Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2019, Murderous Production / pagan black metal / Česko

Kořeny brněnské kapely DARK SEAL sahají původně až do zimy 2009, kdy se v podstatě vytvořil její základ, který se v dalším období následně rozvíjel. Svou první oficiální desku vydala v už pozměněném složení v roce 2012 pod názvem „Pagan Thoughts“, o tři roky později pak následoval její stejnojmenný druhý díl. I přes anglické názvy alb používá skupina od počátku ve svých textech mateřský jazyk. V nastolené tradici pokračuje i na aktuálním CD „Země našich předků“, které fanouškům představila na počátku letošního roku.

Album přináší osm kompozic nesoucích se převážně v duchu pagan black metalu, v nichž se střídají střední – zatěžkanější a rychlejší – temnější tempa. I přes svou delší stopáž (až na jednu výjimku jsou skladby v rozmezí 5 až 7 a půl minuty) působí jednotlivé kusy velmi svěžím a energickým dojmem, a neobsahují žádná vyloženě slabá nebo hluchá místa, která by při přehrávání posluchače nudila. Stále se totiž děje něco zajímavého, ať už díky zmíněným změnám rytmu nebo třeba vokálním linkám. Z větší části se zpěv asi očekávaně odehrává v poloze klasického blackmetalového skřehotu, který je ovšem po většinu nahrávky velmi dobře srozumitelný. Takže i fanda, jenž zrovna nebude v ruce držet booklet alba, si podle mě bez problémů udělá obrázek o tom, oč kapele po textové stránce jde a nebude tím pádem při poslechu vůbec o nic ochuzený. Dočkáme se však i čistého vokálu, konkrétně například ve třetím songu „Slunce“ nebo v předposledním „Lughnasad“. Velmi zajímavé je i zařazení chorálů, které obohacují a doplňují atmosféru jednotlivých skladeb a přispívají k jejich poutavému vyznění. Jistě bych měl zmínit, že na vokálních partech se podílel i hostující Styrbjorn, jemuž, předpokládám, patří právě ten čistý zpěv.

Autory hudební náplně CD jsou dvě hlavní postavy DARK SEAL, kytarista a zpěvák Crudelis a zakladatel smečky a též kytarista a zpěvák Vonkollage. Ten se postaral i o textovou složku, s níž mu částečně vypomohli další umělci vystupující jako Bukáček a Nergal (zřejmě ne ten z polských BEHEMOTH /úsměv/).

Písně byly natočené v brněnském Sonidosu se Zdeňkem Ondráčkem, který se kompletně postaral o jejich finální, nutno dodat, že velice kvalitní vyznění.

Pokud patříte mezi fanoušky, kteří se při koupi fyzického nosiče rozhodují i podle kvality přebalu a jeho grafické podoby, tak si myslím, že tohle CD by vám určitě ve sbírce nemělo chybět. A to ať už zvolíte jeho asi nejvíce využívanou podobu, tedy jewel case, nebo rozkládací digipack. Obojí je totiž pro daný hudební žánr zpracované velmi pěkným a přitažlivým způsobem, o což se postaral grafik Jaroslav Škrabák. V tematicky vyvedeném bookletu potom naleznete i kompletní texty, které, jak už jsem naznačil, opravdu stojí za pozornost. Já sám jsem si je prošel ještě před přehráním alba a řekl bych, že o to více jsem se do děje jednotlivých písní ponořil.

Prostřednictvím tohoto alba se jednalo o moje vůbec první setkání s kapelou, a přesto, že její stylové zaměření už nestojí úplně na vrcholu mého žebříčku oblíbených hudebních žánrů, tak musím uznat, že se po všech stránkách jedná o kvalitně odvedenou práci, jejímuž výsledku v podstatě ani nemůžu nic zásadního vytknout.

Seznam skladeb:

  1. Oheň a voda
  2. Země našich předků
  3. Slunce
  4. Exodus niterně slabých
  5. Zrádce našich kořenů
  6. Duše
  7. Lughnasad
  8. Alban Arthuan

Čas: 48:43

Sestava:

  • Crudelis – kytara, zpěv
  • Vonkollage – kytara, zpěv
  • Dimi – baskytara


Hosté:

  • Danny – bicí
  • Styrbjorn – zpěv


Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 20. 03. 2019
Přečteno:
4124 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář