Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

16. 2. 2019, Praha - Modrá Vopice

V mém nabitém programu se našlo malinkaté místečku i pro koncert. Počasí se umoudřilo a tak mi při cestě do stověžatého města všechno hrálo do karet. V raritním dřevěném klubu Modrá Vopice se konala thrashmetalová akce Unholy Attack vol. X, pořádaná domácí bandou KAAR. Na místo konání jme s přáteli dorazili kolem čtvrt na sedm a netrpělivě jsme očekávali nástup jediné zahraniční kapely.
    
Kolem sedmé začali hrát GUZZLE BOOZE z Báňské Bytřice. Svížná speedmetalová jízda musela potěšit nejednoho vyznavače staré školy, přesto mi sem tam vadily některé drobnosti. Při kytarových sólech mi bicí přišly jako rušivý element. Na můj vkus tam bylo moc kopáku a talířů, které zvukově roztříštily jednu z nejsilnějších stránek slovenské bandy a ani zpěv mi nepřišel ideální; klubový koncert si žádá, aby se zpěvák do toho nebál více opřít. Setík byl postavený na skladbách z debutového EP "Maniacs", které pánové při této příležitosti pokřtili. Za kmotry si zvolili MURDER INC., respektive pouze 3/4 z nich, protože baskytarista Ben se na cestě do Vopice nečekaně zdržel (popřál všechno nejlepší během svého hracího času). Skvělí slovenští instrumentalisté ale nakonec předčili má očekávání, ba co víc, při coveru "Holy Wars" od MEGADETH mě doslova posadili na zadek.
    
Jakmile na podiu začali úřadovat dravci z Berouna, jako by mi po zátylku přejela nějaká ledová ruka. MURDER INC. opět dostáli své pověsti. Mrtvolný sound s kytarovými riffy zařezávajícími se hluboko do syrového masa nemohl nikoho nechat v klidu, proto se objevil první circle pit večera a při hitovce "Arcifuck" to byl celkem blázinec. (úsměv) Je těžké něco vyzdvihnout, jelikož kluci v poslední době slýchávají chválu ze všech stran – oprávněně! Tentokrát jsem si užil velkou studii vokálů. Petr výborně střídal výšky s hloubkami, ve kterých mu dopomáhal Ben. Bonusem byl můj oblíbený "Rituál" z EP "Povolení zabíjet". To jsou přesně ty chvíle, kdy si člověk přeje zastavit čas. Koncertní zážitek, jenž je zároveň vynikající pozvánkou na Underground Thrash IV. 6. dubna v Berouně.
    
Jestli předešlé vystoupení bylo spíše černota, tak v dalším kytarové melodie tvořilo rozlité víno. To neznamená, že by KAAŘI, po vzoru některých punkových kapel, hráli chaoticky na rozladěné nástroje. Právě naopak. Ten večer měli možná nejostřejší zvuk a nejsrozumitelnější zpěvy. Bicí šlapaly jako hodinky, kytaristé poctivě pilovali struny a štvaná zvěř pod podiem si mohla zařádit v oku uragánu. Baví mě sledovat kapelní progres, proto bylo příjemným zjištěním, že na konci září pojedou KAAR do Davosu nahrávat materiál na splitko s MURDER INC. (ti zamíří do jihočeského studia Hellsound).
    
Za poslední čtyři roky jsem neslyšel na koncertě nikoho tak často jako právě LAHAR. A skoro to vypadá, že nějakým kouzlem vždy začarují obecenstvo, které je jako smyslů zbavené. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Písecká láva zaplavila celý klub a čerpala z řádících maniaků energii, jíž přetavila do svého specifického vystoupení. Když člověk slyší hitovky typu "Neviditelná fronta", má chuť poslouchat hudbu celým tělem. Symbióza mezi kapelou a fanoušky je těžko uvěřitelná. Do koncertního setu se úspěšně zařadily ochutnávky z nového materiálu. Pokud mě paměť nešálí, jedna z nich se jmenuje "Už mě to nebaví". Závěr byl okořeněn coverem "Total Desaster" od DESTRUCTION. Hezky se využilo, že ho měli nacvičený pro Žakynovu narozeninovou oslavu.
    
Před poslední bandou BEAST WITHIN THE SOUND začali návštěvníci Vopici pomalu vylidňovat a ani já jsem moc neposlouchal (měl jsem je pouze jako kulisu). Snadno jsem se nechal zatáhnout do rozhovoru, ale já už jiný nebudu. Trochu mě to s odstupem času, po zpětném poslechu EP "and Vice Versa", mrzelo. Nepovažuji se za nějakého velkého vyznavače HC, ale styl á la PRO-PAIN řízlý thrashovými prvky mě baví. Tak příště...
    
Dalo by se říci, že šlo o ideálně strávený večer. Spousta známých, kamarádů, domácí thrashová špička, která se s tím moc nemazala, dobré pivo a zábava. Ale o tom tenhle styl je – cítit se naživu a svobodný. Z Prahy jsem si domů odvezl kromě blaženého pocitu i modřinu na boku, rameni a placku KAAR, díky Koudy.

Skalíkova galerie


Zveřejněno: 25. 02. 2019
Přečteno:
3939 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 02. 2019 07:38 napsal/a Bhut
plakát
Já jen doplním pro úplnost (kdyby to někoho zajímalo), že dívka z plakátu má umělecké jméno Leanne Crow.