Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

CD 2019, vlastní náklad / metal / Česko

V posledním rozhovoru, který jsem s ním vedl zhruba v první polovině roku 2016, zmiňoval lídr libereckých metalistů ACT OF GOD (dále AOG) kytarista, zpěvák, skladatel a textař Martin Hrachovec, že pevně doufá, že mezi jejich čtvrtým a pátým studiovým albem nebude tak dlouhá pauza (5 let), jako tomu bylo v případě dvou předešlých nahrávek. Tento cíl se skupině podařilo naplnit letos, kdy v průběhu března vypustila do oběhu svůj aktuální počin pojmenovaný „Dirty and Mean“.

Na něm představuje 11 nových skladeb ze své vlastní autorské dílny, na nichž se takřka rovným dílem podíleli již uvedený Martin Hrachovec, který je tvůrcem kompletních 5 písní a u jedné další napsal hudbu (text složila zpěvačka Anna) a baskytarista Martin Hroněk, jenž se podepsal pod dalších 5 věcí. I díky většímu zapojení se basáka do skladatelského procesu bych řekl, že muzika AOG je opět trochu rozmanitější a zároveň zase i o něco tvrdší co do vyznění než na minulém albu. A pokud porovnáme například poslední tři CD kapely, tak po hudební stránce zaregistrujeme zcela znatelný posun směrem do hutnějších vod. Sice ani na nové placce nechybí klávesy, které obsluhují Martin Hrachovec a hostující Eduard Smola, ale z mého pohledu už nemají ani zdaleka tak dominantní postavení, jako tomu bylo třeba na desce „Vzpomínky v zrcadlech“ z roku 2011. I když zrovna úvodní song „Black Forever“, nesoucí se v duchu melodického power metalu, tuto mou teorii moc nepodporuje, jelikož je z něj cítit, řekl bych, klasický rukopis kytaristy Martina, který byl pro skupinu v dřívějších letech prakticky stěžejním autorem. Naproti tomu u vzápětí následující „Dance On The Grave“ je znatelné jakési modernější metalové pojetí, k němuž přispívá i mužský vokál, který se nese v takové křičené, místy takřka až sekané poloze. A když budu pokračovat dál, tak trojka „Wild Card“, v níž dominuje mužský zpěv, mi hodně připomíná klasický heavymetalový výraz z 80. let, ovšem samozřejmě opatřený soudobým zvukovým kabátem (stejně tak je tomu později i u „After Heroes“ nebo titulní „Dirty and Mean“). Takže hned na úvod alba máme v podstatě možnost setkat se s několika dílčími podobami současných AOG, kteří se nebojí do své tvorby stále zařazovat i další nové prvky. A nechybí ani tradiční balady nebo baladičtěji zpracované kousky, jako je třeba pětka „A Few Minutes“, sedmička „Thank Your For The Beads“ nebo závěrečná „Moonshade“.

Pokud se ještě zastavím u zpěvů, tak největší prostor samozřejmě stále dostává čistý dívčí vokál v podání Anny Burianové, ale jak už jsem nastínil, tak hojně jsou využívané i mužské zpěvy, které v některých písních dokonce přebírají i hlavní úlohu („Wild Card“, „Dirty and Mean“). A zatímco Annin výraz je v rychlejších kouscích v určité konstantní, řízně rockmetalové poloze, tak ten mužský, v podání Martinů Hrachovce a Hroňka, má docela širokou škálu podob a od čistého výrazu se místy dostává až takřka někam ke screamu. Po většinu desky na mě mix hlasů působí velice dobrým dojmem a až na pár míst, kde bych možná zvolil trochu jinou kombinaci, jsem s vokálními party naprosto spokojený. 

V textech kapela zůstala u angličtiny, na kterou přešla na minulém albu a co se týče témat, tak se věnuje sociálně-kritickým a životním příběhům.

Důležitou věcí, především pro samotnou skupinu, je fakt, že tentokrát nedošlo mezi posledními nahrávkami k žádným personálním změnám a AOG fungují už několik let ve stabilizovaném složení, což určitě taktéž přispívá k výsledné kvalitě materiálu.

Co se týká samotného nahrávání, finálního zvuku a produkce, tak zde se AOG dlouhé roky spoléhají sami na sebe a na schopnosti mnohokrát v článku zmiňovaného Martina Hrachovce a musím říct, že tento postup se jim znovu maximálně osvědčil. Cédéčko zní, stejně, jako v předchozích případech, perfektně a pokud někdo neustále tvrdí, že vlastními silami nelze dosáhnout kvalitního, nebál bych se napsat i špičkového zvuku, tak prostě nemá pravdu. (úsměv)

Album tentokrát vychází v podobě rozkládacího digipacku (žel bez bookletu), což je určitě fajn provedení, akorát mi grafika opět přijde poměrně nevýrazná. Představovat by nejspíš měla již pomalu rezivějící železnou plochu (možná dveře), což by korespondovalo s použitým názvem CD. Stejně, jako v případě předchozí desky skupiny si nemůžu pomoct, ale mám za to, že by si muzika Severočechů zasloužila přece jenom zajímavější obal. I když všechno je pochopitelně o vkusu každého fanouška, takže věřím, že někdo jiný bude s tímto provedením spokojený.

Z mého pohledu si ACT OF GOD drží dlouhodobě výbornou kvalitu své tvorby a nejinak je tomu i na aktuálním CD, které určitě stojí za váš poslech.

Hodnocení 8 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Black Forever
  2. Dance On The Grave
  3. Wild Card
  4. Bride Of The Night
  5. A Few Minutes
  6. Circles For Innocent
  7. Thank Your For The Beads
  8. After Heroes
  9. Sunshine
  10. Dirty and Mean
  11. Moonshade

Čas: 47:12

Sestava:

  • Anna Burianová – zpěv
  • Martin Hrachovec – kytara, zpěv, klávesy
  • Tomáš Ráček – kytara
  • Martin Hroněk – baskytara, zpěv
  • Petr Prskavec – bicí


Hosté:

  • Eduard Smola – klávesy (2, 4, 5, 8)


Bandzone 
Facebook

 


Zveřejněno: 06. 04. 2019
Přečteno:
4589 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář