála. Kapela byla nabitá hřmotnou energií a nedala na sobě vůbec znát, že hraje pro hrstku fans. Metalová hutnost s melodickými kytarovými vyhrávkami mě bavila víc než dost.

Pokud jsou mé informace správné, tak nováčkem na Regionfestu byl berounský BLACK HILL. Nováčky na festu ano, ale ne tak v Hořovicích a už vůbec ne na hudební scéně. Pro mě nováčky jistojistě také nejsou a pamatuji si, kdy jsem je viděl poprvé. Nezaujali mě. Avšak již v předchozím reportu, kdy jsem je měl čest vidět před INSANIÍ, jsem poznamenal, že jejich koncertní podoba oproti předchozím letům zmohutněla. A samozřejmě tento koncert mě opět přesvědčil, že jsem se nemýlil. Brunátnějšímu crossover soundu přispívá i poslední album „Blacksperanto", které nabízí nejen nespočet melodií, ale i hutnou rytmiku, mezi kterou je zapletena i skočná, veselá nálada. A nejinak tomu bylo i zde v Labi. Svůj set rozjeli rázným songem „Trudi", za kterým následovaly „Gen" a „Doba ledová". V jejich setu nesmí samozřejmě chybět i „ekologický“ hit „Lesapán", který jsem v minulosti proklínal. Nevadil mi. Rocková TANGO hard pecka „Co s tím sklem“ obstarala závěr.
 
Stačí napsat jen MURDER INC. a mělo by být jasno. Thrashmetalové řemeslo ovládá povícero kapel, ale berounští řezníci patří do té nejvyšší ligy. Kapela se prezentuje s pořád aktuálním albem „Umlčen navěky". Set, který byl zde v Labi nabitý dravou, agresivní energií od samého počátku, otevřeli intrem, které má v názvu datum události, která je symbolem nacistického teroru a zlovůle po celém světě. „Rozsudek padl" nejen v Lidicích, ale i zde v Hořovicích. Tenhle zabijácký song mám rád, protože mi připomíná jakousi kombinaci skladeb ze staré dobré thrasmetalové éry prvního alba kapely METALLICA. Jen s většími otáčkami (úsměv) A nejen tato skladba zabíjela. Celé vystoupení mělo švih a grády.

Závěr této akce obstaral protipól předchozí kapely a tím byli V.P.O.ho. A protože s kapelou od minulého roku jezdím pravidelně, tak mi nepřísluší pět pochvalné ódy. Ať zhodnotí jiní. Ale za sebe můžu jen říct, že byla spokojenost a podle pár ohlasů zůstavcích se určitě líbili také. Kapela od doby, co ji znám, udělala velký pokrok a to nejen po hudební vyzrálosti, ale i s vlastní tvorbou. Kromě starších skladeb (prehistorických) jsme slyšeli písně z nahrávky „Jsme V.P.O.ho", ale i věci novější, jakými je energický „Sniper" a cválající heavymetalová vypalovačka „Tak už teda běž". Přidávali nejen MURDER INC., ale i metalisté ze Zbirohu. Na kořeny se nezapomíná a tak závěrečnou tečku udělal „Stroj" od VITACITU.

Kdybych měl hodnotit festival jako celek, tak jen zamrzel menší počet lidí, který se vůbec nedá srovnávat s předchozími ročníky. V klubu se objevila hrstka věrných fans. Potěšující je, že každá kapela měla pár skalních... Každá kapela předvedla to nejlepší a nebál bych se říct, že nikdo nebyl za slabší článek. A kdybych měl na někoho ukázat prstem, tak tentokrát mě nejvíc bavili BLACK HILL. A jako loni, tak i letos udělám stejný závěr: Budu rád, když tato akce bude pokračovat dál.

Foto poskytl Luděk Blovský. Děkuji.


Zveřejněno: 19. 04. 2019
Přečteno:
3565 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář