Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

digital EP 2019, vlastní náklad / old school doom metal / Česko

Chlad – pocit, jemuž jsme vystaveni v případě, že teplota okolí je nižší než teplota našeho těla. Chlad v mezilidských vztazích, chlad kalkulu, chlad při zabíjení, chlad v očích zubaté, chlad ostří její kosy. Chlad hrobu, sklepení, chlad lesa či od řeky. Většinou něco, co nevnímáme jako něco vyloženě pozitivního, přesto i chlad může potěšit nebo dokonce zahřát u srdce. Zvláště když si ho vetkne do názvu kapely jistá partička severomoravských muzikantů, jenž se pod tímto pojmenováním rozhodne pro převážně osobní potěchu nahrát a zveřejnit své specifické hudební vize.

Seskupení z Freelandu nad Ostravicí se neobjevilo jen tak z ničeho a když se podíváte na jména tvořící CHLAD a spojíte si je s jejich působištěm, jste doma. Ano, jde vlastně o tříčtvrtinu sestavy v současné době hibernujících VIRTUAL VOID, kteréžto jméno příznivcům domácí scény jest dozajista dostatečně známé. Nutno ihned jedním dechem dodat, že hudebně se CHLAD pohybuje v jiných vodách než VV, a vlastně by se dalo říct, že je to logické - vzhledem k tomu, že si pánové chtěli zkusit i něco jiného, než od nich všichni znají a čekají. Něco, k čemu mají hodně dlouho velice osobní, až srdcový vztah, ale v jejich domovské kapele nešla otevřít stavidla této vášně naplno.

Tím „něčím“ je doom, ale ve své nejryzejší a nejpůvodnější podobě, tedy těžící z tradičních riffů BLACK SABBATH, stejně jako z atmosféry doby, v níž tito praotcové doomu natáčeli své nejlepší věci a současně ovlivňovali mraky hudebních formací, jenž u nich nacházely inspiraci. Tvorbu frýdlantských tak možná úplně neocení ti, kteří si myslí, že tuto hudební odnož vymysleli THERGOTHON či dokonce ANATHEMA nebo MY DYING BRIDE, jako spíše ti, kteří jsou odkojeni nejen výše zmíněnými birminghamskými ikonami, ale i spolky jako SAINT VITUS, THE OBSESSED, TROUBLE a dalšími, kteří v krásné době metalového pravěku tvořili temnou, zadoomčivou a syrovou muziku. Nechci (a ani nemůžu) tvrdit, že CHLAD hrají totožnou hudbu, atmosféru (nejen) těchto spolků však evokuje více než dobře.

Už prvním balzámem pro uši každého „staromilce“ je zvuk EP „Chrám bolesti“, které vzniklo v letošních lednových dnech v Kopřivnici pod zvukařskou taktovkou Lukáše „Sedla“ Sedláčka. Nahrávalo se poctivě „staroškolsky“ živě a dává vzpomenout na ony staré zlaté analogové časy. Pro mě osobně není výslednému zvuku co vytknout a má vše, co ve spojení s hudební produkcí CHLADU potřebuji – hutnost, syrovost, čitelnost, dynamiku. Těžký sound jde ruku v ruce i s muzikou samotnou, jež není nějak překombinovaná, ba působí až lehce minimalisticky a při správném posluchačském naladění dokáže navodit onen lehký trans, v němž si vychutnáváte každý detail a unášíte se na vlnách vlastních emocí a fantazie. V tomto směru si nahrávku užívám natolik, že ke konci první a zároveň titulní skladby už slyším v činelech zvon „umíráček“ a jsem doslova lapen. Následující štych „Pláč v kobkách“ vysoko nasazenou laťku nejen že drží, ale když se tempo mírně rozjede a dodává další potřebné koření k už tak chutné krmi, začínám být nadšen a zpěvákovo „uhh“ ve stylu Mr. Toma G. Warriora je jen jakousi třešničkou na dortu. Gurmánskou příchuť nezkazí ani třetí „Procházka hájem mrtvých“, která opět v klasickém tempu pomalu, ale více než jistě zabíjí hřebíček za hřebíčkem do mé prochladlé rakve, z které si přeji už nevstát. Při posledním válu „Fantazie“ soustředěný posluchač vycítí mírné nuance v hudbě a textu a vše do sebe zapadne při zjištění, že se jedná o cover kapely SKORIČMASS, v níž kdysi hrál basák Sekersson spolu s kytaristou Radomírem Vatralem, autorem originálu, jenž se na nahrání této cover verze rovněž jako host podílel.

Bavili jsme se zatím o tom nejpodstatnějším, tedy hudbě, ale nejen ta, jak známo, určuje finální dojmy a pocity. Podstatnou složkou v tvorbě CHLADU jsou také texty, které jsou v jazyce rodném a jejich zpracování rozhodně netahá za uši. Má je na svědomí již zmiňovaný Sekersson (jenž vytvořil i obal pro vinylovou verzi) a přednáší je zpěvák a bubeník v jedné osobě Milan. Tady musím zmínit jednu věc – jestliže mi na předchozím (loňském) singlu místy jeho projev mírně neseděl, tak na aktuálním EP je slyšet evidentní posun vpřed a jiný zpěv bych už zde ani nechtěl. Když to vše sečtu dohromady, vychází mi jednoznačně EP „Chrám bolesti“ jako velmi dobrá a silná nahrávka, která sice neosloví masy (a ani to nebylo jejím cílem), ale radost udělá jistě nejen jejím tvůrcům. EP je k mání na Bandzone/Bandcampu, mají se dělat i nějaké asfalty, a osobně můžu snad litovat jen toho, že o CD se nepřemýšlí. Palec nahoru a dík kapele za další důkaz toho, že i v dnešní přetechnizované a překombinované době lze dělat něco, co potěší a zaujme tím nejdůležitějším – poctivostí a srdcem.

Seznam skladeb:

  1. Chrám bolesti
  2. Pláč v kobkách
  3. Procházka hájem mrtvých
  4. Fantazie

Čas: 26:20

Sestava:

  • Jiří „George“ Hrabec – kytara
  • Petr „Sekersson“ Švrček – baskytara
  • Milan Marek – bicí, zpěv 

Bandzone

Bandcamp


Zveřejněno: 19. 03. 2019
Přečteno:
4637 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 03. 2019 08:53 napsal/a Dalihrob
.
Dík za tip, tohle mi hodně sedlo do nálady.
19. 03. 2019 10:33 napsal/a Peťan
Chlad!
Noooo, tak tohle určitě stojí za poslech. Díky, konečně jsem po dlouhé době přečetl recenzi, která mě inspirovala k poslechu. Super! Zní to fajn, čeština palec nahoru... tohle si na LP asi seženu :) PS: zdravím Sekerssona... dávného kolegu z HMB ;)
19. 03. 2019 10:29 napsal/a kubánec
...
Super věc. Čeština výborná, jen to podání je na mě tak nějak moc gothic.
19. 03. 2019 09:00 napsal/a Coornelus
...
Ahoj, recenze, jako vždy od tebe, namlsala, už to tady valim... první věc poměrně slušnej MONOLORD, chce to vstřebat, ale dojmy pozitivní! Čeština... všechny palce nahoru.