Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

CD/LP 2018, Czar Of Bullets / post hardcore, metal / Švýcarsko

Letí to, letí. Budou tomu čtyři roky, co jsem recenzoval poslední nahrávku od UNHOLD. Jejich deska mi tenkrát sedla. Srozumitelná forma post hardcore nebo post metalu, což je tak nějak ve své podstatě fuk, byla přetavená v příjemné skladby, které neoplývaly kdovíjakou originalitou, ale na druhou stranu měly šmrnc, nápady a tzv. klouzaly samy do uší. Odkaz klasik NEUROSIS, CULT OF LUNA a třeba KYLESY byl citelný, ale do jisté míry vítaný. S novinkou se nic zásadního nemění a tak povzdechy nad tím, že přece jen od vrcholných let zmiňovaných kapel uplynula dost dlouhá doba a nějaký ten vývoj by to možná sneslo, mohly nahradit protiargumenty v podobě silných skladeb.

Problém je, že takové pecky, jaké sázeli tito švýcarští sympaťáci v minulosti, na „Here Is The Blood“ prostě nenacházím. Rukopis kapely přitom zůstal nezměněný. To jest převážně pomalejší tempo, délky skladeb snesitelné (sebevědomé umístění nejdelšího osmiminutového songu hned na začátek se cení), střídající se neurvalý mužský řev s ženským faktorem v podobě vokálu Miriam Wolf, která sice nekope první ligu, ale její přínos je pro kapelu zásadní a její zpěv a z něho vyplývající jisté nedostatky pasují do tohohle žánru vlastně úplně ideálně. Tady problém nevězí a kdybych se mohl za něco přimlouvat, ten drsňácký řev bych vokálem Miriam nahradil úplně. Na druhou stranu je ale pravda, že oproti minulé desce dostala Miriam zase o něco víc prostoru a tak se asi na tomhle přerodu postupně pracuje.

I když jsem naznačil, že mi čtyři roky staré album „Towering“ šmakovalo víc, a těžko říct nakolik to je dobou. Při detailnějším poslechu, a i díky jisté náklonnosti k UNHOLD, kdy jsem „Here Is The Blood“ věnoval dost času, což by se asi jiným podobně znějícím kapelám nedostávalo, jsem začal objevovat vydařené momenty. Ona už úvodní věc „Attaining The Light“ svou nevtíravě postupně budující atmosférou dokáže po čase zaujmout. Přes svoje down tempo skladba zraje a můžou za to i vhodně, leč velmi decentně, zapracované synťáky, které opečovává opět Miriam. Jak zásadní přínos této dámy pro UNHOLD.

Přes nátlakovější skladby, jakou je třeba hned titulní záležitost, má „Here Is The Blood“ charakter pohodového alba, které má největší sílu právě v tom, jak příjemně plyne. Ztělesňuje to především čtvrtá „Curse Of The Dime“, která svým naléhavým úvodem patří k top momentům alba. I přes hardcoreový řev je silnou atmosférickou věcí šestá „Pale“, kde by jeden řekl, že už podobné kytarové vlny nemůžou po tolikáté fungovat a ono při tom jo.

Při zpětné rekapitulaci nemůžu označit „Here Is The Blood“ za slabé, nebo vyloženě průměrné album. V té záplavě podobně znějících kapel sice nijak extra UNHOLD nevybočují, ale jejich pohled v sobě nese jisté stopy vlastní invence, byť to na vrcholné představitele žánru nestačí. Každopádně já k téhle kapele mám jisté sympatie a UNHOLD držím stále na mušce.

Seznam skladeb:

  1. Attaining The Light
  2. Convoy
  3. Deeper In
  4. Curse Of The Dime
  5. Hunter
  6. Pale
  7. Altar
  8. The Chronic Return

Čas: 48:24

Sestava:

  • Thomas Tschuor - kytara, zpěv
  • Miriam Wolf - piano, samply, zpěv
  • Leo Matkovic - basa
  • Daniel Fischer - bicí
  • Philipp Thöni - kytara, zpěv

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 16. 02. 2019
Přečteno:
3548 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář