Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

S Markem Opatrným alias Opatem nejen o novém albu „Womb of Worms“.

MALLEPHYR se během relativně krátké doby prokousali mezi tuzemskou elitu. Loňské album se jim povedlo podobně jako debut, ohlasy na primárně v Rusku vydané album jsou vesměs velice pochvalné, kapela navíc hojně koncertuje, takže témat k rozhovoru se našlo dost.

Ahoj Marku. „Womb of Worms“ je venku čtvrt roku, ale nahrané je samozřejmě ještě mnohem delší dobu. Takže už máš od materiálu určitý odstup. Jak se teď na nahrávku díváš? Nacházíš věci, které ti vadí, nebo jsi spokojený a žádné větší výhrady nemáš?

Ahoj. Samozřejmě se s odstupem vždy objeví věci, které bych udělal jinak, ale musím říci, že jsem s „Womb of Worms“ stále i po čase dost spokojený. Mám pocit, že se poprvé skutečně podařilo to, co jsem chtěl vyjádřit, na nahrávku přenést. Takže drobné úpravy bych možná zamýšlel, ale vcelku jsem spokojen. Hlavně je ta deska určitým záznamem doby, kdy vznikala, takhle prostě měla v danou chvíli znít.

Skladatelské postupy se liší skladbu od skladby, počítám, že jsi chtěl mít album pestré tempově i výrazově a myslím, že jsi v tomhle směru zašel dál než minule. Byť zní hudba moderně, nevynechal jsi ani nějaké oldschoolové party… koření? Aby to pořád neznělo zle a temně?

Na to ti asi napíšu to samé, co jsem ti jistě psal před dvěma lety – nějak zvlášť nad tím dopředu nepřemýšlím. Nechávám se při skládání vést vlastním nitrem, skladby vznikají přirozeně podle daného rozpoložení a nálady, a ač třeba dopředu mohu mít určitou představu, nakonec to může dopadnout úplně jinak. Ale samozřejmě bych obecně nechtěl, aby ty skladby byly jednotvárné, pořád o tom samém.

Výrazně jsi se posunul ve vokálech. Kdo si najde čas a poslechne album pozorně, objeví spoustu výrazů v hrubých polohách, ale i štěkot a dokonce civilní zpěv. Ohledně čistého zpěvu – váhal jsi, jestli jej použít? A měl někdo z kapely k takovému změkčení výhrady? (úsměv)

Je pravda, že jsem asi vůbec poprvé v životě spokojen s vokály, konečně jsem ze sebe ten hnus trochu dostal, hehe. Čistý zpěv jsem neváhal použít. Nerad bych ho dával do většího množství skladeb, spíše je takovým momentálním ozvláštněním, ale do klidnější pasáže „W.Y.I.D.“ mi od začátku pasoval. Možná byli kolegové v první chvíli překvapeni, ale výhrady neměli.

Řešil jsi dlouho, jaký zpěv/řev kde použít? Volíš barvu hlasu i s ohledem na slova, která interpretuješ, nebo spíš podle nálady muziky?

Neřešil, je to podobné jako s hudbou, prostě jak to v danou chvíli vyplyne. Proto vokál volím právě spíše podle nálady hudby, co se kam v danou chvíli hodí. Dalo by se ale říci, že platí i to, že je to s ohledem na slova, neboť i slova jsou psána na základě nálady dané skladby.

Texty… o čem tentokrát jsou? Minule jsi říkal, že textům přikládáš menší roli než hudbě a že se příště budeš věnovat zkázotvornému lidstvu. Splnil jsi slib? (úsměv)

Přikládám jim stále menší roli než hudbě a věnuji se zkázotvornému lidstvu, takže snad ano, hehe. Já se upřímně o textech nerad rozepisuji, raději nechávám prostor pro interpretaci. Řekněme, že jde o jakousi výpověď proti lidskému egoismu a lidské zaslepenosti vlastní existencí. Domnělá velikost a důležitost člověka je pouze mýtem, každý z nás je pouze nepatrné kolečko, které má na rychlost celého soukolí pramalý vliv.

Když se ještě vrátíme k debutu – splnil vaše očekávání? Prodal se během dvou let náklad čítající tisícovku kusů? Máte od firmy prodejní cifry a tušíte, zda CD putovalo i do nějakých exotických končin, případně z jaké největší dálky přišel nejpřekvapivější ohlas?

Jsem s debutem stále spokojen, znovu – je to odraz doby, takže tam sice je mnoho věcí, které bych v současnosti udělal jinak, ale prostě to tak tehdy bylo a nemá cenu se výrazněji zabývat tím, jak bych ho teď změnil. Náklad se jistě ještě neprodal, ale z naší strany se prodával celkem dobře, několikrát jsme doobjednávali kusy u Mad Lion Records, takže i v tomhle ohledu určitě spokojenost. Co já vím, putovalo CD například do jižní Ameriky či do Austrálie.

Koukal jsem na pár reakcí i recenzí novinky a všude samá chvála. Zdá se, že jste padli do oka jak fanouškům, tak kritikům. Čtete si, co se o vás kde napíše a třeba to i v kapele řešíte, jak ostatní vnímají vaši muziku? Dozvěděli jste v recenzích něco nového? (úsměv)

Zatím, máš pravdu, jsou reakce na „Womb of Worms“ vesměs kladné, což nás samozřejmě těší. A všechny recenze si čtu, zajímá mě, co o tom kdo napíše. Ale že bychom to nějak výrazněji řešili, to určitě ne. Dozvěděli jsme se v nich názory recenzentů, že bychom se dozvěděli něco nového o sobě, to asi ne, haha. Zajímají mě názory a nové pohledy na věc, ale i kdyby recenze kladné nebyly, desku bych jinak neudělal. (úsměv)

Ohlasy máte přívětivé i ke zvuku obou alb, která jste nahrávali v KSV studiu. Asi jste byli spokojeni už minule, když jste se Karlovi vrátili. Lišilo se nějak nahrávání novinky od předchozího? Změnilo se třeba vybavení studia, takže nahrávání bylo snazší?

S Karlem je perfektní spolupráce, při nahrávání panuje příjemná atmosféra, zároveň ale profesionalita, takže nebyl důvod se nevrátit. Jsem spokojený se zvukem jak debutu, tak novinky. Myslím, že u obou desek zvuk dobře koresponduje s náladou alba – u „Assailing the Holy“, které bylo docela přímočaré, je i zvuk docela čistý, zatímco „Womb of Worms“ je po obou stránkách větší humus. Nahrávání se lišilo spíš třeba z hlediska softwarového, jinak to byl poměrně podobný proces. Akorát jsme se při nahrávání bicích ožrali o dost víc než u debutu, hahaha.

Nepřemýšleli jste, že byste mix či mastering svěřili nějakému věhlasnému studiu za hranicemi?
 
Zatím ne, jsme spokojeni s Karlovou prací, navíc na tom můžeme takto dobře spolupracovat.

CD vyšlo nejspíš primárně v Rusku, podílelo se na tom ale i tuzemské vydavatelství Murderous. Jak si firmy dělily aktivity? CD se lisovala v Rusku, řekl bych… když vidím po obvodu hrací strany kotoučku grafiku, kterou Satanath používají.

To je otázka spíše pro labely. Lis proběhl v Rusku, ale jak si třeba firmy dělily náklady, to skutečně nevím. Jen vím, že mají oba labely k dispozici podobný počet alb. Mimochodem, ta grafika, kterou zmiňuješ, se mi hrozně líbí. (úsměv)

Po SOLFERNUS jste druhou českou kapelou, která se během relativně krátké doby Satanath upsala. Byli pro vás SOLFERNUS inspirací a oslovili jste primárně Satanath, nebo jste zkoušeli zaujmout i další labely? Proč jste vlastně nepokračovali ve spolupráci s Mad Lion z Polska, kde vyšel váš debut?

Věděl jsem, že SOLFERNUS vydali desku u Satanath, ale neoslovovali jsme primárně je. Dvě promoskladby v nefinální zvukové verzi jsme rozeslali (tentokrát elektronicky) mnoha labelům, některé se ozvaly s tím, že mají v současnosti plno či nemají zájem. Alexej ze Satanath Records ale napsal hned den po odeslání proma, že má zájem desku vydat, podmínky byly naprosto příjemné, takže nebylo co řešit. Zkusili jsme tentokrát něco nového, nic jiného v tom nebylo, s Mad Lion byla dobrá spolupráce.

Když srovnám obaly obou CD, jasně u mě vede novinka. Titulní obrázek i červíci uvnitř bookletu pěkně ladí s atmosférou alba, která je většinou plná zmaru a hnusu. Autor grafiky ale asi není v metalových kruzích příliš známý… jak jste se k němu dostali?

Autorem grafiky v bookletu je Marek Škubal, který sice obvykle netvoří pro metalové kapely, ale v metalových kruzích může být docela znám i proto, že měl svá díla vystavena na Brutal Assaultu. Narazil na něj basák Sinneral, když se byl podívat na Markově výstavě v Plzni. V té době už byla hudba pro novou desku skoro hotova, název už byl jasný a v tom Sinneral navštívil expozici, která se červy jen hemžila. Na spolupráci jsme se domluvili s Markem celkem rychle a výsledek je podle nás velmi zdařilý. Jak jsi řekl, koresponduje nejen s názvem, ale i celkovou atmosférou desky.

Souhlasili Satanath bez výhrad s grafickou podobou bookletu a s tím, že na titulce nebude logo? Nebo probíhalo v tomhle směru nějaké dohadování? Obal samo prodává a když na něm není na první pohled vidět název kapely…?

Neprobíhalo vůbec nic. Já myslím, že je to v poslední době i docela běžné. Podle mě by jakékoli další nápisy působily spíše rušivě vzhledem k obálce, ale logo vždy umístíme dovnitř bookletu. Když to vezmeš z druhého pohledu, pokud obal někoho zaujme, může probudit zvědavost o to, co se pod ním skrývá. Navíc například na festivalech máš v krabicích desky vyskládané tak, že vidíš postranní lištu s názvem kapely i alba, takže mi to skutečně nepřijde jako závažný problém.

Koncerty v Rusku jsou asi mimo realitu, ale obecně hrajete poměrně často, Česko jste projeli křížem krážem. Loni na podzim jste absolvovali turné s DESIRE FOR SORROW a SECRET OF DARKNESS – jak se vydařilo? Dopadla nějaká zastávka nad očekávání a naopak, kde se to moc nepovedlo?

Na všech zastávkách zmíněného turné jsme odehráli celou novou desku tak, jak je seřazena ve studiové podobě, takže i pro nás to byl takový test. Ale musím říct, že na to, jak „moc“ jsme společně „zkoušeli“, to šlo dohromady dobře. Bohužel jsme ale ještě neměli k dispozici fyzické nosiče, přestože oficiálně už bylo „Womb of Worms“ venku, což je trochu škoda. Každopádně turné se podle mě povedlo, bylo to příjemné, žádné větší problémy, dobrá spolupráce se souputníky z obou kapel. Žádná ze zastávek nebyla návštěvnicky provar, na žádném z koncertů se nic z hlediska technického ani jiného neposralo, až na to, že poslední dvě zastávky se nakonec musely obejít bez polské bandy FRONTIERS OF EXISTENCE. Takže za nás určitě spokojenost.

Stíháte koncerty bez problémů? Výhodou je určitě vaše mládí, takže ještě asi neřešíte manželky, děti… (úsměv) Ale i tak je to namáhavé, odehrát kolem dvaceti koncertů ročně. Kolik nabídek musíte kvůli jiným povinnostem (někteří hrají i v dalších kapelách) odmítat?

I bez manželek a dětí je toho až dost. Zatím koncerty jakžtakž stíháme, i když ne vše, co přijde, můžeme přijmout. A teď to bude ještě trochu složitější, neboť někteří z nás začali hrát v dalších kapelách. Každopádně kolik koncertů musíme kvůli jiným takovým povinnostem odmítat, to úplně nevím, moc jich zatím nebylo. Spíše třeba občas musíme s díky odmítnout nabídky do Plzně, Prahy a podobně, neboť bychom tam byli příliš často.

Co zahraničí? S druhým albem by se nějaké akce v cizině asi hodily, aby jméno kapely rostlo. Ale ono to není snadné a navíc harcovat se někam, kam pak přijde třicet lidí… Plány v tomhle ohledu máte, nebo spíše cílíte na tuzemské publikum a zahraniční se musí spokojit s domácím poslechem?

Plány nějaké máme, ale souvisí to i s výše zmíněným nedostatkem času. Každopádně 1. března se vydáme podruhé do Rakouska a poprvé do Vídně. A na podzim plánujeme menší evropské turné, o kterém ale zatím nechci více prozrazovat, než bude potvrzených více konkrétních záležitostí. Každopádně bychom postupně rádi více hráli v zahraničí. Uvidíme, co se do budoucna vydaří.

Další plány? Zatím vaše alba dělí dva roky, takže... bude další v roce 2020? A co chystáte letos?

Původně jsem myslel, že následovat bude spíš nějaký krátkometrážní počin, ale začínám mít dojem, že i příští nahrávka bude řadovou deskou. Nějakou vizi v hlavě mám, postupně ji začínám zhmotňovat, ale ještě nějakou dobu to potrvá. Osobně bych si tipl, že další deska bude spíše až v roce 2021, ale kdo ví… Letošní plány jsem naznačil už výše, hlavně odehrát nějaké koncerty/tour na podporu desky a postupně připravovat věci příští.

RECENZE

Facebook
Bandcamp
YouTube

 


Zveřejněno: 10. 02. 2019
Přečteno:
3343 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář