Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

jednostranný promo singl 2018 / pop-rock / Česko

Nebe modré, stopa bílá,“ zní z televizních upoutávek zvěstujících další ročník Jizerské padesátky, známé též jako Memoriál Expedice Peru 70. Slavnému lyžařskému závodu podlehla rovněž „kapela TATA BOJS z Hanspaulky“, jak sama sebe nazývá a jejíž členové se předloni z „pěšáků rokenrolu“ zdárně a docela i zábavně převtělili v „pěšáky bílé stopy“.

Bylo to právě roku 2017, kdy vznikla další verze jednoho z jejich největších hitů „Pěšáci“, tentokrát pod rozšířeným názvem „Pěšáci bílé stopy“ mířící do Jizerských hor. Již třetí videoklip k této písni, pokaždé ale její úplně jiné verzi, natočil režisér David Mencl, ovšem stejně jako stojí za to jej vidět, uspokojit se lze i slyšením jeho čistě zvukové podoby.

Skupinová fotka z natáčení klipu se následně stala základem pro obálku jednostranného vinylového singlu, vydaného coby promo u příležitosti loňského ročníku Jizerské padesátky. Limitovaná edice ručně číslovaných 250 neprodejných sedmipalců tímto tvoří raritní a vyloženě sběratelský artefakt, k němuž se nyní, v době konání dalšího ročníku, lze vrátit.

Jestliže hudebně jde o starý dobrý základ, kde opět nechybí ani mongoloidní vsuvka od Devo, nově vylepšená větičkou “na běžkách, jedeme na běžkách“, výrazně větší pozornost zasluhuje textařská práce, kdy Mardoša původní verzi vtipně překlopil do jiné, na níž spolupodílela i účastnice závodu Vendula Dittrichová a kde znovu potěší několik slovních perel.

Zatímco v originálním textu z Warneru a později ze Supraphonu volá Michal Máka, tentokrát „nám zavolal Láďa Míka“, neboť šťastná náhoda tomu chce, že každoroční účastník závodu se jmenuje takto podobně. Výchozí linii ještě lépe vystihuje sdělení být Smutná nebo Řezáč nemáme v plánu, jsme jen laufaři lokálního významu“, zato již zmíněný slogannebe modré, stopa bílá“ ani zdaleka nedosahuje geniality původního „není malých rokenrolí“.

Nikdo z nás asi není nový Koukal, do jeho dresu kdo by se taky soukal,“ zní na startu druhé sloky, jenže ačkoli jde o úplně jiného Koukala, vzpomínce na jistou spíše již bývalou biatlonistku se nelze ubránit a nadšenému aplausu oné větě také ne. Skrze zvolání „a není lepší doping než… běž!!!“ se sice dostavuje náznak křeče a nalézt lze i pár nudnějších frází, odvěký smysl pro slovní hříčky však skvěle vrcholí poznáním „vysíleni jedem přímo za nosem, vysíláni přímým přenosem“. Později pak ještě zaujme chuťovka „sláva vítězům, čest rozmraženým“.

Přestože z Hanspaulky do Bedřichova to není 50 kilometrů, ale vzdušnou čarou skoro dvojnásobek, zde se tuto vzdálenost povedlo zdolat za pouhé tři a půl minuty. Především však způsobem, který si z černých drážek raritního singlu lze dopřávat i opakovaně.

Seznam skladeb:

  1. Pěšáci bílé stopy

Čas: 3:34

Sestava:

  • Milan Cais – zpěv, bicí, produkce
  • Mardoša – baskytara
  • Vladimír Bár – kytara
  • Jiří Hradil – klávesy
  • Dušan Neuwerth – produkce

www.tatabojs.cz

 


Zveřejněno: 09. 02. 2019
Přečteno:
4562 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 02. 2019 03:05 napsal/a Jeff
Nechapu
Je toto skutecne nutny!?!?