Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

S Patrikem Daffym Nejedlým nejen o novém albu, ale i o časech minulých.

ROBOTIZED je nový pojem na naší scéně, ale jeho kořeny sahají do daleké minulosti. Můžeš na úvod trochu zavzpomínat na časy, kdy jste začínali?

Musím se vrátit v čase až do roku 1994, kdy vznikla kapela ještě pod názvem SCAPEGOAT. Původní sestava byla ve složení Roman Křenek – basa, Petr Staněk – kytara, zpěvy a Patrik „Daffy“ Nejedlý – bicí. V období let 1994 až 1998 jsme natočili čtyři dema a pak jsme kapelu uložili k ledu, poněvadž Petr odešel do SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. a my s Romanem jsme založili GRACE. V roce 2008 se nám ale trochu zastesklo po SCAPEGOAT a tak jsme si s Petrem natočili pro připomenutí dva songy a ty dali na net. V roce 2017 jsme si na SCAPEGOAT vzpomněli opět a jelikož jsme cítili potřebu vzpomenout na tuto kapelu ve větším měřítku, rozhodli jsme se natočit plnohodnotné CD mapující naší éru. Ve světě ale už existuje hodně kapel se stejným názvem a tak jsme se rozhodli pro změnu jména na ROBOTIZED, což nám přišlo originální a víc to i vystihuje naši tvorbu. Novou aktuální sestavu pod logem ROBOTIZED už tvoří jen Patrik „Daffy“ Nejedlý – bicí a Petr Staněk – basa, kytara, zpěv, samply. Co se týká aktivního hraní, Roman a já jsme teď v takovém metalovém důchodu, Petr aktivně hraje v kapele LIVEEVIL.

S ROBOTIZED nějaké živé hraní plánujete, nebo jde o čistě studiový projekt? Koncerty jste v minulosti hráli, jaké na ně máš vzpomínky?

Koncerty jsme si užívali v období, kdy jsme se jmenovali ještě SCAPEGOAT, tudíž ve zmíněných letech 1994 až 1998. Je to už tak dávno, že už nám to připadá, že se to ani nestalo. Nějaké vzpomínky bych v paměti vydoloval, ale to bych musel opravdu hodně dolovat… (úsměv)
Co se týká živého hraní v současnosti, CD bylo a je určeno čistě k poslechu v klidu domácností, tudíž koncerty k propagaci této nahrávky neplánujeme.

Na albu „Timehookers Scumjob“ jsou jak staré skladby? Sáhli jste do archivu a původní songy zmodernizovali, nebo jde o novinkový materiál?

CD obsahuje osm zbrusu nových songů, které Petr složil u sebe doma v Norsku ve svém studiu a následně mi je zaslal ke konzultaci, já do nich vymyslel bicí a zpětně jsme pak vše ve studiích zrealizovali. Jako bonus jsme značně předělali ty dva songy, které jsme natočili v roce 2008. Jde o skladby „Coming“ a „Acute.“

Abych pravdu řekl, od SCAPEGOAT jsem v minulosti nejspíš neslyšel ani notu, nebo si to už nepamatuji. (úsměv) Ale žiji v tom, že to nebyl industrial metal, ale death metal. Čím to, že jste se posunuli k modernímu metalu? V tomhle ranku vás baví jaké kapely?

V letech 1994 až 1998 jsme natočili tyto dema: „Sacrifice Of Madman“, „Jambo,mzee…“, „The Cult“ a „In Cool Blood“. Stylově se opravdu pohybovaly v deathmetalových vodách, ale ten styl nebyl ten klasický death metal, co v těch letech letěl, ale trošku jsme ho okořenili industriálností, hlavně co se rytmické sekce týče. To, že současná nahrávka inklinuje k modernímu metalu, je způsobeno tím, že už před těmi deseti lety jsme s touto myšlenkou koketovali, ale v té době k realizaci nedošlo, tak proto k ní dochází až nyní.
Vzorů máme spoustu. Od deathmetalových kapel až třeba po vážnou hudbu. (úsměv) Ale jeden z největších vlivů na nás měly takové veličiny jako FEAR FACTORY či PAIN.

Nepřijde ti, že doba, kdy byly tyhle party na vrcholu popularity, už je dávno pryč? Že doba industrial metalu nepřeje, že se fanoušci spíše vrací ke kořenům metalových subžánrů? Jaké muzice dáváš v současnosti přednost jako posluchač?

Já vývoj těchto dvou kapel sleduju, a myslím si, že své poslední slovo ještě neřekly. (úsměv) Ale máš pravdu. Na vrchol se teď drápou jiné styly, ale to tak vždycky bylo, že jsou období, kdy je na vrcholu pokaždé jiný styl.
Já jsem věrný fanoušek toho klasického death metalu a proto mi teď v přehrávači hrají poslední alba takových veličin jako DEICIDE, KATAKLYSM, SUFFOCATION, MONSTROSITY, BLOODBATH, DYING FETUS, KRISIUN, MALEVOLENT CREATION, MORBID ANGEL nebo THE BLACK DAHLIA MURDER.

Jeden z vás žije tady, druhý v zahraničí – jak obtížné bylo nahrávání a jak dlouho probíhalo? Vyprodukovali jste zvuk, jaký jste si představovali?

Natáčení probíhalo asi rok a půl průběžně ve studiu Abbadon ve Velkém Týnci u Olomouce a v Petrově domácím studiu v Norsku. Spokojenost je maximální, poněvadž materiál zní přesně tak, jak jsme chtěli, aby zněl. Dokonce překonal i naše představy. (úsměv)

Texty máte v angličtině, což k produkovanému žánru asi pasuje nejlépe. Nebo jste přemýšleli o češtině?

Texty jsou v angličtině. Důvod je jasný. Chceme CD propagovat celosvětově a to by v českém jazyce nemuseli v zahraničí pochopit. (úsměv) Autorem všech textů je Petr Staněk. Kdo by o ně měl zájem, rádi je fanouškům dodáme. (úsměv)

Pod vydáním je podepsané vydavatelství Hoggrom Music. Co je to za firmu a jak jste se k ní dostali? Jaký náklad CD se realizoval a máte už představy o prodejích?

Již před natáčením CD bylo jasno, že CD vyjde u Petrovo vydavatelství Hoggorm Music, tudíž práci s hledáním vydavatele jsme mohli odložit na vedlejší kolej. (úsměv) Jelikož CD vyšlo v listopadu 2018, prodej se teprve rozjíždí. CD vyšlo v limitované edici 200 ks a cena je 300 Kč.

Obal máte stylový, k produkované hudbě postavy polorobotů sedí. Kdo se o obal postaral a obecně kdo vám dělá grafiku, web?

Logo a návrh obalu jsou Petrův nápad. Realizaci obalu provedl Martin Ferko. Jelikož jsme chtěli, aby obal CD vypadal opravdu profesionálně, dali jsme si na jeho realizaci hodně záležet.
Vlastní webové stránky nemáme. Využíváme služeb Bandzone a hlavně profilu na Facebooku.

Všiml jsem si, že jste nahrávku umístili i na YouTube. Berete to jako dobrý propagační institut, který může vašemu projektu jen prospět? Kdyby se na základě poslechu na webu o vaši muziku zvedl zájem, dodělali byste fyzická céda, nebo je těch výše uvedených 200 kusů limitka a kdo zaváhá, bude mít smůlu?

Původně jsme zamýšleli, že vydáme jen ta fyzická CD právě v této limitované edici a internet využijeme jen jako propagační kanál, kde o této skutečnosti budeme informovat. Pak jsme si ale uvědomili, že prodej klasických CD je dnes hodně omezen, tak jsme názor přehodnotili a celé CD jsme dali i na YouTube. A nejen tam. Využili jsme služeb prodejců hudby na netu a tak můžete CD v digi podobě zakoupit na asi deseti webech od Spotify přes CDBaby až třeba po Amazon.
A co se týká těch 200 ks CD. Přesně tak. Kdo zaváhá, bude mít smůlu. Dolis probíhat nebude.

Jak uvádíš výše, s koncerty se nepočítá…  Propagace bude muset stačit přes zmíněné sítě, možná nějaké rozhovory...

Jelikož CD vychází u zmíněného norského vydavatelství, bude propagace probíhat celosvětově. Ta propagace bude ale jen na vydané CD, poněvadž už před natočením tohoto CD bylo rozhodnuto, že na živo náš materiál propagovat nebudeme. Důvodů je víc. Ten hlavní je časový a také proto, že já bydlím v Česku a Petr v Norsku, tudíž by to bylo velice těžce realizovatelné.

Máte s ROBOTIZED nějaké další plány, nebo šlo o jednorázový projekt?

CD bylo natočeno jako vzpomínka, tudíž jediný cíl je, aby o něj fanoušci projevili zájem a při poslechu byli spokojeni stejně jako my. K CD se pokusíme natočit jeden (maximálně dva videoklipy) a následně celou tuto kapitolu uzavřeme. Pokud by ale někdy v budoucnu byla možnost a hlavně zájem, nebráníme se navštívit třeba studio ještě jednou a nějaký materiál si zase jen tak jako vzpomínku natočit. (úsměv)

RECENZE

Facebook
Bandzone

http://hoggormmusic.no


Zveřejněno: 17. 02. 2019
Přečteno:
3526 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář