Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2015, Haarbn Productions / symfonický black metal / Maroko

Na redakčním stole neleží jen nové věci, ale sem tam se objeví i něco staršího ražení. A to nemyslím, že bychom na něco pozapomněli, ale prostě se stává, že s poštou doputuje CD, které má na bookletu letopočet, který by nikdo s novinkami ani nečekal. A o to víc ještě překvapí, když se dozvím, že zmiňované CD doputovalo z marockých písečných dálav. Holt cesty jsou nevyzpytatelné.

BARZAKH je „one-man experimental black metal project" jenž, jak je z názvu již patrné, zaštiťuje multiinstrumentalista Abdelillah Krim. Kapela BARZAKH pochazející z hlavního města Maroka z Rabatu vznikla v roce 2013. V květnu 2015 byla digitálně vydána debutová nahrávka s názvem „Shallow Ocean". V srpnu téhož roku pod hlavičkou firmy Haarbn Productions vyšel fyzický nosič. Zajímavé je, že nahrávka je prezentována s odlišnými motivy „bookletu".

Překlad slova Barzakh znamená fázi přechodu duše (v islámu), respektive místo, kde duše sídlí, než vstoupí do nebe či pekla. Je to místo, kde zažívá vlastní peklo až do soudného dne. Tolik chytrá nápověda z internetu.

A protože nahrávka je jen přece staršího data, tak jen zmíním, že Abdelillah Krim připravuje od loňského roku nahrávku novou. Tolik se mi podařilo zjistit. Více se možná dozvíme z odpovědi na otázky, které byly Abdelillahu odeslány.

„Shallow Ocean" je „koncepční album" volných vesměs abstraktních otázek, úvah a hledání odpovědí. „September Morning" otevírá kytarové takřka chrámové intro s latinsky odříkávaným chórem „Zapomenutého žalmu". Dojem z poslechu trochu kazí slabší praskot gramofonové desky, přičemž se tohoto dojmu nezbavíte i v tišších pasážích dalších skladeb. „September Morning" má hned v úvodu zatěžkaný blackový sound, do kterého je naroubována vsuvka chrámových varhan. Velmi příjemným harmonickým prvkem je zde čitelná basová linka. Abdelillah Krim zde kombinuje polohy hlasu jak blackově skřehotavé, ale i zpěvnější, přičemž tato podoba se blíží spíše k recitaci. Osmiminutový song vypovídá o „podzimu života", o vypořádání, o selhání… a díky změn temp songu udrží pozornost po celou dobu poslechu.

Na nahrávce se nacházejí skladby s textovou stránkou, která tvoří vesměs abstraktní pocity a vyjádření, které doplňují instrumentální krátké mezihry. Všechny zpívané písně dosahují délky více než sedmi minut. A nejinak tomu jei u následující, která však porušuje pravidlo zmiňované abstrakce, neboť text má historický podklad. Skladba, která po pozvolném úvodu zaujme dravými blast beaty, vyjadřuje životní etapu římského politika Catilina, odpůrce Cicera, kterého po smrti Caesara dostihla v boji smrt a rozčtvrcení. Hořký konec a zároveň instrumentální intermezzo je pokračováním úvodního intra. V souladu s touto mezihrou „Nevyřčeného žalmu" v pomalém kytarovém a recitačním brekotu pokračuje skladba „Oceanic Cages". Myšlenky, iluze a uvěznění v nich. Textová, vokální i hudební rovnováha je dosažena střídáním temp a vůbec celkovou harmoničnosti skladby. Blacková náročnost je doplněna symfonickou aurou, přičemž částečně evokuje oblíbené OPETH.

Krátké varhanní rozplynutí jak pára nad hrncem a „Vapor" rozjíždí titulní skladbu „Shallow Ocean". Opět neskutečná symfonická souhra s blackovou vizáží. Blackový skřehot je doplněný utrápeným stěžujícím si civilním hlasem. Znovu velmi zřetelná hutná a zároveň zvukově lahodící basová linka. Pozadu zde nezůstává ani kytara s ostrým metalovým riffem. Rychlá vypalovačka s pekelnými blast beaty se kloubí s chrámovu pomalostí. Prostě jako když spadnete na hubu a snažíte se zvednout, otřepat a jít dál. „Black Ballad" je instrumentální zakončení této dramatické cesty. Skladba není jen konečné krátké outro, ale je to song s plnou stopáží. Pětiminutová kompozice má opět harmonickou tvář, povětšinou se nese v pomalejším tempu a jen ke konci stavba skladby zmohutní. Určujícím znakem jsou v první půli housle, v té druhé klavír.

K albu jako celku takřka námitky nemám, ale jak jsem zmínil v úvodu recenze, nemůžu se zbavit dojmu, jako by podkladem pro výrobu CD byla gramofonová deska. A ještě si pohrávám s myšlenkou, že by se mohlo trochu upustit od někdy až moc kajícného vokálu. Nicméně dobrá souhra harmonie s melodií na „Shallow Ocean" mluví za vše. A jsem zvědav na další album.

Seznam skladeb:

  1. Forgotten Psalm
  2. September Morning
  3. Catilina
  4. Unspoken Psalm
  5. Oceanic Cages
  6. Vapor
  7. Shallow Ocean
  8. Black Ballad

Sestava:

  • Abdelillah Krim - zpěv a všechny nástroje

Čas: 41:03

Celé album
Facebook


Zveřejněno: 11. 04. 2019
Přečteno:
4290 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář