Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

11. 2. 2019, Praha - Modrá Vopice

Samozřejmě bude ještě pro letošní rok potvrzených mnoho koncertů, které budou stát za návštěvu a budu se na ně velmi těšit. Oznámení, že do Prahy v únoru přijedou ASCENSION a s nimi VENENUM a NECROS CHRISTOS, však zrychlilo můj tep. Ještě nemáme venku žebříček zahraničních nahrávek loňského roku, ale nijak se netajím tím, že "Under Ether" od prvních jmenovaných mě dostalo nejvíc. A to s markantním náskokem před ostatními, byť vynikajícími deskami. Vidina, že si skladby nejen z tohoto alba brzy užiju naživo, navíc v mé oblíbené pražské Modré Vopici, k čemuž ASCENSION budou sekundovat další dvě vysoce kvalitní bandy, jednoduše předurčila nezapomenutelný zážitek. Navíc jsem dosud ani jednu živě neviděl, takže další důvod k těšení a očekávání.

VENENUM oslavili loni deset let existence, za tu dobu toho ale příliš, alespoň studiově, nestihli. V roce 2011 vydali eponymní EP, které zaujalo velice. Tehdy toho potemnělého death metalu na scéně zas tolik nebylo, téměř půlhodinová nahrávka se těšila vysoké kvalitě, ne náhodou ji hned vydal zajímavý label Sepulchral Voice Records ze Zwickau. Taková "Sacrosanct Transcendence" perfektně funguje i s mnohaletým odstupem. Předloni se VENENUM konečně vytasili s dlouhohrající deskou "Trance of Death", která překvapila jistým odstupem od původního vyznění směrem k výraznějšímu ovlivnění starodávnými formacemi na pomezí rocku a metalu. Přiznám se, že mě studiovka trochu zklamala, respektive očekávání po EP bylo možná až přehnané, a tak jsem se k ní až tolik nevracel.

Naživo v Praze, kde odehráli z "Trance of Death" většinu skladeb, k nimž zařadili i nějaký ten song z EP, fungovalo vše výborně, a koncert mě přinutil se k možná předčasně odložené nahrávce vrátit. Na první kapelu byl sound tedy hodně nabroušený, vepředu zabíjel až moc, přesto neubral na srozumitelnosti všech nástrojů. Na mnohačetná sóla si kytarista ještě zvuk přisadil, takže pak trochu přebíjel vše okolo, ale to byla jen nepatrná vada na kráse. Death metalové rubanice střídaly umírněnější, rockovější pasáže, show byla variabilní, VENENUM po celých 40 minut bavili. Vizuální zážitek umocnila neprostupná mlha, skrze kterou byly viditelné pouze siluety muzikantů. Výborný start večera.

To hlavní pro mne následovalo. Své sympatie k ASCENSION, zejména pak k novince, ale i ke starším deskám, jsem vyjádřil výše. Většinou bývám před koncerty trochu skeptický, zda se skutečně po všech stránkách zadaří, tentokrát mě ale podobné myšlenky minuly. I kdybych nějaké takové měl, s prvními tóny "Ever Staring Eyes" po intru "Garmonbozia" by okamžitě táhly z hlavy jak namydlenej blesk. Z pódia se totiž linul tak čistý zvuk, že jsem si přišel jak při poslechu studiovky, jen byl ten zážitek ještě intenzivnější. Absolutní extáze od první minuty. V nasypaných pasážích věcí z debutu "Consolamentum" ("Fire and Faith", "Grant me Light" či závěrečná titulní věc) se možná dalo trochu ztrácet, ale jinak nemohu nic vytknout. Skvěle samozřejmě působily skladby z "Under Ether", naprosto profesionálně odehrané, veškerá sóla přesná, no prostě těžko cokoli kritizovat. Což platí i pro opus "Mortui Mundi", který jako jediný zastupoval druhou desku "The Dead of the World". Vokál byl trochu zastřený a možná se lehce ztrácel pod nástrojovou vozbou, pro mě jakožto někoho, kdo má rád hlas zapuštěný do intstrumentální sekce, to bylo vlastně naprosto ideální. Navíc Arioch nezanedbal ani vizuální složku, zejména díky červenému reflektoru před sebou vypadal skutečně zlověstně. Užíval jsem si každou notu, každý úsek ASCENSION, byl jsem v naprostém transu. Jen těžko bude letos tuto show něco překonávat.

Po takovém transcendentálním zážitku je pochopitelné, že to NECROS CHRISTOS neměli vůbec jednoduché. A přestože mě i poslední, rozporuplně přijatá deska „Domedon Doxomedon“ i přes téměř dvouhodinovou délku docela baví, trvalo mi strašně dlouho, než jsem se do show těchto death/doom/blackařů dostal. Formálně bylo vše v pořádku – mlhu tentokrát nahradila spíše civilnější podoba, vlastně na mě Němci působili až překvapivě old schoolově. Zvuk se udržel na velmi vysoké úrovni. Zahrané to bylo také naprosto profesionálně. Jen prostě té přidané hodnoty, kterou v sobě nesli ASCENSION, jsem se u NECROS CHRISTOS nedočkal. Nedovolím si vlastně cokoli kritizovat, protože skutečně bylo vše v pořádku, frontman Mors Dalos Ra navíc celou show táhl s notnou dávkou charismatu, i setlist mi vyhovoval. Ale asi bych potřeboval po ASCENSION dvouhodinovou pauzu, abych NECROS CHRISTOS docenil. Přesto – velmi dobré vystoupení.

Velké díky Obscure Promotion za to, že do Prahy turné Three Altars Burning dovezli. I přesto, že se akce konala v pondělí, tuto sestavu dorazilo zcenit řádné množství fanatiků. Kromě perfektních zážitků jsem si odvezl také dva vinyly ASCENSION, u kterých mě příjemně překvapila také cena – 380 korun za kus, to je skutečně lidovka s ohledem na jejich provedení. Na tenhle večer budu vzpomínat. Díky!

Fotky: Ignor


Zveřejněno: 14. 02. 2019
Přečteno:
3612 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář