Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD 2019, Les Acteurs De l´Ombre Productions / occult atmospheric black & doom metal / Francie

Francouzské blackmetalové podzemí skrývá spoustu jmen. Řada jich na svých albech nese pečeť undergroundového labelu Les Acteurs De l´Ombre Productions, který se právě na domácí ne úplně profláklé kapely soustřeďuje. Tentokrát lovil v Lyonu, kde (asi) od roku 2016 působí tajemný projekt TRISTE TERRE. Stojí za ním jakýsi Naâl, který obstarává všechny nástroje, respektive obstarával na předchozích kratších nahrávkách, na dlouhohrajícím debutu „Grand Œuvre“ (opravdu hraje dlouho, přes hodinu) se k němu přidali kontrabasista A. Varenne a bubeník Lohengrin.

Trio se nikam nežene, ostatně na všechno má dost času, protože skladby jsou dlouhé mezi devíti a třinácti minutami, takže rozjezd prvního songu může trvat dvě a půl minuty. Ty jsou naplněny spíše doom metalem než černým kovem, prostor dostávají táhlé tóny nejen v podání kytary, ale i kláves, nebo spíše varhan, které zní honosně. Ani s nástupem vokálu se výrazně nezrychluje, kapela pozvolna buduje atmosféru mystična, která působí vcelku přívětivým dojmem, žádné velezlo to není, byť vokály se vyvíjejí od hlubokých poloh k vysokému řevu až skřehotu. Místy to zní až teatrálně (avantgardně), i tempo se zvyšuje a postupně se k black metalu „Œuvre au noir“ přelévá, aby se zase „odlila“ zpět do proklamovaného okultna. V podstatě se proti kompozičním ani instrumentálním a vokálním výkonům nedá nic moc namítat, skladba má sice řadu nálad, ale nepůsobí roztříštěným dojmem, naopak.

Druhá „Corps glorieux“ už má ke zlu blíž. Po krátké sludge introdukci se z úlů vyřítí vosy a bzukot trhá uši. (úsměv) Ale není to Dolichovespula norwegica (vosa norská), která dělá paseku, nýbrž vosa z francouzských zahrad – ona typická francouzská blackmetalová škola posledního desetiletí se nedá zapřít, byť proti žánrovým velikánům jsou TRISTE TERRE celkově přístupnější a méně zlí, protože po nářezech zařazují táhlé doommetalové pasáže, jimž nechybí špína ani melodie.

Tklivá melodie uvozuje i třetí „Nobles luminaires“, což naznačuje už její název, ale nejen noblesou je tahle pecka živa, objevují se v ní i démonické darkmetalové nadupané (bicí!) úseky. Ani v dalších třech písních nechybí uhrančivé momenty; navzdory velmi dlouhému hracímu času (moje) pozornost neupadá a třeba varhanní vsuvky působí jako vítané osvěžení, stejně jako vokální hrátky v „Lueur émérite“, a navíc ten kontrabas. Nemetalový nástroj nehraje první housle, ale znát v muzice je, vcelku překvapivě i v těch nejostřejších pasážích, nejen v pomalejších zadoomaných.

CD je zabaleno do trendy obalu, který přetéká různými symboly, skoro tajným písmem, obrázky hadů a dravců, prostě grafika je taková ta okultně-mystická, kterou používá řada žánrově spřízněných kapel, a i když toho už začíná být moc, pořád se na to dá koukat a taky se dá konstatovat, že Marianne Plasse, která se o výtvarnou část postarala, odvedla dobrou práci. Šestistránkový digipack doplňuje osmistránkový booklet a kvalitní papír je samozřejmostí. Stejně kvalitní práci odvedli zvukoví inženýři, CD hraje velmi slušně, nástroje jsou tak akorát zašpiněné, aniž by přišly o čitelnost.

Seznam skladeb:

  1. Œuvre au noir
  2. Corps glorieux
  3. Nobles luminaires
  4. Grand architecte    
  5. Lueur émérite
  6. Tribut solennel

    
Čas: 65:14

Sestava:

  • Naâl – vocals, all instruments, music & lyrics
  • A. Varenne – doubles basse
  • Lohengrin – drums and arragement

Facebook
Bandcamp

www.lesacteursdelombre.net


Zveřejněno: 21. 03. 2019
Přečteno:
3477 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář