Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD 2018, Support Underground / death metal / Slovensko

STABBED vznikol na jeseň 2016 s pôvodným zámerom spraviť nejakú „srandakapelu“, ale zanedlho sme si uvedomili, že to nebude ono, a radšej tomu dáme taký serióznejší smer, kde môžeme využiť věci, ktoré sa nám do OBLITERATE nehodia, či už hudobne, alebo obsahovo. Od začiatku nám bolo jasné, že chceme robiť priamočiarejšiu, avšak nie primitívnu hudbu, ktorá sa bude motať skôr tým oldschoolovejším smerom, a to hlavne námetmi.

Tak se v krátkosti charakterizují STABBED, nová (vedlejší) kapela muzikantů z OBLITERATE, která se na konci roku 2018 přihlásila s debutem u tuzemského přičinlivého vydavatelství. Koník si na Slovensku vybírá stále častěji a už dávno neplatí, že jen v thrashové sféře. STABBED, jak sami výše uvádí, přísahají na old school death metal, ale není to úplná prašivina koketující s punkem, naopak záležitost ctící ducha původního nekomplikovaného a zatěžkaného kovu smrti.

A smrtí taky začínají, „Butcher of Rostov“ je označen jako intro, ale není textu prostý, zaznívá v něm ruština a nejspíš jde o slova Andreje Čikatila, který byl označován jako řezník z Rostova; tento neblaze proslulý sériový vrah a kanibal se stal námětem metalových nahrávek nejednou (našinci BASTARDS TERRITORY po něm dokonce pojmenovali celé album), ale to je vcelku vedlejší. Do ruských slov se postupně vkrádají ponuré riffy předznamenávající následující dění. „Mountain of madness“ začíná pěkně zostra, do valivého death metalu Matúš řve hlubokým hlasem, ale nejen jím, vokál je vcelku pestrý, dobře nafrázovaný a muziku osvěžuje silná devastující pasáž. Až než se člověk naděje, je konec.

Songy jsou krátké, většinou trvají kolem dvou minut, pouze dva se pohybují kolem minut tří. A ve finále je to ku prospěchu věci. Žádné zbytečné natahování a omílání jednoho motivu, rychle kupředu a finito. I když s tou rychlostí to nemyslím směrem k rychlosti muziky – ta se většinou nese ve středních tempech, ale i tak disponuje poměrně silným hitovým potenciálem – pánové do hrubozrnných písní šikovně vkládají melodické pasáže, u kterých si posluchač pokývá hlávkou a možná i zanotuje některé chytlavé refrény. Ke zpěvu ještě jedna poznámka – o ten sólový se starají dva členové kapely, vedle zpěváka na plný úvazek Marka ještě bubeník Matúš, který nazpíval tři skladby. Na první poslech si toho asi nikdo nevšimne, ale když se zaposlouchám, registruji určitý rozdíl – Marek většinou používá hodně hluboké polohy, Matúš má projev pestřejší, místy možná i upravený nějakým „udělátkem“ („In the shadows“).

Z deathmetalového ranku se lehce vymyká v grindovém rytmu odsýpající „245 Trioxin(e)“ (v bookletu jsou dvě verze názvu) a naopak hodně těžká a ponurá „In the woods“, ve které vokály přispěl předák DOOMAS Peter Beťko, v jehož studiu se nahrávaly bicí a proběhl mix a mastering. Zvuk je silný, zahuštěný, k dané muzice ideálně pasující (náběry kytar a vokálů proběhly ve fork in the eye studiu).

Obecně lze říci, že jde o standardní lehce nadprůměrné deathmetalové řemeslo, které potěší hlavně fanoušky tradičních forem žánru a příznivce tíživé atmosféry, kterou STABBED budují zejména v pomalejších či ve středních tempech vedených valivých skladbách – „In The Shadows“ se dá bez uzardění označit za vcelku povedené dílko.

Co se ale vůbec nepovedlo, je obal. Připadám si jak před třiceti roky… o grafice se v podstatě mluvit nedá, protože žádná není. Texty bílé na černém, sem tam nějaký typografický přešlap, některé názvy skladeb se všemi velkými začátečními písmeny, další ne, text ke skladbě „Mountain of madness“ je chybně zařazený i k „Brains“ (takže k „Brains“ slova chybí), na informační stránce omylem dvakrát kytarista/zpěvák Ivin… old school je hezká věc, ale má své meze… jak tohle někdo mohl pustit do světa?

Seznam skladeb:

  1. Butcher of Rostov
  2. Mountain of madness
  3. Brains
  4. Cellar Story
  5. Dear Maggots
  6. In the shadows
  7. 245 Trioxine
  8. In the woods
  9. Stranger in the mirror
  10. Put down the axe
  11. Voices in your head
  12. Alive

Čas: 20:37

Sestava:

  • Ivan Ivin Babilonský – el. & ac. guitars, back vocals
  • Ján Stu Ragančík – bass guitar
  • Matúš Špak – drums, vocals
  • Marek Kaščak – vocals
  • quest vocals on „In the Woods“ – Peter Beťko

Bandzone
Facebook
Bandcamp

www.supug.cz

 


Zveřejněno: 16. 03. 2019
Přečteno:
3528 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 03. 2019 09:24 napsal/a Koník (Support Underground)
Stabbed
Uf, tak tady si musím posypat hlavu popelem. Samotné provedení a celkové vyznění grafiky nikdy neřeším. To nechávám výhradně na vkusu kapely, aby to měla podle sebe. Mám jen zásadu, kdyby grafika obsahovala třeba nějaké sporné symboly apod., tak bych zasáhnul, ale jinak nechávám kapelám volnou ruku. Černé pozadí a bílý text je dle mého názoru záležitosti vkusu. Někomu to může vadit, ale X dalších to absolutně řešit nebude. Ale ty přehmaty v rozložení textu jsou strašidelné. Jsem šokovaný, že jsem to pustil do tiskárny a velmi se za to omlouvám.