Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

CD 2019, MetalGate Records / black metal / Česko

Kapela s poměrně provokativním názvem HNUS UMÍRAJÍCÍ nějaký ten rok vymetá pódia a když se to vezme kolem a kolem, docela trvalo, než se odhodlala k razantnímu kroku a vydala své debutové CD. To se narodilo začátkem letošního roku za pomoci MetalGate Records (kteří vydání edičně brzdili), což je docela zajímavé zjištění, ale jak vidno z poměrně čerstvé minulosti, tenhle kdysi striktně metalově zaměřený label se nebojí zacílit i na jiný okruh posluchačů – viz split vinyl DROM s BLUES FOR THE REDSUN.

Oni hudebně HNUS UMÍRAJÍCÍ jsou ve své podstatě true metal sázející hlavně na ořezaný black metal s prvky pomalejšími a epičtějšími, nicméně ta blackmetalová syrovost a do jisté míry primitivnost hraje u kapely největší roli. Čím se ale „hnusáci“ odlišují od většiny klasických „blackers“, jsou texty, které jsou z jistého pohledu angažované a stejně jako všechny minulé kapely leadera kytaristy Vojty se věnují (nejen) právům zvířat, o čemž svědčí třeba netypicky pojmenovaný song „Maruška“, ve kterém nejde o lidskou bytost, ale fenku.

Bezejmenný debut představuje kapelu ve slušné formě. Sám ze sebe jsem překvapený, že se mi ve své podstatě líbí spíš použité blackmetalové včelíny než táhlejší věci, které jsou v poměru k uragánům naředěné zhruba v poměru 1:1.

Rád bych pojmenoval jednotlivé věci, ale nechci tady věštit z křišťálové koule, protože si evidentně při výrobě obalu zařádil šotek a minimálně poslední dvě položky na seznamu skladeb jsou prohozené, protože dle vypuštěných ukázek věc „Maruška“ není na desce předposlední. Ono by to šlo možná identifikovat dle textů, ale ty překvapivě v šestipanelovém digipacku chybí, což mě u podobně zaměřené kapely docela překvapuje a mrzí.

Každopádně jsem si jistý, že první dvě věci kopou nejvíc. Je v nich cítit blackmetalová zuřivost, ale nechybí ani jakýsi hardcoreový nádech nenápadně prostupující celou produkcí HNUSU UMÍRAJÍCÍHO, což nás zase oklikou vrací k osobě Vojty. Stačí zavzpomínat na jeho předešlé skupiny, jako byly VEKSLAN a potom hlavně !ÚL. Tyhle kapely se mi při poslechu vybaví na první dobrou a Vojtův rukopis je celkem jasně identifikovatelný, protože u nás nikdo jiný takhle nehraje.

Kapela se nebojí kromě klasického blackmetalového sypce zařadit do svého repertoáru black´n´rolové bicí, což mi málokdy voní, ale v tomto případě bych snad podobných punkových rytmů uvítal klidně i víc. Kluci je umějí!

Resumé je následující, za mě boduje nejvíc zuřivost v prvních dvou skladbách, ale ani ostatní věci nějak zásadně nepolkuhávají, což vyvrcholí poslední „Maruškou“, která nebyla jistě náhodně vybraná jako první singl a je pravdou, že jako reprezentativní ukázka z alba měla smysl.

Debut HNUSU UMÍRAJÍCÍHO je fajn. Deska splnila to, co naznačovaly koncerty a je jedině dobře, že už je album venku.

Seznam skladeb:

  1. Nechtějme to rozhodnout
  2. Život jde dál
  3. Dogma
  4. Masařka hodujíc na výkalech mého života
  5. Úspěch se neodpouští
  6. Maruška

Čas: 30:22

Sestava:

  • neuvedeno

www.facebook.com/hnusaci


Zveřejněno: 28. 03. 2019
Přečteno:
5085 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář