Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Na otázky odpovídá kytarista Vlady.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

EXITUS jsme založili s Víťou Ferenčákem (kytara) a tehdejším bubeník Michalem Hoňkem v létě 1989. Já jsem hrál tehdy s kámošema v kapele AGRESSOR (později ETERNITY) a Víťa s Michalem mě oslovili. Sedli jsme si a začali zkoušet. Chtěli jsme hrát ortodoxní thrash metal, který nás spojoval a který byl v té době na vrcholu. Bohužel nás zabrzdila povinná vojenská služba, kde jsme šli každý půl roku po sobě a sešli se až po třech letech. Už to ale nebylo ono a thrash v té době okolo roku 94 jakoby zanikl. Tak jsme to rozpustili a věnovali se jiným věcem. EXITUS jsme vzkřísili až teď, po třiceti letech.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Nynější sestava EXITUS se vlastně zrodila z kapely ETERNITY. V té již nebyl ani jeden původní člen, proto jsme se rozhodli změnit název. Až na bubeníka je sestava totožná, v jaké jsme hráli poslední roky v ETERNITY. Zpěv – Ondra „Kanal“ Kanaláš (38 let, ex. INCIDENT, SEPULTURA REVIVAL, DRIFT ICE, VIRTUAL VOID, NGAGSPA, JÖ RIITTÄÄ, ETERNITY), kytary – Víťa „Belmondo“ Ferenčák (45 let, ex. EXITUS, ETERNITY) a Vladan „Caniggia“ Pražák (46 let, ex. JEZUIT, AGRESSOR, EXITUS, INCIDENT, ETERNITY), basa – Richard „Ritchi“ Urbanec (44 let, ex. INCIDENT, ETERNITY). Za bicí usedl mladý talentovaný bubeník Vladan Neradil (27 let, ex. OSTRAVAR, POŘEŠÍME PAK, ONE GREAT DREAM).

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Na EP „Undead“ jsme pracovali asi rok. Měli jsme hodně materiálu, ale nakonec jsme se rozhodli udělat jen pět skladeb plus jeden cover od KREATOR. Nahrávku jsme zmákli od A do Z sami. Bicí jsme nahrávali v naší zkušebně a zbytek u Ritchiho na chalupě, kde jsme si udělali improvizované studio. Nic nás netlačilo a měli tak klid na práci. Asi měsíc jsme to míchali a pak pustili do světa. Podle prvních ohlasů, jak u nás, tak i v zahraničí se naše EP líbí a máme samé pozitivní reference. Budeme asi muset zvýšit náklad, který nebyl velký (200 ks CD), jelikož zájem o koupi projevilo spoustu lidí. Díky sociálním sítím a YouTube hlavně v zahraničí, což nás mile překvapilo. EP „Undead“ se prodává za 150 Kč plus poštovné. Kdo má zájem, může nás kontaktovat a CD zašleme.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty jsou v angličtině, protože k metalu podle mě prostě patří. Autorem textů na EP jsem já a témata jsou o dnešním zkaženém světě. Ovšem není v tom žádný aktivismus! Jen pohled mě samotného na dobu, ve které žijeme a nás lidí, kterých se to týká…

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo i obal je moje dílo. Věnuji se malinko grafice a bavím se tím... A jak známo obal prodává.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Vyrůstali jsme v osmdesátých letech, kdy se objevil thrash metal a ten nás asi navždy poznamenal. Poslouchalo se vesměs, co bylo ze západu k mání. IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, ACCEPT atd. Pak jsme ale objevili METALLICU, EXODUS, ANTHRAX, KREATOR, SLAYER, VIO-LENCE a další skvělé kapely. Thrash se nám prostě zakořenil do DNA a nepustil nás do teď.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Ne, žádnou vydavatelskou firmu jsme zatím neoslovili. Celý náklad jsme si zafinancovali z vlastní kapsy. Na druhou stranu nás už oslovily nějaké PR agentury ze zahraničí, takže uvidíme.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Jako EXITUS jsme vloni odehráli jen dva lokální festivaly. My jsme se hlavně soustředili na zkoušení nových věcí a pak na samotné nahrávání. Vzhledem k tomu, že ještě nejsme v povědomí u metalové veřejnosti, tak je to s nabídkami koncertů problém. Právě proto jsme se soustředili na vydání aktuálního EP, aby nás fanoušci a pořadatelé zaregistrovali.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určitě se nebudeme bránit ani nabídkám ze zahraničí. Každá kapela má tyto ambice. Ale vzhledem k tomu, že tři z nás máme rodiny, všichni zaměstnání a další aktivity, tak se naše priority liší od těch mladších muzikantů. Na druhou stranu bychom byli velice rádi za možnost zahrát si jak u nás, tak i jinde ve světě.

Plány do budoucna...

Jak už jsem říkal, máme spoustu materiálu, který chceme dát dohromady a vydat regulérní album. V našem věku už se nikam neženeme, jen se muzikou bavíme. Chceme hrát poctivý thrash a pokud EXITUS osloví svou hudbou fanoušky, bude to pro nás zavazující v tom, je uspokojit.
Díky, Vlady

RECENZE

Bandzone

YouTube

 


Zveřejněno: 15. 06. 2019
Přečteno:
4614 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář