Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2018, PHR Records / punk / Česko

Pražská punkovka THE FIALKY už se pomalu chystá na oslavu dvacátých narozenin. Vznikla v roce 2000, devatenáct let aktivně koncertuje a méně aktivně vydává alba – jestli správně počítám, tak řadová má na kontě jen čtyři, k tomu nějaké kratší a výběrové počiny. K debutu „Průser“ se dopracovala v roce 2007 a protože byl úspěšný, dočkal se v roce 2010 reedice. Obě verze vyšly jen na CD, loni sáhl Papagáj do archivu podruhé s pustil do světa výpravné vydání na LP s velkorysým bookletem a bonusovou sprejerskou šablonou. Vlastní vinyl navíc září oranžovou barvou, která se jako jediná dostala i na přebal vedle černé a bílé.

Vnější kapsa sice nevypadá jako skvost, zato vnitřňák vše vynahrazuje. Šestistránková velkoformátová skládačka na tvrdém luxusním papíru obsahuje přehršel informací a dobových fotek; na dvou stranách je přetištěný článek z časopisu Headliner z ledna 2018, na dalších úvodní slovo Petra Korála, podrobné info o nahrávání, texty v češtině i anglické překlady. Když reedice, tak touhle formou, za provedení se sluší zatleskat.

S hudební náplní to taková sláva není, na druhou stranu už na debutu přišly THE FIALKY se skladbami, které zůstaly v koncertním programu do dneška, pořád mají úspěch a „Punk, sex, pivo“, „United“ a „Good Bye RAMONES“ se vešly i na výroční kompilaci vydanou k patnáctinám kapely.

Asi nejsilněji zabírá hned úvod, první „Náš styl naše móda“ dává jasně na srozuměnou, o čem že muzika kapely je a že v ní jde v první řadě o zábavu, v druhé řadě taky o zábavu a v třetí řadě rovněž o zábavu. THE FIALKY nejsou kapelou, která by pro něco žila, proti něčemu brojila, něco extra řešila… V textech je největší rebelií proklamace, že je důležité být sám sebou, zbytek je o kamarádství, životě, holkách, hospodách… Texty jsou napsané s průměrným fortelem, něco tahá za uši, něco je v pohodě, stejně jako muzika, která je prostě pohodová, oddychová. Kapele se už tehdy nedalo upřít, že umí složit hodně chytlavé písně, které si publikum dozajista najdou a jak jsem psal nedávno v recenzi na V. T. MARVIN, fanoušci se budou rekrutovat z prostředí sjíždějícího TOTÁLNÍ NASAZENÍ, N.V.Ú., S.P.S. a podobně zaměřená party.

Mně na debutu chybí víc svižnějších songů – deska mi přijde moc hodná a učesaná. Převládají střední tempa, chytlavé pasáže a melodické vokály, o něž se porůznu dělí celá sestava, v případě „Punk sex pivo“ i jedna dívčina, druhá pak v nějakých sborech (první taky). Vedle úvodní hitovky se povedla i pocta punku vzor 77, která otevírá stranu B, stejně jako druhá pocta, včetně citace největšího hitu RAMONES. Sem tam se pánové snažili muziku osvěžit (klavír v „Andělovi“, klávesy a juchání v „Lásce přes internet), ale hlavní slovo mají přímočaré hitovky a halekačky, s nezbytným ó ooo óóóó...

Jako dobrý nápad se ukazuje, že THE FIALKY nešetřily na studiu a nahrávaly v 3bees, kde vznikl zvuk, který i dnes v pohodě obstojí; deska hraje velmi slušně, nástroje jsou pěkně čitelné a dobře vyvážené.

Pro fanoušky kapely je tohle luxusní vydání pěkným dárkem, který určitě osloví i ostatní příznivce melodického punku. Těm, kteří dávají přednost punku ostrému, špinavému, koketujícímu s hardcorem, bude „Průser“ připadat jako popina, ale těm určen není...

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Náš styl naše móda
  2. Právě ty
  3. Punk sex pivo
  4. United
  5. Nálada
  6. Rebel klaun
  • Strana B:
  1. Punk 77
  2. Anděl
  3. Vítězství paradox
  4. Láska přes internet
  5. Průser
  6. Good bye RAMONES

Čas: cca 35 min.

Sestava:

  • Jan Kečup Dvornák – zpěv, kytara
  • Tomáš Tom Calda – bicí, sbor
  • Ota Otakára Černohous – basa, sbor
  • Daniel Danny Šedivý – kytara, sbor

Hosté:

  • Binksf – klavír, klávesy
  • Aneta Caldová – sbor, hlas
  • Petra Herečka Konvičková – sbor, hlas

Bandzone
Facebook

www.phr.cz

 


Zveřejněno: 02. 04. 2019
Přečteno:
3916 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář