Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, které vychází v březnu 2019 + tipy na koncerty.

Johan

FEN (Anglie) – „Stone & Sea“
Post black rock/metal, Eisenwald
Anglická skupina FEN je vydavatelem označována jako veteránská. (úsměv) Trochu zvláštní u party, která funguje od roku 2006, na druhou stranu za sebou zanechala docela silný odkaz v podobě pěti alb a řadí se mezi postblackové pionýry. Na letošní rok si FEN přichystali třískladbový komplet trvající dvacet minut, přičemž dvakrát se hraje minut osm a dvě dlouhé kompozice dělí čtyřminutová mezihra. FEN oscilují na pomezí post rocku a post blacku, vzdušné melodie většinou doprovází éterický vokál, v ostřejších pasážích se zpívá drsně a v pasážích „kdesi mezi“ se objevují polohy obě. Trio neustále něco vymýšlí, zdánlivě tvrdá muzika obsahuje spoustu melodií a vychytávek, ale nechybí ani vcelku standardní black metal, stejně jako pasáže klidné, oddychové, zasněné, snad až romantické… FEN šikovně balancují i co se chytlavosti melodií týká – pro ortodoxní blackmetalisty to bude příliš sladké, pro ryzí melodiky zase moc špinavé, pro mě ideální. 8. 3. 2019 vyjde 12“ vinyl u německého labelu Eisenwald.

NORDJEVEL (Norsko) – „Necrogenesis“
Black metal, Osmose Productions
29. března 2019 spatří temno světa druhé řadové album norských rarachů NORDJEVEL. Čekalo se na něj tři roky od vstřícně přijatého debutu, na kterém se nacházel ryzí black metal severského střihu. Možná to nebylo zrovna originální pojetí, ale řemeslo pánové zvládali solidně a není divu, že eponymní debut příznivce černěkovových vypalovaček zaujal. Povedlo se i následující EP „Krigsmakt“, na kterém se kapele sem tam podařilo vystoupit z rychlovlaku a muziku osvěžit nějakým tím zvolněním i melodiemi. Uvidíme, jakým směrem se seveřané vydají na novince, ochutnávku „Sunset Glow“ sice doprovází obrázky zkázy, ale hudebně jde o docela pestrou záležitost, v níž kromě zběsilých ataků nechybí ani pomalejší tempa, chytlavé kytarové pasáže i trocha  black´n´rollu.

Tipy na koncerty:
1. 3. YTIVARG, WELICORUSS, ANKHOR, Strakonice - Křemelka
2. 3. LAHAR, DECULTIVATE, DROM, Přeborov - hospoda
2. 3. POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, CRANIOTOMY, CRANIOTOMY, Praha - Modrá Vopice
9. 3. ČAD, CATASTROFY, LAHAR, VIOLENCE BY NATURE, Strakonice - Křemelka
16. 3. XIII. STOLETÍ, RED SUN REVIVAL, Praha - Akropolis

 

Kubina

NOISEM (USA) – "Cease To Exist"
Death/thrash metal/grindcore, 20 Buck Spin
Kapel míchajících death s thrashem není zrovna málo. Příkladem budiš THE HAUNTED a THE CROWN ze Švédska. V případě NOISEM jde spíše o špinavost, koketující s grindcorem, zalezlou za nehty krátkých songů. Američané mají za sebou dvě plnohodnotná alba, na nichž podle mě nenaplnili svůj potenciál. Skladby jsou příliš jednolité, protože jim chybí nějaké uschopitelnější momenty. To by se mohlo letos změnit. Po ochutnávce "Eyes Pried Open" se očekávání zvýšila. Blast beaty, kytarové sólo, omáčka podle receptu Joela Grinda (TOXIC HOLOCAUST) - to vše pouze ve dvou minutách! Deska "Cease To Exist" vychází 15. března a návštěvníci festivalu Obscene Extreme si nové vály budou moci užít naživo.

NECROMUTILATOR (Itálie) – "Black Blood  Aggression"
Black/thrash metal, Terror from Hell Records
Další bandou z bohaté scény Apeninského poloostrova je NECROMUTILATOR. Její historie sahá do roku 2009 a dodržuje všechny pravidla poctivého old schoolu. Na svou prvotinu "Eucharistic Mutilations" (2014) navážou 30. března. Předpokládám, že se opět budu moci těšit na energické bicí, démonický vokál a ten nejčernější metal. Není úplně od věci si občas zatančit v rytmu výbuchů zla, šlehajících plamenů ze země a cítit Satanovo dech.

Tipy na koncerty:
9. 3. DEADLY STORM FESTIVAL, Plzeň – KD Šeříková
23. 3. HEAVY METAL THUNDER FESTIVAL VOL.1, Písek – Divadlo Pod čarou
26. 3. SÓLSTAFIR, Praha – Palác Akropolis

 

Coornelus

SEE YOU IN HELL (Česko) – „Život ve strachu“
Punk, hardcore / Insane Society Records
A je to tady! Jedna z nejočekávanějších desek na tuzemské hardcore/punkové scéně se konečně vyklube na svět. Brněnští zasloužilí umělci SEE YOU IN HELL vydají po sedmi letech svoji další řadovku, která bude sledovaná z mnoha úhlů pohledu. Kvůli nešťastné události se skupina změnila po personální stránce a je otázkou, jak se to promítne do hudební složky, zvlášť když kytarová sekce je zbrusu nová. Na jedno se ale můžeme spolehnout. Neustále se bude jednat o intenzivní muziku zbavenou veškerých kompromisů, podávanou se zápalem, pro tuhle kapelu tak vlastním.

HNUS UMÍRAJÍCÍ (Česko) – „s/t“
Black metal / MetalGate Records
Kapela okolo kytaristy Vojty s provokativním názvem HNUS UMÍRAJÍCÍ pochopitelně nemůže hrát nic jiného než black metal. Stejně jako předchozí skupiny tohoto kytaristy, i tato stále ještě relativně mladá parta se věnuje black metalu, z kterého jsou cítit vlivy starého a syrového metalu, stejně tak jako hardcoreový odér, který se v jejich produkci dá vystopovat. Nedílnou součástí bude pochopitelně i lyrika, která je vedená v hardcore/punkových tendencích. Debutové album vychází u MetalGate a přináší šest skladeb, které si kapela nahrála čistě svépomocí ve svých domovských podmínkách.

Tipy na koncerty:
22. 3. FORGOTTEN SILENCE, Plzeň
30. 3. CRIPPLED BLACK PHOENIX, Praha
30. 3. GOSPEL OF THE FUTURE, TUMMO, KOVADLINA, Brno

 

Opat

SINMARA (Island) - "Hvísl stjarnanna"
Black metal, Ván Records
V black metalových kruzích je druhá dlouhohrající deska islandských SINMARA velmi očekávaná. Není divu, neboť debutem "Aphotic Womb" se kapela ihned zařadila na piedestal tamní scény. Vracím se k němu velmi často, na rozdíl od následných neřadových počinů, jako bylo splitko s MISTHYRMING, nebo EP "Within the Weaves of Infinity". Podle mě na nich SINMARA úplně nedokázala na skvostný první počin navázat. Osobně i podle vypuštěných ukázek "Mephitic Haze" a "Crimson Stars" očekávám, že to budu mít s novými SINMARA podobně jako se stále čerstvými SVARTIDAUĐI - deska mě bude bavit, asi i hodně, ale na debut mít nebude. Ale třeba mě "Hvísl stjarnanna" naprosto dostane, kdo ví. Pro úplnost se sluší zmínit, že se na ní podílel Sigurgeir Lúðvíksson, mimo jiné koncertní basák vynikajících ALMYRKVI. "Hvísl stjarnanna" vyjde 8. března u německých Ván Records.

VLTIMAS (Portugalsko/USA/Kanada) - "Something Wicked Marches In"
Black/death metal, Season of Mist
Pod novým jménem se spojili tři velikáni metalové scény. Kytaru do svých rukou vzal Rune Eriksen, známý zejména pod přízviskem Blasphemer. Samozřejmě jde o bývalého kytaristu MAYHEM, AVA INFERI či NADER SADEK a stávajícího člena black/thrashových AURA NOIR. O vokál a basu se stará bývalý lídr MORBID ANGEL David Vincent. Za bicí usedl Florent Mounier (CRYPTOPSY, ex- NADER SADEK). Tento all-star team vypustí 29. března přes Season of Mist debut, z něhož již zveřejnil tři ukázky. A zní to velmi dobře. Docela přímočará záležitost s charakteristickým Blasphemerovým rukopisem. Zvukově možná příliš strojové, hudebně ale vydařené. Navíc i pro Vincentův vokál mám slabost. Posuďte sami: "Praevalidus", "Total Destroy!", "Diabolus est Sanguis", "Monolilith".

BERGRAVEN (Švédsko) - "Det framlidna minnet"
Black metal, Nordvis Produktion
Upřímně jsem ani netušil, že BERGRAVEN jsou ještě aktivní. No, také v poslední době příliš nebyli - předchozí album "Till makabert väsen" vyšlo deset let zpět. Tehdy ještě BERGRAVEN působili jako projekt Pära Stilleho, který si na nahrávání zval hosty. Novinku už ale kapela tvořila jako trio, mimochodem všichni členové působí také v black metalových STILLA, kteří loni vydali příjemnou desku "Synviljor". Nejsem žádný velký znalec tvorby BERGRAVEN, ale deska "Dödsvisioner" mě bavila hodně, a to i po letech, takže jsem dost zvědavý na nový materiál. BERGRAVEN se (alespoň v minulosti) pyšnili depresivnější atmosférou, ale nepředstavujte si takovou blbost, jako jsou třeba PSYCHONAUT 4, haha. Možná by spíše než depresivní přiléhalo BERGRAVEN slovo melancholický, jak vyplývá i z vypuštěné ukázky "Minnets Melankoli". Album vyjde 8. března u Nordvis Produktion na CD i LP.

THE STONE (Srbsko) - "Kruna praha" (EP)
Black metal, Mizantropeon Records
Asi nejznámější metalové jméno srbské scény se po dvou letech vytasí s alespoň krátkometrážním materiálem v podobě dvouskladbového EP. Po dlouhých letech THE STONE opustil vokalista a vynikající frontman Nefas, na stálo se tak zapojil Glad, který se již dříve na některých deskách podílel a také s THE STONE odjel pěknou řádku koncertů. Kozeljnikův charakteristický rukopis ale i podle titulní skladby zůstává zachován, takže je na co se těšit a doufejme, že EP je předzvěstí brzkého vydání další plnohodnotné studiovky. "Kruna praha" (ne, nemá to nic společného s naším hlavním městem) vyjde 15. března, THE STONE si jej vydají sami pod hlavičkou Mizantropeon Records.

EGGS OF GOMORRH (Švýcarsko) - "Outpregnate" (EP)
Black/death metal, Krucyator Productions
Na závěr jedna prasárnička ze Švýcarska. EGGS OF GOMORRH ujíždí na vlně zasyfleného black/death metalu, obhroublého jak hudebně, tak zvukově. Potenciál prokázali už před rokem a půl v pražské Nové Chmelnici, kde supportovali věhlasným SVARTIDAUĐI a BÖLZER. Doplatili tehdy na sound, ale i tak bylo slyšet, že ten hnus v sobě mají. A z ukázky "Prayeggrh" je to více než znatelné. Pokud máte rádi bordel, přeci jen ale čitelnější a snesitelnější než v případě kanadských war metalů, haha, tak si dejte. Šestiskladbové EP "Outpregnate", na němž nechybí cover francouzských velikánů ARKHON INFAUSTUS, vyjde 18. března.

Tipy na koncerty:
2. 3. CHIMERA BLACK NIGHT vol. II - Praha, Nová Chmelnice
3. 3. GAAHLS WYRD, TRIBULATION ad. - Praha, Nová Chmelnice
27. 3. ACHERONTAS, INFERNO, DJEVELKULT - Praha, Nová Chmelnice
29. 3. DESERTED FEAR, CARNATION, HIEROPHANT - Praha, Underdogs'


Zveřejněno: 01. 03. 2019
Přečteno:
3500 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář